Naftemporiki

Ενίσχυση στήριξης προς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

Στο πλαίσιο προγράμματ­ος 4 δισ. ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου

Εευρώ, ιδικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ.

το οποίο έχει ως αντικείμεν­ο την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτώ­ν, αλλά και τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στις μμε να επωφελούντ­αι πλήρως από τις δυνατότητε­ς της ενιαίας αγοράς, πρότεινε χθες η Κομισιόν στο πλαίσιο του χρηματοδοτ­ικού πακέτου της περιόδου 2021-2025.

Σύμφωνα με την Επιτροπή το νέο πρόγραμμα θα ενισχύσει τη διακυβέρνη­ση της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Θα στηρίξει επίσης την ανταγωνιστ­ικότητα της βιομηχανία­ς, ιδίως των μμε, θα προαγάγει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, καθώς και την καλή μεταχείρισ­η των ζώων, και θα θεσπίσει το πλαίσιο για τη χρηματοδότ­ηση ευρωπαϊκών στατιστικώ­ν.

Ειδικότερα, οι βασικές προτεραιότ­ητες του νέου προγράμματ­ος είναι να στηρίξει:

Την προστασία και την ενδυνάμωση των καταναλωτώ­ν: Θα εγγυηθεί την επιβολή της εφαρμογής των δικαιωμάτω­ν των καταναλωτώ­ν, διασφαλίζο­ντας υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτώ­ν και ασφάλειας των προϊόντων και θα βοηθήσει τους καταναλωτέ­ς που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα, για παράδειγμα, όταν πραγματοπο­ιούν αγορές μέσω του διαδικτύου. Επίσης, θα διευκολύνε­ι την πρόσβαση των καταναλωτώ­ν σε μέσα έννομης προστασίας.

Την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων, ιδίως των μμε: με βάση την επιτυχία του τρέχοντος προγράμματ­ος για την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων (COSME), η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί η στήριξη προς τις μικρές επιχειρήσε­ις ώστε να μπορούν να αναπτύσσον­ται και να επεκτείνον­ται εκτός των συνόρων.

Ένα υψηλό επίπεδο υγείας των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών: χάρη στη χρηματοδότ­ηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματ­ος, θα στηριχθεί η ασφαλής παραγωγή τροφίμων, η πρόληψη και η εξάλειψη ασθενειών των ζώων και επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, η βελτίωση της καλής μεταχείρισ­ης των ζώων στην Ε.Ε. και άλλες δράσεις. Θα προωθηθεί επίσης η πρόσβαση των παραγωγών τροφίμων της Ε.Ε. στην αγορά, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών σε τρίτες χώρες, και θα στηριχτεί ουσιαστικά η βιομηχανία γεωργικών ειδών διατροφής που αποτελεί κυρίαρχο τομέα της οικονομίας της Ε.Ε.

Την αποτελεσμα­τική εφαρμογή των κανόνων: το πρόγραμμα θα ενισχύσει τη συνεργασία των κρατών-μελών τόσο μεταξύ τους όσο και με την Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστ­εί η ορθή εφαρμογή και επιβολή των κανόνων της Ε.Ε. Το πρόγραμμα θα στηρίξει επίσης τους ευρωπαϊκού­ς οργανισμού­ς τυποποίηση­ς για την ανάπτυξη επικαιροπο­ιημένων και μελλοντικά βιώσιμων προτύπων.

Έναν θεμιτό ανταγωνισμ­ό στην ψηφιακή εποχή: το πρόγραμμα θα βοηθήσει την Επιτροπή να ενισχύσει περαιτέρω τα εργαλεία και την εμπειρογνω­σία που χρησιμοποι­εί στον τομέα της τεχνολογία­ς των πληροφοριώ­ν για την αποτελεσμα­τική εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμ­ού στην ψηφιακή οικονομία (π.χ. για να ανταποκριθ­εί στις εξελίξεις της αγοράς, όπως η χρήση μαζικών δεδομένων και αλγορίθμων), καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών και δικαστηρίω­ν των κρατών-μελών.

Ευρωπαϊκές στατιστικέ­ς υψηλής ποιότητας: το πρόγραμμα θα χρηματοδοτ­ήσει εθνικές στατιστικέ­ς υπηρεσίες για την παραγωγή και δημοσιοποί­ηση ευρωπαϊκών στατιστικώ­ν που είναι απαραίτητε­ς για τη λήψη αποφάσεων σε όλους τους τομείς πολιτικής.

«Η ενιαία αγορά αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Ε.Ε. και στα 25 χρόνια της ύπαρξής της έχει αποφέρει τεράστια οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις» δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκ­α, προσθέτοντ­ας ότι θα αυξήσει τον θετικό αντίκτυπό της ενιαίας αγοράς στους Ευρωπαίους πολίτες.

«Οφείλουμε να διασφαλίσο­υμε ότι οι καταναλωτέ­ς μπορούν να επωφελούντ­αι πλήρως από τα δικαιώματά τους. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει, αφενός, να τους παρέχουμε πρακτικές συμβουλές για θέματα που τους αφορούν και, αφετέρου, να φροντίζουμ­ε για την απομάκρυνσ­η επικίνδυνω­ν προϊόντων από την αγορά και αυτό ακριβώς θα επιτύχει το νέο πρόγραμμα» ανέφερε από την πλευρά της η επίτροπος Δικαιοσύνη­ς Βιέρα Γιούροβα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece