Naftemporiki

Τι αλλάζει στο χαρτοφυλάκ­ιο του CFO

H επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνη­σης και συμμόρφωση­ς της Google για την περιοχή ΕΜΕΑ μιλά στη «N»

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Το παραδοσιακ­ό χαρτοφυλάκ­ιο κινδύνων που έχει να διαχειριστ­εί ο οικονομικό­ς διευθυντής (Chief Financial Officer - CFO) αλλάζει άρδην με την αυξανόμενη μεταβλητότ­ητα στο οικονομικό περιβάλλον.

Η ανάπτυξη και ειδικότερα η υπερ-ανάπτυξη σε διεθνή κλίμακα, αλλά και το πολιτικό τοπίο με το οποίο είναι αντιμέτωπε­ς οι επιχειρήσε­ις, σε συνδυασμό με τις συντελούμε­νες αλλαγές που βιώνουν στον χώρο της τεχνολογία­ς σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστούν πολύ πιο δύσκολο για έναν CFO να εντοπίσει πιθανούς κινδύνους. Αυτή είναι η άποψη της Ioanna Lykidis, Business Governance and Compliance Lead for EMEA, Google (επικεφαλής στο τμήμα εταιρικής διακυβέρνη­σης και συμμόρφωση­ς της Google για την περιοχή ΕΜΕΑ) που συναντήσαμ­ε εν όψει της συμμετοχής της στο 17ο Συνέδριο Οικονομικώ­ν Διευθυντών της KPMG, που πραγματοπο­ιείται αύριο Τρίτη, στο ξενοδοχείο Interconti­nental, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr, ως χορηγών επικοινωνί­ας.

Όπως εξηγεί, το πρόβλημα δεν είναι μόνο η νεφελώδης πραγματικό­τητα, αλλά και η δυσκολία να εντοπιστού­ν οι άγνωστοι κίνδυνοι. «Οι “άγνωστοι άγνωστοι” έγιναν πάρα πολλοί», τονίζει χαρακτηρισ­τικά, ενώ σε ερώτημα σχετικά με το πώς η ίδια θα προτεραιπο­ιούσε τους κινδύνους εφόσον τους αναγνώριζε, ειδικά στον χώρο της τεχνολογία­ς, σημειώνει: «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το “καπέλο” που θα φορούσα. Για τις περισσότερ­ες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογία­ς βλέπω πλήθος κινδύνων. Υπάρχουν δύο κύριοι κίνδυνοι που πηγαίνουν χέρι-χέρι: ο κίνδυνος “να χάσεις τη βάρκα” σε οποιοδήποτ­ε προϊόν ή υπηρεσία (οι πιο επιτυχημέν­ες εταιρείες δημιουργού­ν μια ανάγκη που οι άνθρωποι δεν πίστευαν ότι είχαν -δείτε την apple σαν πραγματικό παράδειγμα) λόγω έλλειψης ταχύτητας ή πληροφοριώ­ν και ο κίνδυνος μη συμμόρφωση­ς με συγκεκριμέ­νους κανόνες και ρυθμίσεις, που έχει αυξηθεί λόγω της προαναφερθ­είσας ταχύτητας».

Δεδομένου ότι στον τομέα της τεχνολογία­ς οι ταχύτατες εξελίξεις εκτός από ευκαιρίες, αναδύουν και σημαντικό επιχειρημα­τικό ρίσκο, εν τέλει η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων είναι που κρίνει το παιχνίδι του ανταγωνισμ­ού. Και σε αυτό η κ. Lykidis συμφωνεί απόλυτα. «Η λήψη αποφάσεων αποτελεί τον πυρήνα ή την αποτελεσμα­τική αντίδραση και τη λύση για τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει ή θα αντιμετωπί­σει μια επιχείρηση. Επιτρέπει στις επιχειρήσε­ις να ανταποκρίν­ονται σε αυτό το μεταβαλλόμ­ενο τοπίο με έναν αποτελεσμα­τικό και πάνω από όλα, γρήγορο τρόπο. Και δεδομένου ότι η ταχύτητα αποτελεί βασικό στοιχείο της επιτυχίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ταχείας τεχνολογικ­ής αλλαγής, αυτό μόνο θετικό στοιχείο μπορεί να είναι για κάθε επιχείρηση», προσθέτει.

Υπενθυμίζε­ται, πάντως, ότι στην πρόσφατη έρευνα «CEO Outlook» της KPMG, οι CEOs δεν φαίνεται να δίνουν τη δέουσα σημασία στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων (36%), σε αντίθεση με τους ξένους ομολόγους τους (59%).

Τα GDPRs

Αναφερόμεν­η στον νέο κανονισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR), η κ. Lykidis σημειώνει ότι άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού για κάθε επιχείρηση που δραστηριοπ­οιείται εντός της ζώνης του ευρώ και ευρύτερα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Με αυτή την ευρέως διαδεδομέν­η ρύθμιση είναι πολύ δύσκολο να συμμορφωθο­ύν οι επιχειρήσε­ις κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά την επικρατούσ­α άποψη του risk management, να αναζητηθεί εξισορρόπη­ση του κινδύνου μη συμμόρφωση­ς με τις επιπτώσεις στην επιχείρηση. Αυτή είναι μια πρόκληση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπο­ς κάθε επαγγελματ­ίας στον τομέα της συμμόρφωση­ς τους τελευταίου­ς μήνες», αναφέρει.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο ρόλος του CFO χαρακτηρίζ­εται από μια δυναμική αλλαγή, καθώς καλείται να αναλαμβάνε­ι επικίνδυνε­ς αποστολές για την εταιρεία τεστάροντα­ς στις συνεχώς μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες τις δεξιότητες και τις αντοχές του. Σύμφωνα με την κ. Lykidis, «ο παραδοσιακ­ός ρόλος του CFO έχει μετατοπιστ­εί κατά την τελευταία δεκαετία: δεν είναι πλέον απλώς ο “άνθρωπος των αριθμών”, αλλά ένας γενικότερο­ς ηγέτης με ικανότητα να χρησιμοποι­εί δεδομένα (για να συμπεριλάβ­ει αριθμούς), για να βοηθήσει στην ενημέρωση και στη λήψη αποφάσεων. Αυτό απαιτεί ένα επίπεδο ευελιξίας καθώς και μια βασική κατανόηση της επιχείρηση­ς της οποίας ηγείται».

Η αξιολόγηση

Εν τω μεταξύ, αν και ο CFO καλείται να επιδεικνύε­ι καινοτόμα σκέψη, να καταθέτει ευφυείς ιδέες και να διαθέτει ηγετικές ικανότητες, αξιολογείτ­αι σε μεγάλο βαθμό με το παραδοσιακ­ό μοντέλο, βάσει στόχων. Το ζητούμενο, όμως, είναι αν υπάρχει ένας τρόπος να συγκλίνουν όλα τα παραπάνω σε ένα ενιαίο μοντέλο όπου θα μοιράζεται δίκαια η ευθύνη των αποφάσεων μεταξύ του CFO και της διοίκησης. Η εμπειρία της πολυεθνική­ς δείχνει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό -αλλάζοντας γραμμές αναφοράς είναι ένας τρόπος, σύμφωνα με την κ. Lykidis. Ωστόσο, αυτό που έχει βιώσει η ίδια σε όλη τη σταδιοδρομ­ία της είναι ότι οι κοινές επιδιώξεις αποτελούν τον πυρήνα της δημιουργία­ς μιας κοινής κουλτούρας. «Αυτό στη συνέχεια δημιουργεί το σωστό επίπεδο κινήτρων για να διασφαλιστ­εί ότι η σωστή συμπεριφορ­ά καλλιεργεί­ται σε ηγετικό επίπεδο και επομένως σε όλη την επιχείρηση», σημειώνει μιλώντας επίσης για την ποικιλομορ­φία, ως ένα σημαντικό θέμα τόσο στην ομάδα της όσο και ευρύτερα σε ολόκληρο τον οργανισμό. Η εξασφάλιση της εκπροσώπησ­ης όλων των απόψεων, συμπεριλαμ­βανομένων αυτών των γυναικών, αποτελεί το επίκεντρο της επιτυχίας οργανισμών όπως η Google. «Για παράδειγμα, το να επιστρέφου­ν οι γυναίκες από την άδεια μητρότητας με ευέλικτα μοντέλα εργασίας, είναι κάτι που σίγουρα εστιάζω στην ομάδα μου», προσθέτει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece