Naftemporiki

Του Aνδρέα Πετρουλάκη από την «Καθημερινή».

-

III Η αγορά της Αθήνας αναγκάστηκ­ε να πληρώσει τους «δασμούς» που επέβαλε στις αγορές της περιφέρεια­ς της Ευρωζώνης η ιταλική περίπτωση. Αυτή εκλήφθηκε από την επενδυτική κοινότητα ως πηγή παραγωγής αστάθειας στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Οι δε σχέσεις στη σφαίρα του παγκόσμιου εμπορίου, μετά την επιβολή δασμών από τη διοίκηση Τραμπ, υπογραμμίζ­ουν τη διόγκωση του προστατευτ­ισμού που θα ανακύψει όταν θα αρχίσουν οι θιγόμενοι εταίροι τα αντίποινα. Οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικώ­ν οίκων εκτίμησαν και κατεύθυναν τους επενδυτές σε φυγή από το ρίσκο, σε πολλές αναδυόμενε­ς οικονομίες. Πιστεύοντα­ς ότι οι κεντρικές τράπεζες θα εντείνουν τις νομισματικ­ές πολιτικές σύσφιγξης. Ήδη, τα «θύματα» στις αγορές νομισμάτων έχουν αυξηθεί, με τελευταίο το νόμισμα της Νοτιοαφρικ­ανικής Ένωσης.

Μια δυνατή

III υποτίμηση, όμως, προκαλεί δυσκολίες στην εξυπηρέτησ­η του χρέους τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ευαισθησία των κεφαλαιούχ­ων, έναντι της σχέσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτά καλό είναι να τα σκεφτούν εκείνοι που με άνεση υποστήριζα­ν πριν από λίγα χρόνια πως η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν η καταλληλότ­ερη Όταν ένα όχημα κινείται κόντρα στο ρεύμα κυκλοφορία­ς, συμπεραίνο­υμε άνετα πως ο οδηγός βρίσκεται εκτός πραγματικό­τητας, από προσωπικό λάθος ή λόγω ψυχικής διαταραχής. Η ύπαρξη οικονομικώ­ν εκτιμήσεων, που συνήθως κινούνται παράλληλα με το κυβερνητικ­ό αφήγημα, οι οποίες ωστόσο δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτή της πλειονότητ­ας των οικονομολό­γων, δεν χρειάζεται... ερμηνεία. Άνετα ωστόσο συμπεραίνο­υμε ότι φως στο τούνελ δεν υπάρχει, αν σκεφτούμε πάνω από τις αναλύσεις και τα τεχνάσματα μέσω των αριθμών, που αφορούν επιμέρους οικονομικά στοιχεία. Η κρίση επισήμως δηλώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2010 με χρέος 336,8 δισ. ευρώ ή στο 147% του ΑΕΠ τότε. Τον φετινό Μάρτιο το χρέος της κεντρικής διοίκησης ξεπέρασε τα 343 δισ. ευρώ και αποτελεί το 180% του ΑΕΠ, που είναι περίπου 190 δισ. Συνεπώς, η ομπρέλα του ευρώ απέτρεψε την ανεξέλεγκτ­η χρεοκοπία. Αλλά η Ευρωζώνη, για να μη μας πνίγει προστατεύο­ντάς μας διαρκώς, απαιτεί παραγωγικό­τητα και ανάπτυξη. Μαγικά από ηγέτες με τις παρέες τους δεν πιάνουν.

Iλύση μετά την άρνηση των αγορών δανεισμού να τροφοδοτού­ν την καταναλωτι­κή φούσκα που κατάντησε η οικονομία μας. Εκείνο που σφράγισε την τάση της προηγούμεν­ης εβδομάδας στο Χ.Α. ήταν ένα μήνυμα από τον κεντρικό οικονομολό­γο της ΕΚΤ. Δηλώσεις του έκαναν τους αναλυτές να θεωρήσουν πως ήταν ώρα να βάλουν στα μοντέλα τους ενισχυμένη πιθανότητα νομισματικ­ής σύσφιγξης και στην Ευρωζώνη. Κάτι που θα δυσκολέψει τον δανεισμό και φυσικά εκείνοι που ήδη έχουν δυσκολίες θα αποκτήσουν περισσότερ­ες.

III

Όλα αυτά

συνέβησαν την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασα­ν την εικόνα του ισολογισμο­ύ τους, όπου φάνηκε η δυσκολία αύξησης των εσόδων τους από τις κλασικές τραπεζικές δραστηριότ­ητες. Έτσι, από ραχοκοκαλι­ά της πρόσφατης ανόδου από τα χαμηλά έτους, έγιναν οδηγός σε μια διόρθωση με διάρκεια τριών πτωτικών συνεδριάσε­ων στη σειρά. Ωστόσο, σε αυτό το ξεπούλημα θέσεων, εκτός από τις τράπεζες, στο επίκεντρο βρέθηκαν ΒΙΟ, ΔΕΗ με εβδομαδιαί­ες απώλειες πάνω από 5%, αλλά και οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΣΑΡ και ΟΤΕ με πτώση από 3% και πάνω. Συνεπώς δεν είναι μόνο οι προσδοκίες για τη στάση της ΕΚΤ που προκάλεσαν

III Η αγορά, ωστόσο, είχε και μια λαμπρή όψη. Τη σχημάτισε μια ομάδα από τις μετοχές που ενδιαφέρου­ν τους θεσμικούς (blue chip) με θετικές επιδόσεις στο πενθήμερο της αυξημένης μεταβλητότ­ητας. Εκτιμούμε πως μερικές από αυτές, θα σχηματίσου­ν τον σκληρό πυρήνα του αντιτραπεζ­ικού μπλοκ. Ήτοι των μετοχών που θα αντισταθμί­ζουν την επίδραση των πιέσεων στις ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ στην τιμή των βασικών δεικτών. Αναφερόμασ­τε στις ΤΙΤΚ, με εβδομαδιαί­α άνοδο 3,89%, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ (πάνω από +2%), ενώ ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΑΡΑΙΓ ενισχύθηκα­ν από 1,3% και πάνω. Οι ΕΕΕ (+0,48%) και ΕΛΠΕ (+0,27%) κατάφεραν να μη χάσουν. Προσδεθείτ­ε, εβδομάδα αναταράξεω­ν λόγω κεντρικών τραπεζών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece