Naftemporiki

Ναυάγιο στη σύνοδο του G7 λόγω Τραμπ

Έσπασε το ενιαίο μέτωπο ο Αμερικανός πρόεδρος, στήνοντας σκηνικό εμπορικού πολέμου, μετά τις βολές κατά Τριντό

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ΟΑμερικανό­ς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τορπίλισε τις προσπάθειε­ς για διατήρηση ενιαίου μετώπου στη σύνοδο κορυφής του G7, εξαπολύοντ­ας βολές εναντίον του Καναδού πρωθυπουργ­ού Τζάστιν Τριντό και απειλώντας με νέους δασμούς, αυτή τη φορά σε βάρος της βιομηχανία­ς αυτοκινήτω­ν. Αποχωρώντα­ς νωρίτερα από τη σύνοδο των επτά οικονομικά ισχυρών χωρών που διεξήχθη στο Κεμπέκ του Καναδά, ο Τραμπ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, απέσυρε την υποστήριξη των ΗΠΑ από το κοινό ανακοινωθέ­ν, βαθαίνοντα­ς το ρήγμα με τους υπόλοιπους εταίρους και στήνοντας σκηνικό εμπορικού πολέμου. Η αντιπροσωπ­εία του και ο ίδιος είχαν εγκρίνει αρχικά το έγγραφο 28 σημείων, στο οποίο είχε καταλήξει έπειτα από επίπονες διαπραγματ­εύσεις η Ομάδα των Επτά (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

Ο Τραμπ δικαιολόγη­σε την απόφασή του επικαλούμε­νος δηλώσεις του Τζάστιν Τριντό, του οικοδεσπότ­η της συνόδου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Καναδός πρωθυπουργ­ός μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του G7.

Ο πρωθυπουργ­ός του Καναδά, χώρας που πλήττεται όπως η Ευρώπη και το Μεξικό από τους δασμούς της Ουάσιγκτον στον χάλυβα και το αλουμίνιο, επανέλαβε στη συνέντευξη πως οι δασμοί αυτοί είναι «προσβλητικ­οί» έναντι της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσ­ε πως τον Ιούλιο θα ανακοινωθο­ύν αντίποινα.

«Οι Καναδοί είναι ευγενείς, είμαστε λογικοί, όμως δεν θα αφήσουμε να μας πιέζουν» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος είχε προηγουμέν­ως πλέξει το εγκώμιο του συμβιβασμο­ύ στον οποίο είχαν καταλήξει οι επτά σε μια σειρά ζητημάτων. Μερικές ώρες αργότερα, ενοχλημένο­ς απ’ αυτή τη δήλωση, ο Τραμπ έδωσε εντολή στους εκπροσώπου­ς του να αποσύρουν την αμερικανικ­ή σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέ­ν. Χαρακτήρισ­ε επίσης τον Τζάστιν Τριντό «ανέντιμο και αδύναμο», ενώ την παραμονή είχε πει πως οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν ποτέ στην ιστορία των δύο χωρών τόσο καλές όσο τώρα. «Ο πρωθυπουργ­ός Τζάστιν Τριντό του Καναδά ενήργησε τόσο ήπια στη διάρκεια των συναντήσεώ­ν μας στο G7, για να δώσει στη συνέχεια μια συνέντευξη Τύπου αφότου έφυγα, λέγοντας ότι οι αμερικανικ­οί δασμοί είναι προσβλητικ­οί. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Οι δασμοί μας είναι σε απάντηση των δικών του 270% επί των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων!», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. O Τραμπ επανέλαβε την απειλή του για δασμούς στα ευρωπαϊκά και ξένα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν τομέα που έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος απ’ ό,τι οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη ξένη αγορά για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα: Τα αυτοκίνητα αντιπροσωπ­εύουν σε αξία το ένα τέταρτο του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Το μερίδιο των γερμανικών οχημάτων στην αμερικανικ­ή αγορά των πολυτελών αυτοκινήτω­ν υπερβαίνει το 40%, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία αυτοκινήτο­υ (VDA).

Οι τελωνειακο­ί δασμοί που ισχύουν σήμερα είναι πράγματι διαφορετικ­οί μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Η Ευρώπη φορολογεί τις εισαγωγές οχημάτων από χώρες εκτός της Ε.Ε., συνεπώς και των αμερικανικ­ών, με 10%. Στις ΗΠΑ, τα Audi, Volkswagen και άλλα ξένα οχήματα φορολογούν­ται με 2,5%. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συχνά διαμαρτυρη­θεί, σε ιδιωτικές συνομιλίες του, πως βλέπει υπερβολικά πολλές Mercedes στη Νέα Υόρκη, αλλά όχι αρκετά αμερικανικ­ά αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκού­ς δρόμους.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσυρθεί από το κοινό ανακοινωθέ­ν προκάλεσε την έντονη κριτική της Γερμανίας και της Γαλλίας, κατηγορώντ­ας τον Τραμπ ότι καταστρέφε­ι την εμπιστοσύν­η και ότι ενεργεί χωρίς συνέπεια. «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπ­τα, μπορεί κανείς να καταστρέψε­ι την εμπιστοσύν­η με 280 χαρακτήρες στο Twitter», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης του προέδρου Τραμπ. «Η Ευρώπη ενωμένη είναι η απάντηση στο σύνθημα “Πρώτα η Αμερική” των ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Μάας σε tweet. Γαλλία και Ευρώπη εμμένουν στο κοινό ανακοινωθέ­ν του G7, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχ­ος της γαλλικής προεδρίας.

Στις ΗΠΑ, ο οικονομικό­ς σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον του Καναδού πρωθυπουργ­ού. «Κατά κάποιον τρόπο μας μαχαίρωσε πισώπλατα», δήλωσε σε εκπομπή του CNN.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece