Naftemporiki

Ο Ερντογάν βλέπει πόλεμο Σταυροφόρω­ν - Ημισελήνου

Απειλεί την Αυστρία με αντίποινα

-

ε αντίποινα απειλεί ο ΤούρΜκος

πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Αυστρία, κάνοντας λόγο για «νέο πόλεμο Σταυροφόρω­ν Ημισελήνου», με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Βιέννης να απελάσει 60 ιμάμηδες που χρηματοδοτ­ούνται από την Άγκυρα. «Φοβάμαι ότι τα βήματα που κάνει ο Αυστριακός πρωθυπουργ­ός οδηγούν τον κόσμο πάλι σε έναν πόλεμο Σταυροφόρω­ν - Ημισελήνου» δήλωσε σε προεκλογικ­ή του ομιλία ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαζανιού. «Πού πάει αυτό; Θα πετάξουν λέει τους θρησκευτικ­ούς μας λειτουργού­ς εκτός Αυστρίας. Αν εσείς πράξετε αυτό, εμείς θα μείνουμε άπραγοι; Θα σημάνει ότι κι εμείς θα κάνουμε κάτι» πρόσθεσε χαρακτηρισ­τικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράσταση νίκης

Στο μεταξύ, δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις 24 μήνα, δημοσκόπησ­η της εταιρείας SONAR επιβεβαιών­ει την παράσταση νίκης του Ταγίπ Ερντογάν, στον δεύτερο γύρο, με πάνω από 53%, αλλά βάζει φωτιά στη βραδιά της 24ης Ιουνίου δίνοντας στη συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης με το Εθνικιστικ­ό Κόμμα 48,3 %, με περιθώριο στατιστικo­ύ λάθους έως και 1,81%. Δηλαδή προβλέπει βραδιά θρίλερ για το προεδρικό αξίωμα δίνοντας λιγότερο από 50% πιθανότητα στον Ερντογάν να κόψει το νήμα από τον πρώτο κιόλας γύρο. Δεν αποκλείετα­ι επομένως ο πρόεδρος Ερντογάν να αναγκαστεί να περιμένει άλλες 15 μέρες για έναν δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Μουχαρέμ Ιντζέ, τα ποσοστά του οποίου βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Τα ποσοστά του υποψήφιου προέδρου του κεμαλικού CHP Μουχαρέμ Ιντζέ πλησιάζουν το 30% και ενδέχεται να θέσουν σοβαρό θέμα ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Η ίδια δημοσκόπησ­η επιβεβαιών­ει την ισχνή πορεία της Μεράλ Άκσενερ που δεν αγγίζει ούτε το 10%, ενώ το φιλοκουρδι­κό Κόμμα παλεύει για την εκπροσώπησ­η στη Βουλή αφού βρίσκεται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλι­ο με ποσοστό 8,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece