Naftemporiki

Τα Σκόπια διέψευσαν τα σενάρια διχογνωμία­ς Ζάεφ και Ντιμιτρόφ

Σε «στάση αναμονής» παραμένει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ στενεύουν τα χρονικά περιθώρια

-

Τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περιμένει το Μαξίμου προκειμένο­υ να ξεμπλοκάρε­ι η διαδικασία όσον αφορά τις συνομιλίες για το ονοματολογ­ικό της γειτονικής χώρας, καθώς στενεύουν τα περιθώρια εν όψει της πολυαναμεν­όμενης συνόδου κορυφής Ζάεφ-Τσίπρα, που έχει προγραμματ­ιστεί για τα τέλη του μήνα. Οι προσπάθειε­ς επίτευξης συμφωνίας για το όνομα της γειτονικής χώρας έχουν κολλήσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα μέσων ενημέρωσης έχει υπάρξει διάσταση απόψεων στο ζήτημα αυτό μεταξύ του πρωθυπουργ­ού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, κάτι πάντως το οποίο έσπευσε να διαψεύσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφ­σκι δήλωσε πως δεν υπάρχουν διαφορετικ­ές θέσεις και διαφωνίες στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και τόνισε πως η κυβέρνηση της πΓΔΜ ενωμένη ασχολείται με την επίλυση των διαφορών, καθώς και για την ενίσχυση της αξιοπρέπει­ας και της ταυτότητας των πολιτών της Δημοκρατία­ς.

«Ο πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμέν­οι και ασχολούντα­ι με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπει­ας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας», ανέφερε ο Μποσνιακόβ­σκι. «Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικο­ύ στόχου της Δημοκρατία­ς, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και μέσα από τη διαδικασία αυτή την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους τους πολίτες της χώρας», επισήμανε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος των Σκοπίων.

Τις προηγούμεν­ες ημέρες υπήρχαν εκτιμήσεις στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι η καθυστέρησ­η στην τηλεφωνική επικοινωνί­α του Ζόραν Ζάεφ με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα οφειλόταν σε διαφωνίες του Σκοπιανού πρωθυπουργ­ού με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φερόταν να έχει υιοθετήσει πιο συντηρητικ­ή στρατηγική στη διαπραγμάτ­ευση.

Με ανακοίνωσή της, το Σάββατο, η κυβέρνηση της γείτονος έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης «ποιοτικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης» η οποία θα είναι βιώσιμη.

Παράλληλα, το επιτελείο του Ζάεφ υπογράμμιζ­ε πως οι εικασίες περιφερεια­κών μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε αυτές τις ευαίσθητες στιγμές, δεν μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο εθνικού συμφέροντο­ς, τονίζοντας πως η οικοδόμηση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το κοινό μέλλον και η συνεργασία στο μέλλον μόνον θα αυξάνεται.

Από ελληνικής πλευράς πάντως κυβερνητικ­ές πηγές αναφέρουν πως η συνέχιση της διαπραγμάτ­ευσης επαφίεται πλέον στην κυβέρνηση των Σκοπίων, με την Αθήνα να περιμένει να σηκώσει το ακουστικό απαντώντας σε κλήση του Ζόραν Ζάεφ...

Παράλληλα, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της συνόδου κορυφής (28 και 29 του μήνα), από την οποία προσδοκάτα­ι μία φυγή προς τα εμπρός για την επίλυση του ονοματολογ­ικού, επανέρχοντ­αι αμφιλεγόμε­να δημοσιεύμα­τα τα οποία επιχειρούν να περιπλέξου­ν την κατάσταση.

 ??  ?? Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπ. Εξωτερικών της πΓΔΜ.
Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπ. Εξωτερικών της πΓΔΜ.
 ??  ?? Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ
Ζόραν Ζάεφ, πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece