Naftemporiki

Ήπιοι τόνοι Γιλντιρίμ μόνο με τις... Βρυξέλλες

Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός διαχωρίζει το ευρωπαϊκό από το ελληνικό σκέλος της συμφωνίας

-

Γπρωθυπουρ­γός ια μία ακόμα φορά ο Τούρκος

Μπιναλί Γιλντιρίμ εμφανίστηκ­ε προκλητικό­ς, μιλώντας σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι NTV, τόσο για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικο­ύς όσο και για το γεγονός, όπως είπε, ότι πάγωσε η συμφωνία επανεισδοχ­ής με την Ελλάδα, αλλά όχι και η συμφωνία για το μεταναστευ­τικό με την Ε.Ε. Ερωτηθείς σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για πάγωμα της συμφωνίας επανεισδοχ­ής με την Ελλάδα «ως αντίδραση στην απόφαση για τους 8 στρατιωτικ­ούς», ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμ­ε αυτό που έκανε η γειτονική μας χώρα, η Ελλάδα». «Άφησαν ελευθέρους τους γκιουλενισ­τές παρ’ όλο που υπάρχουν τόσοι νεκροί και τραυματίες και αυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας» συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ. Διαβεβαίωσ­ε ωστόσο ότι το πάγωμα της συμφωνίας αφορά την Ελλάδα κι όχι την Ε.Ε., κάτι που σημαίνει ότι απαντά στις εξηγήσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες και δείχνει ότι η Άγκυρα δεν θέλει πλήρη ρήξη με την Ευρώπη.

Κρυφό καταφύγιο για τους 8 Τούρκους

Την ίδια ώρα, οι οκτώ αξιωματικο­ί που αφέθηκαν ελεύθεροι στις αρχές της εβδομάδας, μετά την παρέλευση του 18μηνου κράτησής τους, φυλάσσοντα­ι -υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας- σε κρυφό καταφύγιο ή καταφύγια, μετά και την προειδοποί­ηση του αντιπροέδρ­ου της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να τους απαγάγει από ελληνικό έδαφος.

Η επικεφαλής του κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε την κυβέρνηση να κλιμακώσει τις ενέργειες για τη διεθνή πίεση, που θα οδηγήσει στην απελευθέρω­ση των δύο Ελλήνων στρατιωτικ­ών που κρατούνται στην Τουρκία. Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «εκατό ημέρες τώρα οι Έλληνες αξιωματικο­ί παραμένουν φυλακισμέν­οι χωρίς κατηγορία και ο κ. Ερντογαν εκβιάζει, απειλεί, ζητά απαράδεκτε­ς ανταλλαγές».

«Η κυβέρνηση που αρχικά υποβάθμισε το γεγονός, οφείλει τώρα να κλιμακώσει τις ενέργειες για τη διεθνή πίεση, που θα οδηγήσει στην απελευθέρω­σή τους. Δεν μπορεί να αντιμετωπί­ζει το θέμα αυτό ως μια εκκρεμότητ­α ρουτίνας, στο πλαίσιο των τουρκικών προκλήσεων», υπογράμμισ­ε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

 ??  ?? Μπιναλί Γιλντιρίμ, Τούρκος πρωθυπουργ­ός.
Μπιναλί Γιλντιρίμ, Τούρκος πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece