Naftemporiki

Λιγότερο το σιτάρι Ουκρανίας - Ρωσίας

Μειωμένη η φετινή σοδειά

-

ειωμένη αναμένεται η φεΜτινή

σοδειά σιταριού της Ουκρανίας, καθώς οι συνθήκες έντονης και παρατεταμέ­νης ξηρασίας στις ανατολικές και νότιες επαρχίες της χώρας ενδεχομένω­ς να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της παραγωγής σε επίπεδα έως και 30% χαμηλότερα έναντι των αρχικών προβλέψεων. Δυσοίωνα και τα μηνύματα από τη Ρωσία, με κορυφαίους οίκους αναλύσεων να υποβαθμίζο­υν τις εκτιμήσεις τους για τη σοδειά σιτηρών της χώρας, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών στις περιοχές Σιβηρίας και Ουραλίων.

Στην Ουκρανία η ανομβρία καθιστά ευάλωτες τις καλλιέργει­ες, καθώς έχει να βρέξει από τον Απρίλιο και η μετεωρολογ­ική υπηρεσία δεν αναμένει βροχές για τις επόμενες ημέρες. Οι υψηλές θερμοκρασί­ες και η έλλειψη βροχοπτώσε­ων ενδεχομένω­ς να οδηγήσουν σε μείωση των στρεμματικ­ών αποδόσεων στις καλλιέργει­ες σιταριού, όπως ανέφερε στο Reuters αξιωματούχ­ος του υδρομετεωρ­ολογικού κέντρου.

Το Αγροτικό Συμβούλιο της Ουκρανίας εκτιμά ότι η ξηρασία θα μπορούσε να μειώσει έως και κατά το ήμισυ τη σοδειά στις ανατολικές, νότιες και κεντρικές περιοχές. «Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα έρευνας που διεξήχθη από τα μέλη του Ουκρανικού Αγροτικού Συμβουλίου, είναι γνωστό ότι σιτάρι και κριθάρι έχουν πληγεί περισσότερ­ο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας δεν έπεσαν βροχές εδώ και αρκετούς μήνες» επισημαίνε­ται σε σχετική ανακοίνωση. Το Συμβούλιο εκτιμά ότι είναι πιθανό να χαθεί έως και το 20% της σοδειάς σόγιας.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μαξίμ Μαρτίνιουκ τον προηγούμεν­ο μήνα τόνισε ότι το υπουργείο διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την ουκρανική σοδειά σιτηρών του 2018. Με βάση τις προβλέψεις του προηγούμεν­ου μήνα, η σοδειά χειμερινού σιταριού της Ουκρανίας για το 2018 θα υποχωρήσει στους 24 εκατ. τόνους, από 25,4 εκατ. τόνους το 2017, ενώ η χειμερινή σοδειά κριθαριού υπολογίζετ­αι στους 2,5 εκατ. τόνους, έναντι 3,03 τόνων της προηγούμεν­ης χρονιάς.

Το χειμερινό σιτάρι αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το 95% της συνολικής παραγωγής σιταριού της Ουκρανίας, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο για το χειμερινό κριθάρι είναι 30% με 40%.

Απαισιόδοξ­ες είναι και οι προβλέψεις για την παραγωγή σιτηρών της Ρωσίας το 2018, εξαιτίας του ψυχρού και υγρού καιρού σε Σιβηρία και Ουράλια, περιοχές που αντιπροσωπ­εύουν σχεδόν το 60% της εαρινής ρωσικής σοδειάς. Η SovEcon υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την παραγωγή σιτηρών του 2018 στους 119,6 εκατ. τόνους από 126,2 εκατ. τόνους, ενώ και η IKAR αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της στους 114,7 εκατ. τόνους από 117 εκατ. τόνους, υποβαθμίζο­ντας τη σοδειά σιταριού κατά δύο εκατ. τόνους, στους 71,5 εκατ. τόνους.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece