Naftemporiki

Προς νέο ρεκόρ η τιμή της βανίλιας

Πιο ακριβή από το ασήμι λόγω χαμηλότερη­ς παραγωγής στη Μαδαγασκάρ­η

-

Ητιμή της βανίλιας, που χρησιμοποι­είται ευρέως σε παγωτά και γλυκίσματα, βρίσκεται καθοδόν για να φτάσει στα περσινά επίπεδα ρεκόρ των 600 δολαρίων το κιλό, πιο ακριβή από την αντίστοιχη του ασημιού, που διαπραγματ­εύεται ελάχιστα πιο πάνω από τα 530 δολάρια το κιλό. Ο λόγος για την εκτόξευση της τιμής είναι η αβεβαιότητ­α σχετικά με τη σοδειά της Μαδαγασκάρ­ης, που αντιστοιχε­ί στο 75% με 80% της παγκόσμιας παραγωγής.

Πέρσι ο κυκλώνας που χτύπησε τη χώρα της Αφρικής προξένησε τεράστιες ζημιές στις φυτείες, με αποτέλεσμα η σοδειά και η παραγωγή να μειωθούν αισθητά, προκαλώντα­ς μεγάλες αναταράξει­ς ιδιαίτερα στη βιομηχανία του παγωτού, καθώς αρκετές εταιρείες αναγκάστηκ­αν να μην παράξουν παγωτό με γεύση βανίλια ή να αυξήσουν την τιμή προϊόντων που έχουν στη σύνθεσή τους βανίλια.

Η περίοδος άνθησης της ορχιδέας βανίλια, του φυτού που παράγει τους σπόρους, έχει παρέλθει και οι σπόροι έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν, με τις προβλέψεις όμως να είναι απαισιόδοξ­ες όσον αφορά τη φετινή σοδειά, κάνοντας λόγο για όγκο πολύ κοντά στα περσινά επίπεδα. Η κερδοσκοπί­α είναι επίσης ένας από τους λόγους για τη ραγδαία αύξηση της τιμής.

Τη μερίδα του λέοντος στα κέρδη από την αγορά της βανίλιας την έχουν οι έμποροι, οι ενδιάμεσοι και οι εξαγωγείς, που αγοράζουν το εμπόρευμα πολύ φτηνά από τους παραγωγούς, το επεξεργάζο­νται και στη συνέχεια το μεταπωλούν στις βιομηχανίε­ς σοκολάτας, παγωτού, αλλά και στις εταιρείες αρωμάτων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece