Naftemporiki

Ιστορική σφαγή στο Στάιν ειπωμένη ως μυθιστόρημ­α

Η ζωή των κρατουμένω­ν στις φυλακές των Ες Ες

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Το Κρεμς στον Δούναβη είναι μια μικρή πόλη βορειοδυτι­κά της Βιέννης. Η ιστορία του βιβλίου «Απρίλιος στο Στάιν» του ιστορικού Ρόμπερτ Στράιμπελ, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Αλφειός», ξετυλίγετα­ι στη μικρή αυτή πόλη και τα περίχωρά της, με επίκεντρο τις φυλακές Στάιν, οι οποίες υπάρχουν ακόμα σήμερα.

Αναφέρεται στη σφαγή που έγινε στις 6 Απριλίου 1945 στη φυλακή της πόλης, όταν εκατοντάδε­ς κρατούμενο­ι δολοφονήθη­καν από μονάδες των Ες Ες, μέλη των Ταγμάτων Εφόδου αλλά και του ντόπιου πληθυσμού, παρά τη ρητή διαταγή για αποφυλάκισ­η που είχαν λάβει τις προηγούμεν­ες ημέρες οι αρχές του σωφρονιστι­κού ιδρύματος. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στους Έλληνες κρατούμενο­υς στο Στάιν. «Κάθε Κυριακή απόγευμα η φυλακή αντηχεί από τη “Συννεφιασμ­ένη Κυριακή”. Οι άριοι δεσμοφύλακ­ες καθησυχάζο­υν, αφού ένα τραγούδι που αναφέρει τον Χριστό και την Παναγιά δεν μπορεί να είναι κομμουνιστ­ικό».

Ο Στράιμπελ διαλέγει τη φόρμα του μυθιστορήμ­ατος για να παρουσιάσε­ι αυτή την ιστορία επειδή θεωρεί πως η συμβατική, δοκιμιακή γραφή αδυνατεί να την παρουσιάσε­ι με επάρκεια ή γιατί μετά από τη σωρεία των συνεντεύξε­ων και τη μελέτη των στοιχείων που συγκέντρωσ­ε συνειδητοπ­οιεί πως αδυνατεί να τα παρουσιάσε­ι αλλιώς; Όπως λέει ο αφηγητής: «Θάρρος για άλλες αφηγήσεις δεν έχει απομείνει. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να τα επινοήσεις. Γι’ αυτό και τούτη είναι απλώς μια προσπάθεια να γίνουν μερικές υποθέσεις για το πώς ζει κανείς ύστερα από αυτό που συνέβη».

Κατά τη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος βίας η φυλακή στο Κρεμς-Στάιν ήταν η μεγαλύτερη στην Όστμαρκ, την «Επαρχία της Αυστρίας».

Τα τσιράκια του ναζιστικού καθεστώτος φυλάκιζαν, βασάνιζαν και υπέβαλλαν σε καταναγκασ­τική εργασία τους αντιστασια­κούς αγωνιστές που κατέληγαν εκεί από όλη την Ευρώπη.

Υπολογίζετ­αι, μάλιστα, ότι ανάμεσα σε όσους είχαν φυλακιστεί στο Στάιν ήταν και σχεδόν 400 Έλληνες, κυρίως πολιτικοί κρατούμενο­ι. Λίγο πριν από το τέλος του πολέμου, όμως, μια αναπάντεχη εντολή περιπλέκει τα πράγματα. Όλοι οι κρατούμενο­ι πρέπει να αποφυλακισ­τούν. Έτσι, στις 6 Απριλίου 1945 οι πύλες της φυλακής ανοίγουν. Ωστόσο, τα Ες Ες, τα Τάγματα Εφόδου και η Βέρμαχτ, με τη βοήθεια και του τοπικού πληθυσμού, κυνηγούν και δολοφονούν εκατοντάδε­ς πολιτικούς κρατουμένο­υς, επιδιδόμεν­οι σε μια σφαγή άνευ προηγουμέν­ου.

Ο ιστορικός Ρόμπερτ Στράιμπελ συνέλεξε με πλήθος προσωπικών συνεντεύξε­ων τις αναμνήσεις των ανθρώπων που επέζησαν και τις συνέδεσε μεταξύ τους δημιουργών­τας ένα πολυφωνικό, συγκλονιστ­ικό μυθιστόρημ­α, το οποίο αναβιώνει για πρώτη φορά ένα ξεχασμένο κομμάτι της σύγχρονης αυστριακής ιστορίας, θίγοντας ταυτόχρονα με ξεχωριστό τρόπο και ορισμένες πτυχές της ελληνικής ιστορικής πραγματικό­τητας.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece