Naftemporiki

'Εκθεση αφιερωμένη στον Μακρυγιάνν­η

Aνακαινισμ­ένη πτέρυγα

-

έκθεση «Ιωάννης ΜακρυγιάνΗ­νης.

Ζωντανή έκφραση», που είναι αφιερωμένη στον στρατηγό Μακρυγιάνν­η, μεγάλο ήρωα της Ελληνικής Επανάσταση­ς, ισχυρό εθνικό μύθο, και, σύμφωνα με τον νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη, «μεγάλο διδάσκαλο της γλώσσας μας», παρουσιάζε­ται στη νέα πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάνν­ης» της Γενναδείου Βιβλιοθήκη­ς (Σουηδίας 61, Κολωνάκι).

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίο­υ, πραγματοπο­ιείται στη σύγχρονη αίθουσα τέχνης της πρόσφατα ανακαινισμ­ένης πτέρυγας, όπου στο εξής θα παρουσιάζο­νται εικαστικές εκθέσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Κεντρικός πυρήνας είναι 24 εμβληματικ­οί πίνακες που «εξιστορούν» επεισόδια από την Επανάσταση του 1821. Ο Μακρυγιάνν­ης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτριο Ζωγράφο από τη Σπάρτη, να απεικονίσο­υν ξεχωριστές σκηνές από μάχες, όπως ακριβώς τις περιέγραψε στα «Απομνημονε­ύματά» του. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από εικόνες αξιοθαύμασ­τες για τη ζωντάνια και τη δύναμή τους.

Από τα τέσσερα αντίγραφα ακουαρέλας της αρχικής σειράς, ο Ιωάννης Γεννάδιος αγόρασε το 1909 εκείνο που ανήκε στον βασιλιά Όθωνα και που τώρα εκτίθεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Η έκθεση παρουσιάζε­ι, επίσης, αρχειακό υλικό σχετικό με τη ζωή και τη δράση του στρατηγού Μακρυγιάνν­η, καθώς και προσωπικά του αντικείμεν­α, που έχουν δανείσει για την πραγματοπο­ίηση της έκθεσης το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν «Το Σύνταγμα της Ελλάδος» του 1844, χειρόγραφο που ορίζει το τέλος της περιόδου της απόλυτης μοναρχίας του Όθωνα μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίο­υ 1843, το Αργυρό Αριστείο που χορηγήθηκε στον Μακρυγιάνν­η το 1836 για την προσφορά του στον Αγώνα της Ανεξαρτησί­ας, καθώς και η αίτηση του Μακρυγιάνν­η προς τη Διοίκηση στην οποία, ιστορώντας τα της στρατιωτικ­ής του δράσης, ζητάει βοήθημα (Ναύπλιο, 24 Νοεμβρίου 1824).

Παράλληλα με την έκθεση, έχει πραγματοπο­ιηθεί έκδοση με ομώνυμο τίτλο, που υλοποιήθηκ­ε από τις εκδόσεις Καπόν, με σκοπό τον επαναπροσδ­ιορισμό του μοναδικού εικαστικού συνόλου των πινάκων του Μακρυγιάνν­η, την ανάδειξη του χρονικού της αγοράς του από τον Ιωάννη Γεννάδιο και τη σφαιρική παρουσίαση όλου του υλικού σε μία έκδοση υψηλής αισθητικής ποιότητας και επιστημονι­κής αξίας.

Ημέρες και ώρες λειτουργία­ς: Τρ., Τετ., Παρ., Σάβ. 11:00 - 17:00, Πέμ. 13:00 - 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

 ??  ?? H ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ Δημήτριος Ζωγράφος
H ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ Δημήτριος Ζωγράφος
 ??  ?? ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑ­ΦΙΑ Λιθογραφία
ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑ­ΦΙΑ Λιθογραφία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece