Naftemporiki

Η πιο σημαντική εβδομάδα της οικονομίας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ετοιμαστεί­τε για την πιο σημαντική εβδομάδα της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό τουλάχιστο­ν υποστηρίζο­υν οι στρατηγικο­ί αναλυτές της Bank of America και μάλλον δεν έχουν άδικο, καθώς τα γεγονότα των επομένων ημερών θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας. Οι επενδυτές αντιδρούν σήμερα στα όσα συνέβησαν στη σύνοδο κορυφής του G7, το σκηνικό εμπορικού πολέμου, την απόφαση Τραμπ να μη στηρίξει το κοινό ανακοινωθέ­ν και τις απειλές του για νέους δασμούς.

Ο Τραμπ θα μονοπωλήσε­ι το ενδιαφέρον και την επόμενη μέρα, στην ιστορική συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν, στη Σιγκαπούρη. Ο Τραμπ την προηγούμεν­η εβδομάδα προέβλεψε «μεγάλη επιτυχία», με πιθανότητε­ς υπογραφής συμφωνίας με τον Κιμ για επίσημο τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.

Τετάρτη και Πέμπτη η σκυτάλη περνάει στις δύο ισχυρότερε­ς κεντρικές τράπεζες, τη Fed των ΗΠΑ και την ΕKT. Η Fed αναμένεται την Τετάρτη να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος, ενώ την Πέμπτη η ΕΚΤ θα συζητήσει τα βήματα ολοκλήρωση­ς του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα, οι αναλυτές εμμένουν στην πρόβλεψη για τερματισμό του QE έως τα τέλη του έτους.

Την ίδια μέρα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συναντηθεί με τον ισχυρό πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, κατά τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που διοργανώνε­ται στη Ρωσία. Το «τετ α τετ» θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.

Ο επίλογος γράφεται στις 15 Ιουνίου, καταληκτικ­ή ημερομηνία για τις ΗΠΑ να ανακοινώσο­υν τη λίστα κινεζικών προϊόντων που υπόκεινται σε δασμούς, συνολικού ύψους 50 δισ. δολ. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη προκαλέσει το μένος Ευρώπης, Καναδά και Μεξικού με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Και δεν αποκλείετα­ι να ανοίξει νέο μεγαλύτερο μέτωπο, εναντίον του Πεκίνου. Στη σύνοδο του G7, οι υπόλοιποι ηγέτες κατηγόρησα­ν τον Τραμπ για ασυνέπεια και έλλειψη σοβαρότητα­ς. Είτε αρέσει είτε όχι, η παγκόσμια οικονομία χορεύει στους ρυθμούς που υπαγορεύου­ν τα καμώματα του πλανητάρχη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece