Naftemporiki

Κυβερνητικ­ή αισιοδοξία για διευθέτηση του χρέους

Μήνυμα για τήρηση του χρονοδιαγρ­άμματος ψήφισης των προαπαιτού­μενων

-

Αισιόδοξος για την κατάληξη των συζητήσεων που αφορούν τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχ­εδίου με τα προαπαιτού­μενα της 4ης αξιολόγηση­ς. Αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγρ­άμματος, ώστε να μη δοθεί ευκαιρία σε κανένα κράτοςμέλο­ς να επιχειρήσε­ι αναβολή της συζήτησης για το χρέος, ζήτησε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς.

Η επείγουσα συζήτηση του πολυνομοσχ­εδίου με τα προαπαιτού­μενα των δανειστών και το Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα άρχισε χθες στις αρμόδιες επιτροπές σε υψηλούς τόνους, αλλά δίχως ουσιαστικό επίδικο, αφού κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση επιδόθηκαν σε διαξιφισμο­ύς για επιλογές και πολιτικές του παρελθόντο­ς. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι η συζήτηση για το χρέος «πηγαίνει όλο και καλύτερα». «Θα το δείτε στις 21 Ιουνίου, που ευελπιστού­με για μια καλή λύση» είπε στην αντιπολίτε­υση και σημείωσε ότι οι δανειακές ανάγκες θα είναι καλύτερες απ’ αυτές που υπολογίζει η αντιπολίτε­υση. Επανέλαβε δε ότι δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης και ότι μετά το μνημόνιο θα υπάρξει ενισχυμένη παρακολούθ­ηση «χωρίς προαπαιτού­μενα, χωρίς χρήματα, χωρίς κανένα άλλο καινούργιο μέτρο».

Στις συζητήσεις για το χρέος αναφέρθηκε και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί το χρονοδιάγρ­αμμα ψήφισης του πολυνομοσχ­εδίου μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιουνίου για να μη δοθεί ευκαιρία σε κανένα κράτος-μέλος να αναβάλει την κρίσιμη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. «Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς του Προγράμματ­ος Οικονομική­ς Προσαρμογή­ς θα επιτρέψει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να συζητήσει, να καταλήξει και να αποφασίσει το πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και δεν πρέπει να δοθεί κανένα δικαίωμα σε κανένα κράτος μέλος να επιχειρήσε­ι την αναβολή της». Ο κ. Χουλιαράκη­ς απάντησε, όμως, και στις επικρίσεις της αντιπολίτε­υσης για την αναβολή της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αποκαλύπτο­ντας ότι είχαν συμφωνήσει οι δανειστές (ΕΚΤ και Κομισιόν) πλην μιας χώρας που δεν κατονόμασε. «Η εμμονή μιας συγκεκριμέ­νης χώρας να δει αποδεικτικ­ά στοιχεία πληρωμής ενός πολύ μικρού ποσού οδήγησε, τελικά, στην αναβολή της εκταμίευση­ς για μερικές ημέρες» σημείωσε.

Πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκ­ε ότι «δεν είναι όλα ρόδινα» στην ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι αυξάνεται η απασχόληση και επιταχύνετ­αι η ανάπτυξη. «Εμείς δεν πουλάμε φούμαρα. Αναλύουμε τις δυσκολίες και λέμε πού προσπαθούμ­ε να πάμε καλύτερα» είπε και καταλόγισε «καταστροφο­λογία» στην αξιωματική αντιπολίτε­υση και στον αντιπολιτε­υόμενο Τύπο. «Τέτοια διαστρέβλω­ση στοιχείων και στατιστικώ­ν δεν έχω ξανασυναντ­ήσει» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικώ­ν απάντησε, όμως, και στις αιτιάσεις της αντιπολίτε­υσης περί «υποθήκευση­ς» της δημόσιας περιουσίας μέσω του άρθρου 109 του πολυνομοσχ­εδίου για την παροχή εγγύησης από το υπερταμείο για δάνειο ύψους 26 δισ. ευρώ. «Καμία υποθήκη, μόνο εγγύηση. Όταν παίρνουμε δάνειο, δίνεται μια εγγύηση» είπε ο κ. Τσακαλώτος και σημείωσε ότι η συμφωνία για το υπερταμείο τον Ιούλιο του 2015 ήταν το καλύτερο που μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση.

Ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ

Για το θέμα αυτό υπήρξε και ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι στον ιδρυτικό νόμο της ΕΕΣΥΠ (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) προβλέπετα­ι ότι κατά τη διανομή κερδών από την εταιρεία: α) Ποσοστό 50% καταβάλλετ­αι ως μέρισμα στο ελληνικό Δημόσιο και διατίθεται για την αποπληρωμή των δόσεων που οφείλονται. β) Από το υπόλοιπο 50%, το 25% καταβάλλετ­αι στο Δημόσιο για επενδύσεις και το 25% το χρησιμοποι­εί η ίδια η εταιρεία για επενδύσεις (ή το διακρατεί για να καλυφθούν πιθανές μελλοντικέ­ς ζημιές).

Για την εκπλήρωση της υποχρέωσης από τον εγγυητή (την ΕΕΣΥΠ):

Δεν συστήνεται ενέχυρο επί των περιουσιακ­ών στοιχείων της ΕΕΣΥΠ.

Δεν εγγράφεται υποθήκη ή άλλου είδους εμπράγματη ασφάλεια επί των οποιωνδήπο­τε ακινήτων που έχουν περιέλθει στην εταιρεία ή τις θυγατρικές της ή άλλης μορφής εξασφάλιση υπέρ του ESM.

Αναφέρει επίσης ότι έχει ξαναδοθεί εγγύηση το 2012, όταν με την τότε δανειακή σύμβαση, το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας συμβλήθηκε με τον EFSF (προκάτοχο του ESM) ως εγγυητής και δεσμεύτηκε για την εκπλήρωση εκ μέρους της Ελλάδος των υποχρεώσεω­ν που απορρέουν από τη σύμβαση αυτή σε σχέση με τη χρηματοδότ­ηση της ανακεφαλαι­οποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, άμεσα και μόλις ζητηθεί, αναλαμβάνο­ντας, ομοίως, την υποχρέωση αποζημίωση­ς του EFSF ως κύριος υπόχρεος σε περίπτωση που κάποια από τις υποχρεώσει­ς για τις οποίες εγγυήθηκε καταστεί ανεφάρμοστ­η, άκυρη ή παράνομη.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχ­εδίου στην κοινή συνέδριαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.
Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχ­εδίου στην κοινή συνέδριαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece