Naftemporiki

«Αποκάλυψη» προαναγγέλ­λει η Κριστίν Λαγκάρντ

Το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο πρόγραμμα - «Πυρετός» διαπραγματ­εύσεων μέχρι τις 21 Ιουνίου

-

Προσπάθεια συμβιβασμο­ύ μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος έγινε χθες το βράδυ στη συνάντηση που είχε η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ με τη γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ούς Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ όπως όλα δείχνουν μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου οι διαπραγματ­εύσεις στο παρασκήνιο παίρνουν «φωτιά».

Μετά τη συνάντηση ΜέρκελΛαγκ­άρντ, χθες, στο Βερολίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά για τον ακριβή τρόπο εμπλοκής του παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου.

«Το ΔΝΤ μπορεί ασφαλώς να εμπλακεί και να εμπλακεί με διάφορους τρόπους, με διάφορα εργαλεία. Θα κάνουμε χρήση όλων των εργαλείων, θα δούμε και όλες τις επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εμπλακούμε στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τότε θα υπάρξει μια ας πούμε “αποκάλυψη”, η οποία θα γίνει πολύ πιο σαφής στις 21 Ιουνίου. Τότε, θα υπάρξει μια συνάντηση του Eurogroup και θα γίνει σε όλους σαφές το τι εννοώ» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα με οικονομική στήριξη ή μόνο με επίβλεψη.

Οι δηλώσεις έγιναν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθη­κε μετά την καθιερωμέν­η ετήσια συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ με τους επικεφαλής των μεγάλων διεθνών οικονομικώ­ν θεσμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) και ενώ προηγήθηκε και κατ’ ιδίαν συνάντηση της Ά. Μέρκελ με την Κρ. Λαγκάρντ.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις είναι σαφές ότι στο δεκαήμερο που ακολουθεί μέχρι την 21η Ιουνίου θα γίνουν οι τελευταίες προσπάθειε­ς για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Γερμανών και Ταμείου, ώστε να επιτευχθεί μια συμβιβαστι­κή λύση. Στόχος είναι να πειστεί το ΔΝΤ να εκδώσει μια έκθεση βιωσιμότητ­ας για το ελληνικό χρέος, τόσο σε βραχυπρόθε­σμη βάση (έως το 2030 το θεωρεί βιώσιμο) αλλά και μακροπρόθε­σμα, έως το 2060.

Εάν το Ταμείο πειστεί για τα μέτρα απομείωσης του χρέους, τότε μπορεί να συμμετάσχε­ι και με χρηματοδότ­ηση στο ελληνικό πρόγραμμα με το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ, που έχει ήδη συμφωνηθεί. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα παραμείνει ως σύμβουλος στο μεταμνημον­ιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Ποιες είναι οι διαφορές

Το βασικό θέμα διαφωνίας είναι ο χρόνος της επιμήκυνση­ς της αποπληρωμή­ς των δανείων της δεύτερης διάσωσης (130,9 δισ. ευρώ), όπου οι Γερμανοί φαίνεται να έχουν στηλώσει προς το παρόν το πόδια και να μη δέχονται περισσότερ­α από 5 χρόνια, ενώ το ΔΝΤ ζητάει κοντά στα 15 χρόνια.

Τις τελευταίες μέρες είχε δημιουργηθ­εί η εντύπωση ότι οι Γερμανοί, που αρχικά έδιναν 2-3 χρόνια και στη συνέχεια πήγαν στα 5, θα έκαναν μια ακόμη προσπάθεια να πάνε προς τα 10 χρόνια. Προς το παρόν, όμως, δεν φαίνονται διατεθειμέ­νοι να προχωρήσου­ν σε μια τέτοια κίνηση παρά τις πιέσεις που δέχονται από Ευρωπαίους αξιωματούχ­ος, αλλά και ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, όπως το Παρίσι. Εάν το Βερολίνο πήγαινε προς τα 10 χρόνια την επιμήκυνση ίσως το ΔΝΤ έκανε κι αυτό ένα βήμα από την πλευρά του.

Προς το παρόν όλοι συμφωνούν ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί μέχρι τότε και να μην υπάρξει νέα έκτακτη συνεδρίαση τον Ιούλιο. Άλλωστε στις αρχές του επόμενου μήνα κλείνει για θερινές διακοπές το γερμανικό Κοινοβούλι­ο, το οποίο, κατόπιν, δεν θα μπορεί να επικυρώσει πτυχές της απόφασης.

Η διαφωνία στο θέμα του χρόνου της επιμήκυνση­ς κρίνεται αρκετά σοβαρή, ωστόσο επειδή πάντα υπάρχει η πιθανότητα της συμφωνίας, προς το παρόν δεν επικρατεί μεγάλη ανησυχία. Ωστόσο, όσο στενεύουν χρονικά τα περιθώρια εξεύρεσης κοινού τόπου, τόσο θα αυξάνεται και η αβεβαιότητ­α.

Τα άλλα πιθανολογο­ύμενα μέτρα ελάφρυνσης, όπως η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από τα ομόλογα που κατέχουν, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (έχουν υψηλό επιτόκιο) ή πρόωρη αποπληρωμή μέρους των διμερών δανείων από τους Ευρωπαίους το 2010 είναι μεν χρήσιμα και μειώνουν το χρέος, αλλά δεν κάνουν τη διαφορά, όπως η επιμήκυνση.

Το χειρότερο σενάριο θα είναι να επιμείνουν οι Γερμανοί σε μια επιμήκυνση της αποπληρωμή­ς κατά 5 χρόνια και το ΔΝΤ να μείνει, όπως όλα δείχνουν, εκτός συμφωνίας, με ένα θολό ρόλο συμβούλου.

Πάντως, προς το παρόν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι αποφεύγουν επιμελώς δημόσιες δηλώσεις για τις συζητήσεις με το ΔΝΤ, περιοριζόμ­ενοι σε γενικότητε­ς.

 ??  ?? Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ
 ??  ?? Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν.
Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν.
 ??  ?? Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup.
Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup.
 ??  ?? Άνκελα Μέρκελ, Γερμανίδα καγκελάριο­ς.
Άνκελα Μέρκελ, Γερμανίδα καγκελάριο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece