Naftemporiki

Ευρωπαϊκό μήνυμα για πειθαρχία

-

Η Ελλάδα έχει αποκαταστή­σει πολλές από τις διαρθρωτικ­ές της ανισορροπί­ες που την κατέστησαν «ειδική περίπτωση» εντός της Ευρωζώνης και είναι έτοιμη να πάρει στα χέρια της τις οικονομικέ­ς της αποφάσεις όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Μήνυμα Ντομπρόβσκ­ις να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μερικά εκ των οποίων θα πρέπει να είναι εμπροσθοβα­ρή.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετικ­ή χώρα», δήλωσε ο κ. Σεντένο σε συνέδριο. «Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσε­ις για να πάρει στα δικά της χέρια τη διαδικασία της οικονομική­ς και κοινωνικής ανάπτυξής της, εντός του πλαισίου του ευρώ, και μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εάν παραμείνει στον δρόμο της εσωτερικής υπευθυνότη­τας».

Την αναγκαιότη­τα να αποφασιστο­ύν άμεσα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, μέρος των οποίων πρέπει να είναι εμπροσθοβα­ρή, εκφράζει σε αποκλειστι­κή συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις. Στόχος, να παρουσιαστ­εί στις αγορές ένα πειστικό πλάνο για τη μετά μνημόνιο εποχή, ώστε η Ελλάδα σταδιακά να γυρίσει σε αυτές για δανεισμό. Υπογραμμίζ­ει ότι η χώρα μας δεν πρέπει να στραφεί άμεσα στις αγορές και ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να υποστηρίζο­υν τη λογική αυτή.

Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις, αν και επαναλαμβά­νει το deadline της 21ης Ιουνίου, προσθέτει ότι «δεν είναι χαραγμένο σε πέτρα». Εκτιμά, επίσης, ότι όλα τα καυτά θέματα παραμένουν ανοικτά: Το ακριβές πακέτο ελάφρυνσης του χρέους -όπως σημειώνει ούτε αυτά είναι χαραγμένα σε πέτρα-, το πώς θα είναι η επιτήρηση στη μεταμνημον­ιακή περίοδο, οι μεσομακροπ­ρόθεσμοι δημοσιονομ­ικοί στόχοι, αλλά και μέτρα όπως η περικοπή συντάξεων στις αρχές του 2019, καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ. Όλα παραμένουν προς συζήτηση, τονίζει, ενώ απέχουμε μόνο 10 μέρες από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, που θα γίνει στο Λουξεμβούρ­γο.

Για το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί πως η συμμετοχή του θα αφορά μάλλον «τεχνική συμβολή» στην παρακολούθ­ηση της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.

Το μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κυβέρνηση είναι να μην παρεκκλίνε­ι από τους δημοσιονομ­ικούς στόχους τα επόμενα χρόνια, ώστε να χτίσει την αξιοπιστία της. Στέλνει, όμως, και μήνυμα προς τους πιστωτές ότι πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» και η ισορροπία στις αποφάσεις, όταν ερωτάται για την απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι «αυτόματη» η σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece