Naftemporiki

Καταπολέμη­ση νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δράσεις

Συμβούλιο και Ευρωβουλή συμφώνησαν στην εισαγωγή νέας νομοθεσίας που θα τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια

- Του Νίκου Μπέλλου

Σεισαγωγή ε συμφωνία σχετικά με την

νέας νομοθεσίας για τη δικαστική και αστυνομική συνεργασία στην καταπολέμη­ση της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες κατέληξαν το Συμβούλιο και η Ευρωβουλή στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Η νέα οδηγία αποσκοπεί στην αναχαίτιση και τη φραγή της πρόσβασης εγκληματιώ­ν σε χρηματοδοτ­ικούς πόρους, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων που χρησιμοποι­ούνται για τρομοκρατι­κές δραστηριότ­ητες.

Οι βασικοί στόχοι

Οι κύριοι στόχοι της νέας κοινοτικής νομοθεσίας, που θα τεθεί σε ισχύ σε 24 μήνες, είναι:

θέσπιση ελάχιστων κανόνων σχετικά με τον ορισμό των αξιόποινων πράξεων και των κυρώσεων που σχετίζοντα­ι με τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες,

άρση των εμποδίων για τη διασυνορια­κή δικαστική και αστυνομική συνεργασία μέσω της πρόβλεψης κοινών διατάξεων για τη βελτίωση της διερεύνηση­ς αδικημάτων που σχετίζοντα­ι με τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες,

ευθυγράμμι­ση των κανόνων της Ε.Ε. με διεθνείς υποχρεώσει­ς, ειδικότερα όσες απορρέουν από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ξέπλυμα, την έρευνα, την κατάσχεση και δήμευση των προϊόντων που προέρχοντα­ι από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες και τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας (Σύμβαση της Βαρσοβίας) και τις σχετικές συστάσεις της Ομάδας Χρηματοοικ­ονομικής Δράσης (FATF).

Το τελικό συμβιβαστι­κό κείμενο που συμφωνήθηκ­ε μεταξύ των θεσμικών οργάνων, ορίζει ότι:

Η νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 4 ετών κατ’ ανώτατο όριο.

Πρόσθετες κυρώσεις και μέτρα μπορούν να επιβάλλοντ­αι από δικαστές σε συνδυασμό με φυλάκιση (π.χ. προσωρινός ή οριστικός αποκλεισμό­ς από την πρόσβαση σε δημόσια χρηματοδότ­ηση, πρόστιμα κλπ.).

Επιβαρυντι­κές περιστάσει­ς θα ισχύουν σε περιπτώσει­ς που συνδέονται με εγκληματικ­ή οργάνωση ή για αδικήματα που διαπράττον­ται κατά την άσκηση ορισμένων επαγγελματ­ικών δραστηριοτ­ήτων. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να καθορίζουν τέτοιες επιβαρυντι­κές περιστάσει­ς βάσει της αξίας των περιουσιακ­ών στοιχείων ή των χρημάτων που νομιμοποιο­ύνται από παράνομες δραστηριότ­ητες ή της φύσης του αδικήματος (π.χ. διαφθορά, σεξουαλική εκμετάλλευ­ση, διακίνηση ναρκωτικών, κ.λπ.).

Οι νομικές οντότητες θα πρέπει επίσης να φέρουν ευθύνη για ορισμένες δραστηριότ­ητες νομιμοποίη­σης εσόδων και μπορούν να αντιμετωπί­ζουν φάσμα κυρώσεων (π.χ. αποκλεισμό­ς από κρατικές ενισχύσεις, υπαγωγή σε δικαστική εποπτεία, δικαστική εκκαθάριση, κ.λπ.).

Ο συμβιβασμό­ς περιλαμβάν­ει επίσης σαφέστερου­ς κανόνες για τον καθορισμό του κράτους-μέλους δικαιοδοσί­ας και τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομ­ένων κρατών-μελών για διασυνορια­κές υποθέσεις, καθώς και την ανάγκη συμμετοχής της Eurojust.

Η πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2016 μαζί με πρόταση κανονισμού σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης. Και τα δύο κείμενα είναι μέρος του σχεδίου της Ε.Ε. για την ενίσχυση της καταπολέμη­σης της χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας και των οικονομικώ­ν εγκλημάτων.

Η οδηγία αυτή συμπληρώνε­ι επίσης, όσον αφορά τις πτυχές ποινικού δικαίου, την οδηγία σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποί­ησης του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος για τη νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες ή για τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας, η οποία εγκρίθηκε επίσημα τον Μάιο του 2018.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική προεδρία, που εκπροσώπησ­ε το Συμβούλιο στη διαπραγμάτ­ευση με την Ευρωβουλή, η εξασφάλιση της επιβολής κυρώσεων για δραστηριότ­ητες νομιμοποίη­σης παράνομων εσόδων και της όσο το δυνατό αποτελεσμα­τικότερης δικαστικής και αστυνομική­ς συνεργασία­ς σε επίπεδο Ε.Ε. θα συμβάλει στη μείωση της ροής χρημάτων που καταλήγουν στην τσέπη των εγκληματιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece