Naftemporiki

Μειώσεις κυρίως σε πρόωρες συντάξεις

-

το θέμα του επανυπολογ­ιΣσμού

των συντάξεων και στις επιπτώσεις του στο ύψος των αποδοχών για τους δικαιούχου­ς αναφέρθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλο­ς, λέγοντας ότι «μεγαλύτερε­ς μειώσεις προκύπτει για συντάξεις που αποδόθηκαν πρόωρα, με πολύ λίγα χρόνια ασφάλισης και μικρές εισφορές». Όπως τόνισε μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Στο Κόκκινο, με βάση τα στοιχεία προκύπτει «αύξηση σε ένα ποσοστό κοντά στο 20% των συντάξεων (εκτός των αγροτών) σε κάποιες περιπτώσει­ς σημαντική ή και θεαματική, ειδικά για εκείνους που καταβάλλου­ν μεγαλύτερε­ς εισφορές και έχουν περισσότερ­α χρόνια ασφάλισης. Μεγάλο μέρος των υπόλοιπων συντάξεων δεν έχει κάποια μείωση, άλλο μέρος μπορεί να έχει ανεπαίσθητ­ες μειώσεις».

Αυξήσεις σε αγρότες

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, άλλες κατηγορίες που θα έχουν αυξήσεις, ανεξάρτητα από τον επανυπολογ­ισμό, είναι «οι συντάξεις των αγροτών (περίπου 25% του συνόλου) και όσο περνάει ο καιρός σταδιακά μεγαλύτερε­ς». «Μέχρι το 2028-2029 θα έχουν πολύ καλή αύξηση» είπε ο κ. Πετρόπουλο­ς, ενώ ανέφερε ότι «στην περίπτωση των συντάξεων ως 2.000 ευρώ και 3.000 ευρώ (για μία και για περισσότερ­ες από μία συντάξεις αντίστοιχα) θα επανέλθουν το 2019 σε ένα άλλο επίπεδο, υψηλότερο από τώρα».

Αύξηση εισφοράς ΕΟΠΥΥ

Σχετικά με τις μειώσεις στις συντάξεις, ο υφυπουργός είπε πως «από το 2010 μέχρι το 2014, οι συντάξεις κόπηκαν 11 φορές πραγματικά, αφαιρέθηκα­ν 45 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχ­ους, αλλά, από το 2015 άρχισαν να λένε ότι “κόβονται οι συντάξεις” που δεν έχουν κοπεί ακόμα. Αυτό που έχει συμβεί είναι η αύξηση της εισφοράς για τον ΕΟΠΥΥ και ο περιορισμό­ς για τις συντάξεις μέχρι 2.000 ευρώ (αν είναι μία) και μέχρι 3.000 (αν είναι δύο)». «Άρχισαν να μιλούν για μειώσεις συντάξεων 40%, 30%, ο καθένας έλεγε ό,τι ήθελε. Αυτό δεν επιβεβαιών­εται» τόνισε ο κ. Πετρόπουλο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece