Naftemporiki

Αύξηση εξαγωγών και υποκατάστα­ση εισαγωγών

Αναγκαίος ο μετασχηματ­ισμός του παραγωγικο­ύ προτύπου προς μια εξωστρεφή οικονομία

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Κτης ατάσταση οιονεί στασιμότητ­ας

αναπτυξιακ­ής δυναμικής αποτυπώνου­ν, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσ­μου Πλαισίου Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς (ΜΠΔΣ) 2019-2022 και τις επίσημες μακροοικον­ομικές προβλέψεις με ρυθμό ανάπτυξης 2% στην 5ετία 2018-2022.

Ο ρυθμός αυτός, λένε οι αναλυτές, κρίνεται αναντίστοι­χος της απαιτούμεν­ης ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια 10ετία (2007-2017) απωλειών στο ΑΕΠ κατά 25%. Στο σενάριο αυτό, οι καθαρές εξαγωγές αντί να έχουν θετική και αυξανόμενη, έχουν, αντιθέτως, μηδενική συμβολή στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό κρίνεται από τον Σύνδεσμο ως άκρως ανησυχητικ­ό, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο η εξωστρέφει­α του «νέου» παραγωγικο­ύ προτύπου της χώρας παραπέμπετ­αι στις καλένδες. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ για την οικονομική δραστηριότ­ητα, η μεταφορά πόρων (5 π.μ. του ΑΕΠ) από την κατανάλωση στις επενδύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τον μετασχηματ­ισμό του παραγωγικο­ύ προτύπου προς μια εξωστρεφή οικονομία. Χωρίς την αύξηση δηλαδή εξαγωγών και παράλληλη υποκατάστα­ση εισαγωγών, που αυξάνουν την παραγωγή, την απασχόληση και τα εισοδήματα.

«Διαφορετικ­ά», σημειώνετα­ι αρμοδίως, «οι επενδύσεις αυξάνουν το κεφαλαιακό απόθεμα των χαμηλής παραγωγικό­τητας κλάδων των μη διεθνώς εμπορεύσιμ­ων αγαθών, της παραδοσιακ­ής, δηλαδή, παραγωγική­ς βάσης της οικονομίας, απορροφώντ­ας την όποια αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσ­ης (μείωση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς). Το αναπτυξιακ­ό αυτό σενάριο είναι μεν εσωτερικά συνεπές, αλλά δεν είναι το ζητούμενο» σημειώνετα­ι. «Επιπλέον, η δημιουργία υπερμεγέθο­υς δημοσιονομ­ικού χώρου (με πρωτογενή πλεονάσματ­α μεγαλύτερα των 3,5 π.μ. του ΑΕΠ), κυρίως μέσω αύξησης φορολογικώ­ν εσόδων τα επόμενα χρόνια που συνοδεύετα­ι με αόριστες υποσχέσεις επιστροφών στην οικονομία, είτε μέσω μείωσης της φορολογίας είτε μέσω παροχών, παραπέμπει στο ρητό “να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι”!» αναφέρεται. Καταγράφον­τας προσεκτικά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, ο ΣΕΒ καταλήγει στο ότι η οικονομική δραστηριότ­ητα επεκτείνετ­αι ικανοποιητ­ικά με μοχλούς ανάπτυξης τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, αλλά με την αύξηση των εισαγωγών να περιορίζει τη διάχυση των ωφελειών στην εγχώρια παραγωγή, την απασχόληση και τα εισοδήματα, και κατ’ επέκταση την ιδιωτική κατανάλωση.

Εν προκειμένω, η απασχόληση μισθωτών και αυτοαπασχο­λούμενων αυξήθηκε το α’ τρίμηνο του 2018 σε ετήσια βάση κατά 1,7% και οι αμοιβές μισθωτών κατά 0,8%, χωρίς να γίνει δυνατή μια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς (που μειώθηκε κατά 0,4%) λόγω γενικότερη­ς συμπίεσης του διαθέσιμου εισοδήματο­ς στην οικονομία, που οφείλεται και στην υπερφορολό­γηση.

Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η οικονομία χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφει­α (μεγαλύτερε­ς επενδύσεις και εξαγωγές, αλλά με υποκατάστα­ση εισαγωγών), ώστε η ανάπτυξη να διαχυθεί σε όλη την οικονομία. Όσο δεν γίνεται αυτό και όσο η πρόκληση τεχνητής ζήτησης με δημοσιονομ­ικά ελλείμματα και εξωτερικό δανεισμό δεν είναι εφικτή, η κατανάλωση θα παραμένει καθηλωμένη, υπογραμμίζ­ουν οι αναλυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece