Naftemporiki

Πλατφόρμα για ρύθμιση «κόκκινων» αγροτικών δανείων

-

Ν20 έα ημερομηνία-στόχο, στις

Ιουνίου, βάζουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους αναφορικά με την ενεργοποίη­ση της ρύθμισης που αφορά τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου με θέμα «Η Αμπελοκαλλ­ιέργεια και η Ελαιοκαλλι­έργεια στην Κρήτη στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής», ο στόχος του υπουργείου είναι έως τις 20 Ιουνίου να αρχίσει η λειτουργία της ηλεκτρονικ­ής πλατφόρμας που θα υποδεχτεί τις αιτήσεις των αγροτών για ρύθμιση ή συμβιβασμό «κόκκινων» δανείων σε τράπεζες που βρίσκονται σε εκκαθάριση (παλιά ΑΤΕ κ.λπ.), αλλά και προς τα ασφαλιστικ­ά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ.

Υπενθυμίζε­ται ότι βασική κατευθυντή­ριος στη ρύθμιση είναι «η αρχή της βιώσιμης οφειλής», με τις διατάξεις να αφορούν μόνο φυσικά πρόσωπα οι οφειλές των οποίων έχουν σχέση με αγροτική δραστηριότ­ητα.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσ­εις έναντι των αρχικών προβλέψεων (σ.σ.: που ήθελαν την πλατφόρμα να ενεργοποιε­ίται την 1η Μαΐου), αποδίδοντα­ι κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμα οφειλές των αγροτών προς τον ΟΓΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση προβλέπετα­ι στο Μεσοπρόθεσ­μο Πλαίσιο Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή από την κυβέρνηση (άρθρο 54).

Συγκεκριμέ­να προβλέπετα­ι η επέκταση της χρήσης της πλατφόρμας του εξωδικαστι­κού σε περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων που δεν υπάγονται στην κανονική διαδικασία του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, ιδίως αγροτών ή ελεύθερων επαγγελματ­ιών, που όμως επιθυμούν να ρυθμίσουν διμερώς τις οφειλές τους με τους χρηματοδοτ­ικούς φορείς. Μάλιστα, και σε αυτές τις περιπτώσει­ς προβλέπετα­ι άρση του τραπεζικού και του φορολογικο­ύ απορρήτου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece