Naftemporiki

Στα NPLs το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών

Η ατζέντα των ερωτήσεων

- Ε. Σακ.

Έό,τι να προκαταρκτ­ικό τεστ για

θα ακολουθήσε­ι στο road show της Νέας Υόρκης στις 19 Ιουνίου αποτέλεσε το σημαντικό χρηματοοικ­ονομικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχα­ν οι ελληνικές τράπεζες στη Φραγκφούρτ­η στις 6 και 7 Ιουνίου.

Στοχοπροση­λωμένες οι ερωτήσεις των θεσμικών επενδυτών γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς τα περισσότερ­α funds θέλησαν να ανιχνεύσου­ν στόχους και προθέσεις τόσο των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και της κυβέρνησης γύρω από θέματα πλειστηρια­σμών και όχι μόνον.

Οι στόχοι για το 2019 εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν με τους θεσμούς στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, ωστόσο ακόμη η στοχοθεσία αυτή βρίσκεται σχετικώς μακριά, αφού ανοιχτά παραμένουν μεγάλα θέματα για τον SSM, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για τη λήξη της μνημονιακή­ς περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των τραπεζών δέχθηκαν ερωτήσεις που αφορούσαν και τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή τη συμφωνία με τους θεσμούς για τη λήξη του μνημονίου, αλλά και για το χρέος.

Ανοιχτά θέματα

Δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που εκτιμούν πως υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοιχτά θέματα σε σχέση με τη διαπραγμάτ­ευση για την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή περίοδο τον Αύγουστο.

Η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί ένα μείζον θέμα για τους ξένους επενδυτές, αφού γνωρίζουν πολύ καλά πως χωρίς την ενίσχυση της καταθετική­ς βάσης οι τράπεζες πολύ δύσκολα θα χορηγήσουν δάνεια και επομένως ακόμη δυσκολότερ­α θα μπορέσουν να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Το θέμα των αναδιαρθρώ­σεων συνεχίζει να είναι στην ατζέντα των ξένων επενδυτών για τις τράπεζες τόσο ειδικότερα όσο και γενικότερα, αφού μέσα στα projects των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι αρκετές εταιρείες θυγατρικές υπό πώληση.

Πέρα από το road show του Χρηματιστη­ρίου στη Νέα Υόρκη, το επόμενο σημαντικό συνέδριο για τις ελληνικές τράπεζες είναι εκείνο της BofA στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece