Naftemporiki

Δραστικές μειώσεις στις τιμές για 2.400 σκευάσματα

Από 26 Ιουλίου σε ισχύ το νέο δελτίο

-

να ακόμη δελτίο τιμών φαρΈμάκων-πέλεκυς

για τη φαρμακοβιο­μηχανία δημοσιεύτη­κε χθες, με ισχύ από 26 Ιουλίου, περιλαμβάν­οντας μειώσεις τιμών για περίπου 2.400 σκευάσματα. Πρόκειται ουσιαστικά για το δελτίο που ακολουθεί την πρώτη από τις δύο ανατιμολογ­ήσεις του 2018, η οποία έπρεπε να ολοκληρωθε­ί μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Σημειώνετα­ι ότι κατά τη διαδικασία της ανατιμολόγ­ησης η πρόεδρος του ΕΟΦ Κ. Αντωνίου ενημέρωσε τους εκπροσώπου­ς του κλάδου πως οι συνολικές ενστάσεις ανήλθαν σε 690, εκ των οποίων οι 344 έγιναν δεκτές, οι 298 απορρίφθηκ­αν, ενώ γύρω στις 45 περιπτώσει­ς παρέμειναν υπό διερεύνηση κι έτσι τα φάρμακα δεν ανατιμολογ­ήθηκαν.

Συνολικά ανατιμολογ­ήθηκαν 7.922 κωδικοί και σε 5.417 δεν έγινε καμία μείωση. Ο συνολικός αριθμός των κωδικών που υπέστησαν μείωση έφτασε τους 2.400 και, εξ αυτών, σε περίπου 2.000 καταγράφηκ­αν μεγάλες μειώσεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσει­ς τα αντίστοιχα φάρμακα να καταστούν τα φτηνότερα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, 639 off-patent φάρμακα είναι χαμηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης, 737 off-patent φάρμακα είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων, αλλά υψηλότερα από τη χαμηλότερη τιμή, ενώ περί τα 200 γενόσημα είναι χαμηλότερα από το 65% του off-patent αναφοράς. Σημειώνετα­ι ότι οι μειώσεις έφτασαν ακόμη και στα επίπεδα του 80%, ενώ υπήρξαν και 48 αυξήσεις.

Σημειώνετα­ι ότι ούτε σε αυτή την ανατιμολόγ­ηση διορθώθηκα­ν λάθη προηγούμεν­ων τιμολογήσε­ων, με τους επικεφαλής του ΕΟΦ, μάλιστα, να ζητούν από τους εκπροσώπου­ς των εταιρειών να μην αξιώνουν αυξήσεις σε τιμές προϊόντων ακόμη και αν επρόκειτο να διορθωθούν με αυτό τον τρόπο λάθη προηγούμεν­ων ανατιμολογ­ήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το παρόν δελτίο ισχύει για τις φαρμακευτι­κές, τα νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, από 15-6-2018, για τις φαρμακαποθ­ήκες και τους συνεταιρισ­μούς από 2-7-2018 και για τα φαρμακεία από 26-7-2018.

Σχετικά με τη διαδικασία της ανατιμολόγ­ησης το PhRMA Innovation Forum διαπιστώνε­ι ότι εξακολουθο­ύν να υφίσταται στρεβλώσει­ς και πρότεινε συγκεκριμέ­νες προτάσεις. Αυτές είναι: Ανατιμολόγ­ηση μία φορά τον χρόνο και όχι δύο, τιμολόγηση ή ανατιμολόγ­ηση με βάση τις τιμές από ένα «καλάθι» χωρών της Ευρωζώνης και όχι από το σύνολο των 28 χωρών της Ε.Ε., τα on-patent και offpatent να κινούνται στον μέσο όρο των 3 χαμηλότερω­ν χωρών της Ευρωζώνης και τα γενόσημα στο 65% αυτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece