Naftemporiki

400 εκατ. ετησίως δυνητικά έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό

Ώθηση από τον κλάδο υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής

- Του Γιώργου Σακκά

Ηεπίσκεψη δεκάδων ζευγαριών από 40 και πλέον χώρες σε ελληνικές μονάδες υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής αποτελεί την ισχυρότερη διαφήμιση και έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του εγχώριου ιατρικού τουρισμού, ο οποίος συνολικά θα μπορούσε να εισφέρει ετησίως περί τα 400 εκατ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίν­ο Πάντο, ιδρυτή της Κλινικής Γένεσις Αθηνών, αντιπρόεδρ­ο του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και γενικό γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγ­ικής Ιατρικής, η ανάπτυξη σύγχρονων διαδικασιώ­ν υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής στην Ελλάδα όχι μόνο αντιστρέφε­ι το ρεύμα των Ελλήνων που αναζητούσα­ν λύσεις σε θέματα τεκνοποίησ­ης στο εξωτερικό, αλλά και φέρνει ζευγάρια από το εξωτερικό στη χώρα. Μάλιστα πολλοί Έλληνες της διασποράς επισκέπτον­ται για τον σκοπό αυτό τη χώρα.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε εκδήλωση σχετικά με τις προοπτικές του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, που διοργανώθη­κε στο Πανεπιστήμ­ιο London School of Economics υπό την αιγίδα του LSE Annual Fund στο πλαίσιο της φετινής σειράς εκδηλώσεων του LSE Ethical Finance Society για θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Συντονιστή­ς της εκδήλωσης ήταν ο υποδιευθυν­τής του Department Health Policy Π. Καναβός.

Ο κ. Πάντος ανέφερε ότι οι μελέτες δείχνουν πως σε πολλές χώρες και δη στην Αμερική τα ζευγάρια προτίθεντα­ι να διαθέσουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματό­ς τους προκειμένο­υ να αποκτήσουν ένα παιδί. Η δε χώρα μας ενδείκνυτα­ι, διότι διαθέτει ένα νομικό πλαίσιο που επιτρέπει διάφορες διαδικασίε­ς που σε άλλα κράτη απαγορεύον­ται, όπως π.χ. τη δωρεά ωαρίων ή την παρένθετη μητρότητα. Παράλληλα η Ελλάδα διαθέτει σύγχρονες υπηρεσίες και 4 με 5 φορές χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες χώρες.

Επίσης ο κ. Πάντος σημείωσε ότι οι συμφωνίες και συνεργασίε­ς μεταξύ των επαγγελματ­ιών υγείας διαφόρων χωρών καθώς και οι συμφωνίες ομίλων κλινικών με ιδιώτες επενδυτές έχουν δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού. Ο πιο επιτυχημέν­ος τρόπος προώθησης, δε, είναι η διαφήμιση «από στόμα σε στόμα», και αυτό έχει άμεση σχέση με τα θετικά αποτελέσμα­τα μιας μονάδας υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής. Άλλοι τρόποι προώθησης είναι η ανακοίνωση νέων επιστημονι­κών επιτευγμάτ­ων, ερευνών και κλινικών εφαρμογών, η ανακοίνωση παγκόσμιας πρωτιάς, η διαφήμιση των ιατρικών υπηρεσιών, τα διεθνή δημοσιεύμα­τα και φυσικά οι προσωπικές μαρτυρίες των ζευγαριών.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του LSE ήταν ο πρόεδρος του ΙΣΑ, του Internatio­nal Health Tourism Center και του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού ΕΛΙΤΟΥΡ Γιώργος Πατούλης. Κατά την ομιλία του με τίτλο «A new era Hellenic export: Medical Tourism» τόνισε τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη διεθνώς και επικαλέστη­κε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία ο τουρισμός στις ανερχόμενε­ς οικονομίες θα φτάσει μέχρι το 2030 σε ποσοστό 57% της παγκόσμιας αγοράς, έναντι 47% το 2010. Εχθρός είναι η εποχικότητ­α, όπως επισήμανε, και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικ­ά στην επέκταση της τουριστική­ς περιόδου.

Σύμφωνα με επιστημονι­κή μελέτη, ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς μόνο του ιατρικού τουρισμού εκτιμάται άνω των 20 δισ. δολαρίων, παρουσιάζο­ντας ρυθμό αύξησης 15%-25%, με περίπου 14 εκατ. διασυνορια­κούς ασθενείς σε όλο τον κόσμο να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά επίσκεψη στη χώρα για ιατρικούς λόγους, συμπεριλαμ­βανομένων των δαπανών που σχετίζοντα­ι με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνορια­κές και τοπικές μετακινήσε­ις, ενδονοσοκο­μειακή παραμονή και καταλύματα. Χώρες όπως η Ινδία, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, η Κόστα Ρίκα, το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν ήδη διεκδικήσε­ι ένα κομμάτι από αυτή την προσοδοφόρ­ο αγορά με εντυπωσιακ­ά αποτελέσμα­τα.

«Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα μπορούσε να προσελκύει κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία τουλάχιστο­ν 100.000 “ασθενείςτα­ξιδιώτες”, επιτυγχάνο­ντας έσοδα άνω των 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα νούμερα έχουν ενδιαφέρον, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα που προσβλέπει στον τουρισμό: η συμβολή του στο ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 2021 τα 43 δισ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Πατούλης.

 ??  ?? Πέρα από το ευνοϊκό για την υποβοηθούμ­ενη αναπαραγωγ­ή νομικό πλαίσιο, η Ελλάδα διαθέτει σύγχρονες υπηρεσίες και 4 με 5 φορές χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες χώρες, όπως τονίζει ο Κωνσταντίν­ος Πάντος, αντιπρόεδρ­ος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού...
Πέρα από το ευνοϊκό για την υποβοηθούμ­ενη αναπαραγωγ­ή νομικό πλαίσιο, η Ελλάδα διαθέτει σύγχρονες υπηρεσίες και 4 με 5 φορές χαμηλότερο κόστος σε σχέση με άλλες χώρες, όπως τονίζει ο Κωνσταντίν­ος Πάντος, αντιπρόεδρ­ος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece