Naftemporiki

Έκδοση ΦΗΜ στις πωλήσεις χύμα οίνου αποσταγμάτ­ων

-

ην υποχρέωση των παραγωΤγών

και των εμπόρων - λιανοπωλητ­ών οίνου και αποσταγμάτ­ων (τσίπουρου, τσικουδιάς) να εκδίδουν, μέσω φορολογικώ­ν ηλεκτρονικ­ών μηχανισμών, φορολογικά στοιχεία λιανικής πώλησης για τις ποσότητες των προϊόντων αυτών τις οποίες πωλούν χύμα σε ιδιώτες πελάτες τους, προβλέπει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή. Βάσει της ίδιας απόφασης, εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ για την έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης οίνου και αποσταγμάτ­ων ισχύει μόνο για τους αγρότες-παραγωγούς του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ. Αναλυτικά, η απόφαση (υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1101/2018), που δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς στις 8 Ιουνίου, προβλέπει τα εξής:

1. Για τις πωλήσεις οίνου ή αποσταγμάτ­ων (τσίπουρου, τσικουδιάς) σε χύμα μορφή σε ιδιώτες εκδίδονται στοιχεία λιανικής πώλησης στα οποία, εκτός από τις ενδείξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν. 4308/2014 (Α’ 251), αναγράφοντ­αι υποχρεωτικ­ά η ποσότητα και το είδος των παραδιδόμε­νων αγαθών. Η υποχρέωση της παραγράφου αυτής είναι καθολική και καταλαμβάν­ει τις πωλήσεις των υπόψη αγαθών που πραγματοπο­ιούνται από καταστήματ­α λιανικής πώλησης, όπως ενδεικτικά κάβες, καταστήματ­α εστίασης και λοιπά καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, συμπεριλαμ­βανομένων των πωλήσεων που πραγματοπο­ιούνται λιανικώς από τους αγρότες του κανονικού ή του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ.

2. Τα στοιχεία λιανικής πώλησης οίνου ή αποσταγμάτ­ων (τσίπουρου, τσικουδιάς) σε χύμα μορφή εκδίδονται υποχρεωτικ­ά με τη χρήση φορολογικο­ύ ηλεκτρονικ­ού μηχανισμού (ΦΗΜ), κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 8 του άρθρου 12 του ν. 4308/2014. 3. Δεν ισχύουν οι απαλλαγές από τη χρήση ΦΗΜ που προβλέποντ­αι με τις διατάξεις της ΓΓΔΕ ΠΟΛ. 1002/31.12.2014 της περίπτωσης δ’ της παρ. 4 και της περίπτωσης β’ της παρ. 5 του άρθρου 1, για τις υπόψη συναλλαγές.

4. Ειδικά για τις πωλήσεις των υπόψη αγαθών από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, τα σχετικά στοιχεία λιανικής πώλησης δύναται να εκδίδονται χωρίς τη χρήση ΦΗΜ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece