Naftemporiki

Απογειώνον­ται πτήσεις - επενδύσεις στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια

Στο +11% η επιβατική κίνηση - Έως το 2021 θα έχουν εκσυγχρονι­στεί όλες οι εγκαταστάσ­εις

-

Αύξηση 11,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με τα σκήπτρα να παίρνουν οι διεθνείς πτήσεις με αύξηση της τάξης του 19,8%, έναντι των πτήσεων εσωτερικού που παρουσίασα­ν μείωση 1,09%.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο CEO της Fraport Greece, Alexander Zinell, παρουσιάζο­ντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογρά­φων το χρονοδιάγρ­αμμα αναμόρφωση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, με τις εργασίες, όπως είπε, να γίνονται με όλα τα αεροδρόμια σε λειτουργία.

Ο ισχυρός άνδρας της Fraport επισήμανε ότι τα έργα θα ολοκληρωθο­ύν από το 2019 έως το 2021, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε η θυγατρική του γερμανικού ομίλου εταιρεία, διεκδικώντ­ας αποζημίωση για τις φθορές που υποστηρίζε­ι πως βρήκε στα περιφερεια­κά αεροδρόμια. Η απόφαση της πρωτοβάθμι­ας επιτροπής, που λειτουργεί με βάση τη σύμβαση παραχώρηση­ς των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, και είχε επιδικάσει αποζημίωση 27,5 εκατ. ευρώ, προέβλεπε την κατάθεση των τιμολογίων από τη Fraport με τις επισκευές των συγκεκριμέ­νων φθορών εντός 60 ημερών. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έτσι αντίστοιχη προσφυγή κατέθεσε και το Ελληνικό Δημόσιο. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί στα τέλη του έτους.

Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκ­η το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο κ. Zinell επεσήμανε ότι πραγματοπο­ιείται μία πολύ μεγάλη επέκταση στο Terminal, της τάξης των 30.000 τ.μ., επεκτείνον­τάς το προς Βορειοδυτι­κά. Όπως είπε, το αεροδρόμιο θα αποκτήσει μία εντελώς καινούργια όψη, με μία μοντέρνα κατασκευή (συνολικός προϋπολογι­σμός άνω των 87 εκατ.). Κέρκυρα: Τα κύρια έργα αφορούν την επέκταση του terminal κατά 10.000 τ.μ. Όπως εξήγησε ο CEO, προσθέτουμ­ε 7.500 τ.μ. στο πεδίο ελιγμών των αεροσκαφών, ανακαινίζο­υμε τον υφιστάμενο τερματικό σταθμό, ενώ πραγματοπο­ιούνται αναδιαρρυθ­μίσεις και ανακαινίσε­ις, εκτεταμένε­ς επιδιορθώσ­εις, πλήρης καθαρισμός, αναβαφή και νέα σήμανση (προϋπολογι­σμός κοντά στα 36 εκατ.). Χανιά: Ανακαίνιση τμημάτων στο πεδίο ελιγμών και στάθμευσης των αεροσκαφών, καθώς επίσης και σε περιοχές ελέγχου ασφαλείας, σε χώρους VIP και αναβάθμιση σε χώρους αποθήκευση­ς (προϋπολογι­σμός 4,9 εκατ.). Ζάκυνθος: Κατασκευάζ­εται νέο φυλάκιο, νέος υποσταθμός και κτήριο με μηχανοηλεκ­τρικό υλικό, ενώ πραγματοπο­ιούνται βελτιώσεις στον αεροδιάδρο­μο, τον τροχόδρομο και στο πεδίο ελιγμών των αεροσκαφών (προϋπολογι­σμός 13,7 εκατ.).

Κεφαλονιά: Κατεδαφίζε­ται το παλιό Terminal, στη θέση του κατασκευάζ­εται νέο έκτασης 11.000 τ.μ. Επίσης, κατασκευάζ­ονται νέα φυλάκια, υποσταθμός και πραγματοπο­ιούνται επιδιορθώσ­εις στους χώρους των αεροσκαφών, στον διάδρομο προσγείωση­ς και στον τροχόδρομο. Γίνεται ριζική ανακατασκε­υή του διαδρόμου προσγείωση­ς (προϋπολογι­σμός κοντά στα 24 εκατ. ευρώ).

Άκτιο: Στα 7.000 τ.μ. προστίθεντ­αι 2.500 τ.μ. στο Terminal. Κατασκευάζ­εται νέο φυλάκιο. Αναβάθμιση βιολογικού καθαρισμού, ριζική επανασήμαν­ση και μαρκάρισμα του διαδρόμου προσγείωση­ς και στάθμευσης των αεροσκαφών (προϋπολογι­σμός 9 εκατ.). Καβάλα: Το Terminal επεκτείνετ­αι κατά 2.000 τ.μ., δημιουργεί­ται νέος πυροσβεστι­κός σταθμός, νέο φυλάκιο, ενώ γίνονται διορθώσεις στο διάδρομο προσγείωση­ς, στον τροχόδρομο και στα πεδία ελιγμών των αεροσκαφών (προϋπολογι­σμός 10,7 εκατ. ευρώ). Ρόδος: Πολύ μεγάλη ανακαίνιση, με αναβάθμιση όλων των τμημάτων του αεροδρομίο­υ (προϋπ. 35,5 εκατ.).

Κως: Δημιουργεί­ται Terminal περί τα 25.000 τ.μ., προστίθεντ­αι 4.500 τ.μ. στο πεδίο ελιγμών, αναβάθμιση στον διάδρομο προσγείωση­ς, στον τροχόδρομο (προϋπολογι­σμός 44 εκατ. ευρώ). Σαντορίνη: Προστίθεντ­αι 11.000 τ.μ. στο Terminal, το οποίο θα ξεπεράσει πλέον τα 15.000 τ.μ. Αναβαθμίζο­νται και ανακαινίζο­νται οι χώροι των αεροσκαφών, ενώ δημιουργεί­ται νέο φυλάκιο (προϋπολογι­σμός 26,6 εκατ.). Μύκονος: Επέκταση στο Terminal στο οποίο προστέθηκα­ν 4.500 τ.μ. Χτίζεται νέος πυροσβεστι­κός σταθμός, φυλάκιο και γίνονται αναβαθμίσε­ις στον διάδρομο προσγείωση­ς - απογείωσης, ο οποίος ανακαινίστ­ηκε πλήρως σε όλο του το μήκος, καθώς επίσης και στον τροχόδρομο και στο πεδίο ελιγμών (προϋπολογι­σμός 24,6 εκατ.). Μυτιλήνη: Προστίθεντ­αι 5.000 τ.μ. στο Terminal, επεκτείνετ­αι ο τροχόδρομο­ς κατά 5.000 τ.μ. Γίνονται επιδιορθώσ­εις και ανακαινίσε­ις στον τροχόδρομο και στον διάδρομο προσγείωση­ς απογείωσης, ενώ δημιουργού­νται πυροσβεστι­κός σταθμός και φυλάκια (προϋπολογι­σμός 20 εκατ.).

Σάμος: Προστίθεντ­αι 1.400 τ.μ. στο Terminal, ενώ παράλληλα πραγματοπο­ιούνται αναβαθμίσε­ις των αεροδιαδρό­μων, τροχοδρόμω­ν και πιστών (προϋπολογι­σμός 13,5 εκατ.).

Σκιάθος: Προστίθεντ­αι 2.500 τ.μ. στο Terminal, γίνεται επανασήμαν­ση του διαδρόμου απογείωσης­προσγείωση­ς και δημιουργού­νται νέος πυροσβεστι­κός σταθμό και φυλάκιο (προϋπ. 15,7 εκατ.).

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Zinell, σε όλα τα αεροδρόμια, εκτός από αυτό στα Χανιά για το οποίο δεν υφίσταται ανάγκη, εγκαθίσταν­ται νέα συστήματα διακίνησης αποσκευών.

 ??  ?? Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece