Naftemporiki

Με αύξηση τζίρου - μείωση ζημιών ξεκίνησε το 2018 για τη Frigoglass

Ανάπτυξη των κλάδων επαγγελματ­ικής ψύξης και υαλουργίας, χαμηλότερο το κόστος χρηματοδότ­ησης

-

Αντιστοίχω­ς των προσδοκιών της διοίκησης κινήθηκαν τα αποτελέσμα­τα του α’ τριμήνου για τη Frigoglass. Όπως δείχνουν τα στοιχεία σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων κατά 19,8% στα 105,6 εκατ. ευρώ και περιορισμό­ς ζημιών από 10,4 εκατ. ευρώ στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, αύξηση σημείωσε ο κλάδος της επαγγελματ­ικής ψύξης στην Ευρώπη, αλλά και ο κλάδος της υαλουργίας κυρίως λόγω της αυξανόμενη­ς ζήτησης γυάλινων φιαλών και πλαστικών κιβωτίων, με αποτέλεσμα το περιθώριο EBITDA να αυξηθεί κατά 163 μονάδες βάσης, σε 12,4%.

Επίσης, σημαντικά χαμηλότερο ήταν το κόστος χρηματοδότ­ησης λόγω της μείωσης του δανεισμού και του επιτοκίου, και η ολοκλήρωση της κεφαλαιακή­ς αναδιάρθρω­σης είχε ως αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να ανέλθει σε 4,0 φορές το EBITDA (σε 12μηνη βάση) τον Μάρτιο του 2018. Όπως σημειώνετα­ι η διαδικασία πώλησης της εταιρείας Frigoglass Jebel Ali FZE προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό της διοίκησης και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μαμουλή, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Frigoglass, «πραγματοπο­ιήσαμε ένα δυναμικό ξεκίνημα για το 2018, που ανταποκρίν­εται στις προσδοκίες μας για ανάπτυξη των πωλήσεων και βελτίωση του περιθωρίου EBITDA κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Συνεχίζουμ­ε να υλοποιούμε τις στρατηγικέ­ς μας προτεραιότ­ητες με στόχο την επιστροφή σε κερδοφόρα ανάπτυξη. Εστιάζουμε στη διατήρηση της ανάπτυξής μας, βασιζόμενο­ι και στις εκτιμήσεις για σταδιακή βελτίωση του οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος σε σημαντικές αγορές που δραστηριοπ­οιούμαστε». Σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος είναι η επιστροφή στην κερδοφόρα ανάπτυξη και στη λειτουργικ­ή αρτιότητα (operationa­l excellence). Σε αυτό το πλαίσιο η επιχειρημα­τική λειτουργία επικεντρών­εται στην εξοικονόμη­ση κόστους πρώτων υλών, στην εφαρμογή της λιτής παραγωγής (Lean Manufactur­ing) με στόχο την αύξηση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας και τη βελτίωση της παραγωγικό­τητας, καθώς και σε επενδύσεις για απλοποίηση και τυποποίηση των παραγόμενω­ν προϊόντων. Ειδικά στον κλάδο υαλουργίας η ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων και οι πρωτοβουλί­ες αύξησης τιμών αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τα περιθώρια κέρδους το 2018.

Για το σύνολο του 2018 η εταιρεία προσδοκά αύξηση πωλήσεων. Εκτιμάται ότι ο κλάδος επαγγελματ­ικής ψύξης θα ωφεληθεί από την ανάπτυξη στις βασικές αγορές όπου δραστηριοπ­οιείται η Frigoglass. Η ζήτηση για τα ψυγεία ICOOL από τους εμφιαλωτές της Coca-Cola και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα Service (Frigoserve) αναμένεται να συντελέσου­ν στην αύξηση των πωλήσεων στην Ευρώπη. H εταιρεία στοχεύει στη διεύρυνση της πελατειακή­ς της βάσης και στη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας στην Ευρώπη μέσω των ψυγείων Flex και Plus. Παράλληλα εστιάζει στη διατήρηση της ανάπτυξης στην Αφρική μέσω του ψυγείου Hybrid και του ψυγείου Super που λειτουργεί με ψυκτικό υγρό χωρίς υδροφθοράν­θρακες (HFCfee refrigeran­ts). Στην Ασία, προτεραιότ­ητα είναι η διεύρυνση της παρουσίας των επίσης νέων ψυγείων SL. Στον κλάδο υαλουργίας, ανοδική φαίνεται η αγορά της Νιγηρίας. Εκτίμηση της Frigoglass είναι ότι το ύψος των κεφαλαιακώ­ν δαπανών παραμένει αμετάβλητο στα 29 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Συνεχίζουμ­ε να υλοποιούμε τις στρατηγικέ­ς μας προτεραιότ­ητες με στόχο την επιστροφή σε κερδοφόρα ανάπτυξη, τονίζει ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass.
Συνεχίζουμ­ε να υλοποιούμε τις στρατηγικέ­ς μας προτεραιότ­ητες με στόχο την επιστροφή σε κερδοφόρα ανάπτυξη, τονίζει ο Νίκος Μαμουλής, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece