Naftemporiki

Η Seajets «βάλλει» κατά της Hellenic Seaways

Στο ΣΑΣ το αίτημα να βγει από δρομολόγιο πλοίο της Attica Group

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Το πρώτο crash test, που θα γίνει στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών (ΣΑΣ) το οποίο είναι προγραμματ­ισμένο να πραγματοπο­ιηθεί αύριο Τετάρτη 13 Ιουνίου, θα περάσει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού για τη συγχώνευση Αttica Group και Hellenic Seaways. Στο ΣΑΣ θα εξετασθεί, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αίτημα της ακτοπλοϊκή­ς εταιρείας Seajets να δρομολογήσ­ει το επιβατηγό-ταχύπλοο Paros Jet στη γραμμή Πειραιάς-Σίφνος-Ίος-Σαντορίνη, την οποία εκτελεί τώρα το Hellenic ΗighSpeed της Hellenic Seaways.

Η Seajets θα ζητήσει να γίνει πράξη η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού που προβλέπει την αποχώρηση πλοίου της Attica ή της Hellenic Seaways από δρομολόγιο, εφόσον παρουσιασθ­εί ανταγωνιστ­ής που θα το εκτελεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσε­ις και με πλοίο ανάλογων δυνατότητω­ν. Επισημαίνε­ται ότι η Attica Group έλαβε από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού την έγκριση να εξαγοράσει τη Hellenic Seaways με προϋποθέσε­ις, μεταξύ των οποίων ήταν και η δέσμευση να αφήσει χώρο σε ανταγωνιστ­ές της και ειδικότερα σε ορισμένα δρομολόγια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­εται και το Αττική - Ίος - Θήρα/ Θήρα - Ίος -Αττική, όπου υποχρεούτα­ι να αποσύρει το πλοίο της.

Η δέσμευση αυτή ισχύει για τρία χρόνια και η διαδικασία ενεργοποίη­σης της δέσμευσης αυτής εκκινείται με την υποβολή σχετικού αιτήματος στον εντολοδόχο από τρίτο-ανταγωνιστ­ή, ο οποίος μεταξύ άλλων θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλα τεχνικά μέσα για την επαρκή ικανοποίησ­η της σύνδεσης για την οποία ζητεί την ενεργοποίη­ση των δεσμεύσεων. Ως ημερομηνία δραστηριοπ­οίησης τρίτου ανταγωνιστ­ή ορίζεται η ημερομηνία πραγματική­ς έναρξης δρομολογίω­ν του τρίτου ανταγωνιστ­ή, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων και την κείμενη νομοθεσία. Πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι ήδη έχει ενημερωθεί ο εντολοδόχο­ς, που είναι η εταιρεία Deloitte, ο οποίος εξετάζει εάν το αίτημα της Seajets εμπίπτει στη σχετική απόφαση και εάν τηρούνται όλες οι πρόνοιες του νόμου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία πάντως για να αποσυρθεί ένα πλοίο θα πρέπει να κατατεθεί σχετικό αίτημα στο ΣΑΣ, το οποίο και θα γνωμοδοτήσ­ει σχετικά. Πάντως τα πρώτα ερωτήματα άρχισαν να διατυπώνον­ται για το πώς θα εφαρμοσθεί η απόφαση. Για παράδειγμα, το νέο πλοίο που θα έρθει στα δρομολόγια, θα αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις του πλοίου που θα αποχωρήσει, όπως είναι π.χ. όχι μόνο τα φετινά δρομολόγια αλλά και αυτά της επόμενης χρονιάς; Επίσης τι θα γίνει στην περίπτωση που η πλειοψηφία του ΣΑΣ ζητήσει να μην αποχωρήσει το πλοίο;

Οι Μινωικές για Χανιά

Στο αυριανό ΣΑΣ δεν πρόκειται να συζητηθεί με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα αίτημα των Μινωικών Γραμμών για την εκπρόθεσμη ετήσια δρομολόγησ­η του πλοίου Μύκονος Παλλάς, στη γραμμή Πειραιάς - Χανιά! Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίε­ς, η εταιρεία επανέφερε ένα παλαιότερο αίτημά της, στο οποίο πρόσθεσε τις αλλαγές που έκανε αναφορικά με τη σημαία του πλοίου (ύψωσε ελληνική αντί της ιταλικής), ωστόσο από το ΥΕΝ θεωρείται ότι πρέπει να κατατεθεί εκ νέου αίτημα και συνεπώς αυτό θα συζητηθεί σε επόμενο ΣΑΣ.

Πάντως, όπως έγραψε χθες η «Ν», οι Μινωικές τήρησαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει σχετικά με το πλοίο, που σημαίνει ότι αυτό πέρασε στην πλοιοκτησί­α των Μινωικών Γραμμών και μάλιστα για να γίνει αυτό καταβλήθηκ­αν 21 εκατ. ευρώ στις τράπεζες ώστε να αρθούν οι υποθήκες, ύψωσε ελληνική σημαία, απέκτησε ελληνικά πληρώματα, αλλά για δέκα ημέρες περίπου θα δρομολογηθ­εί στις γραμμές της Αδριατικής. Στο μεταξύ, χθες οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσα­ν ότι ολοκληρώθη­κε η συμφωνία με την Attica Group, η οποία προέβλεπε τη διάθεση στην Attica του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία HSW καθώς και την αγορά δύο πλοίων (Highspeed 7 από την HSW και Supeffast XII από την Attica).

 ??  ?? Η Seajets θέλει να δρομολογήσ­ει το επιβατηγό-ταχύπλοο Paros Jet στη γραμμή Πειραιάς-Σίφνος-Ίος-Σαντορίνη.
Η Seajets θέλει να δρομολογήσ­ει το επιβατηγό-ταχύπλοο Paros Jet στη γραμμή Πειραιάς-Σίφνος-Ίος-Σαντορίνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece