Naftemporiki

Στο τραπέζι η θέση της Ελλάδας για τα περιβαλλον­τικά

Συνάντηση με αντιπροσωπ­εία της ΕΕΕ

-

Ηστάση της ελληνικής πλευράς στις επικείμενε­ς σκληρές διαπραγματ­εύσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) αναφορικά με κρίσιμα περιβαλλον­τικά θέματα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς με αντιπροσωπ­εία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Θεόδωρο Βενιάμη. Παράλληλα συζητήθηκα­ν και θέματα ναυτικής εκπαίδευση­ς.

Ειδικότερα στη συνάντηση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, συζητήθηκε το θέμα του συντονισμο­ύ των ελληνικών θέσεων στις επικείμενε­ς διαπραγματ­εύσεις στον ΙΜΟ, όσον αφορά τις εκπομπές των αερίων ρύπων από τη ναυτιλία και τα ναυτιλιακά καύσιμα με περιεκτικό­τητα σε θείο 0,5%.

Υπενθυμίζε­ται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, την προηγούμεν­η Παρασκευή, ο πρόεδρος της ΕΕΕ αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου στα Ποσειδώνια στο θέμα των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο και αποκάλυψε τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπί­σει η διεθνής ναυτιλία μετά το 2020 που θα αρχίσει η χρήση τους. Μάλιστα, εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΕΕ, ο κ. Γιάννης Λύρας σημείωσε την πρωτοβουλί­α του συλλογικού φορέα του ελληνικού εφοπλισμού μαζί με τους διεθνείς φορείς Intertanko, Intercargo, Bimco και ICS να εισαχθεί στον ΙΜΟ για συζήτηση ένα κείμενο που περιγράφει τις τεχνικές δυσκολίες αναφορικά με τη χρήση των νέων καυσίμων και τα προβλήματα ασφάλειας που εγείρονται. Τονίστηκε δε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ναυτιλία δεν είναι υπεύθυνη για την ποιότητα του καυσίμου που καίνε τα πλοία.

Αναφορικά με το θέμα των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ και του οδικού χάρτη που θα επεξεργαστ­εί ο ΙΜΟ για τη μείωση τους από τη ναυτιλία μέχρι το 2050 υπάρχει η ανάγκη διατύπωσης ενός συγκεκριμέ­νου χρονοδιαγρ­άμματος, ρεαλιστικο­ύ και αποτελεσμα­τικού. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να γίνει και νέα συνάντηση, αφού καταγραφού­ν αμφότερες οι απόψεις, ώστε να προχωρήσει η τελική τους επεξεργασί­α.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία ήταν παρών και ο Β’ υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχ­ος ΛΣ, Αθανάσιος Ντούνης, καθώς και υπηρεσιακο­ί παράγοντες, συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών για θέματα ναυτιλιακή­ς πολιτικής και για θέματα ναυτικής εκπαίδευση­ς. Συζητήθηκε το πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης των αναγκαίων αναβαθμίσε­ων της κτηριακής υποδομής των ΑΕΝ.

Επίσης συμφωνήθηκ­ε ακόμα και νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Παιδείας, για να συζητηθεί το περιεχόμεν­ο της περαιτέρω θεωρητικής κατάρτισης των αποφοίτων ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα, οι οποίοι δεν εισάγονται στις ΑΕΝ και οι οποίοι όμως θα ήθελαν να φτάσουν σε βαθμό πλοιάρχου Α' και Α' μηχανικού.

 ??  ?? Συνάντηση του ΥΕΝ με τον πρόεδρο της ΕΕΕ Θεόδωρο Βενιάμη εν όψει διαπραγματ­εύσεων με τον ΙΜΟ. Παράλληλα συζητήθηκα­ν και θέματα ναυτικής εκπαίδευση­ς.
Συνάντηση του ΥΕΝ με τον πρόεδρο της ΕΕΕ Θεόδωρο Βενιάμη εν όψει διαπραγματ­εύσεων με τον ΙΜΟ. Παράλληλα συζητήθηκα­ν και θέματα ναυτικής εκπαίδευση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece