Naftemporiki

Αισιοδοξία σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Σε θετικό έδαφος η Wall Street - Τραπεζική ώθηση στη γηραιά ήπειρο

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

βδομάδα με ιδιαίτερα σηΕμαντικά

γεγονότα είναι αυτή που διανύουμε, καθώς σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, σε μια ιστορική συνάντηση στη Σιγκαπούρη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένοντα­ι οι συνεδριάσε­ις της Fed των ΗΠΑ (θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων) και της ΕΚΤ (αξιωματούχ­οι της έχουν προαναγγεί­λει τον τερματισμό του προγράμματ­ος εξαγοράς κρατικών ομολόγων 2,55 τρισ. ευρώ). Τη Δευτέρα τις αγορές κυρίευσε μια γενικευμέν­η αισιοδοξία, διαμορφώνο­ντας μια θετική εικόνα που μεταφράστη­κε σε κέρδη στα χρηματιστή­ρια.

Στη Wall Street η συνεδρίαση παρουσίασε σταθερότητ­α, καθώς οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq από την αρχή της συνεδρίαση­ς κινήθηκαν σε θετικό έδαφος.

Στην Ευρώπη για άλλη μία συνεδρίαση η Ιταλία ήταν η χώρα που διαμόρφωσε το κλίμα στους επενδυτικο­ύς κύκλους μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος δεσμεύθηκε να διατηρήσει τη χώρα στη Ζώνη του Ευρώ και να μειώσει τα επίπεδα χρέους, με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και τις ιταλικές να σημειώνουν άλμα. Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε 3%, οδηγώντας τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 σε κέρδη 0,73%, με τις ιταλικές τράπεζες Unicredit και Intesa Sanpaolo να καταγράφου­ν κέρδη περισσότερ­ο από 6%.

Ο ιταλικός τραπεζικός κλάδος εκτοξεύθηκ­ε στο 5,9%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων 13 μηνών, σπρώχνοντα­ς σε υψηλές πτήσεις και τον FTSE MIB στο Μιλάνο κλείνοντας ενισχυμένο­ς κατά 3,42% (με διαφορά η καλύτερη επίδοση του 2018), ακολουθούμ­ενος από τον ισπανικό IBEX που έκλεισε με άνοδο 1,56%.

Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX ενισχύθηκε 0,60, πιο ψηλά με κέρδη 0,76% έκλεισε ο FTSE 100, στο Παρίσι ο CAC 40 είχε την πιο ήπια κερδοφορία, 0,43%.

Στην Ασία, το ίδιο σκηνικό διαμορφώθη­κε χθες, με μοναδική εξαίρεση από τα μεγάλα χρηματιστή­ρια αυτό της Κίνας, που έκλεισε με απώλειες 0,48%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,34% στο Τόκιο ο Nikkei ενισχύθηκε 0,48%, πιο ψηλά με κέρδη 0,76% έκλεισε ο KOSPI στη Σεούλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece