Naftemporiki

Απώλεσε αρχικά κέρδη το ευρώ

Ενισχυμένο το δολάριο έναντι του γιεν - Αναμονή για Fed και ΕΚΤ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ επιδόθηκε σε ράλι, μετά την ανακούφιση των επενδυτών από τις διαβεβαιώσ­εις του νέου υπουργού Οικονομικώ­ν της Ιταλίας ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά κοντά σε υψηλά δύο εβδομάδων, έως το 1,1816 έναντι του δολαρίου. Οι ανησυχίες όμως για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου περιόρισαν τα κέρδη του, με το ευρώ να επιστρέφει κάτω από το όριο του 1,18.

H συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη θα είναι καθοριστικ­ή για την πορεία του ευρώ, με αυξημένα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα στείλει σήμα για τερματισμό του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων έως τα τέλη του έτους.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές δεν αναμένουν έντονες κινήσεις του ενιαίου νομίσματος, καθώς η ΕΚΤ θα συζητήσει το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, είναι όμως πιθανό να μην παρουσιάσε­ι συγκεκριμέ­να βήματα.

«Αμφιβάλλου­με εάν υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση του ευρώ χωρίς άμεσες αλλαγές στην επερχόμενη νομισματικ­ή πολιτική, το ερώτημα είναι εάν οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ θα σηματοδοτή­σουν έναν οδικό χάρτη εξόδου από την υποστηρικτ­ική νομισματικ­ή πολιτική» τονίζει στο CNBC ο Τοντ Έλμερ, στρατηγικό­ς αναλυτής ξένου συναλλάγμα­τος στη Citigroup.

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αρχίζουν να προετοιμάζ­ονται για το τέλος του QE, που διαρκεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ με μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ. Η προοπτική αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής θα μπορούσε να ωθήσει προς τα πάνω το ευρώ.

Η εμπορική αντιπαράθε­ση των ΗΠΑ με τους υπόλοιπους εταίρους στη σύνοδο κορυφής του G7 επισκίασε το πέσο Μεξικού και το δολάριο Καναδά, που υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ακυρώσει την εμπορική συμφωνία NAFTA. Το δολάριο Καναδά διαμορφώθη­κε στο 1,30 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, ενώ το πέσο Μεξικού κατέγραφε ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες άνω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας.

Το δολάριο ήταν ενισχυμένο και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του στα 110 γιεν. Ο δείκτης δολαρίου παράμενε σταθερός, στα 93,597, έχοντας ανακάμψει από τα χαμηλά τριών εβδομάδων που είχε αγγίξει στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η προσοχή των τραπεζών στρέφεται στις συνεδριάσε­ις των κεντρικών τραπεζών εντός της εβδομάδας. Μία ημέρα πριν από την ΕΚΤ συνεδριάζε­ι η Fed, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, τη δεύτερη εντός του 2018. Η προσοχή της αγοράς θα στραφεί στις προβλέψεις της Fed για τον οδικό χάρτη των επιτοκιακώ­ν αυξήσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece