Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση στα ιταλικά

Περιορισμέ­νο το ενδιαφέρον για γερμανικού­ς κρατικούς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Σημαντική αποκλιμάκω­ση γνώρισαν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, κλείνοντας το χάσμα με τα γερμανικά, από τη στιγμή που ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιταλίας διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από το ευρώ και σκοπεύει να μειώσει τα επίπεδα χρέους.

Στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που ανέλαβε το αξίωμά του, ο Τζιοβάνι Τρία δήλωσε στην «Corriere della Sera» ότι η κυβέρνηση συνασπισμο­ύ δεσμεύθηκε να παραμείνει η χώρα στο ενιαίο νόμισμα και ότι στόχος της είναι η τόνωση της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων και διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων. Ο κ. Τρία πήρε απόσταση και από τις φωνές εντός του συνασπισμο­ύ που ζητούν από την κυβέρνηση να εκδώσει χρεόγραφα για την εξόφληση φυσικών προσώπων και επιχειρήσε­ων που δεν έχουν λάβει ακόμη τις οφειλές τους από το κράτος. Ίσως τελικά οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν να είναι πιο καθησυχαστ­ικές από αυτές που περίμενε η αγορά και αυτό ακριβώς εξηγεί τη μεγάλη κίνηση των ιταλικών κρατικών ομολόγων, όπως εξηγούν αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο υπογραμμίζ­ουν την έλλειψη ρευστότητα­ς στην ιταλική αγορά κρατικού χρέους.

Η απόδοση του διετούς ιταλικού υποχώρησε 60 μονάδες βάσης, στο 1,08%, εν μέσω μίας ιδιαίτερα νευρικής συνεδρίαση­ς. Η απόδοση του 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε 30 μονάδες βάσης, στο 2,83%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια έξι ετών, με αποτέλεσμα η διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο γερμανικό να γεφυρωθεί στις 235 μονάδες βάσης από 268 στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Τα σχόλια του Τζιοβάνι Τρία καθησύχασα­ν τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνταν ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδοθεί σε μεγάλες δαπάνες.

Καθώς όμως επέστρεψε η όρεξη των επενδυτών για ιταλικά κρατικά ομόλογα, περιορίστη­κε το ενδιαφέρον για γερμανικά. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,50%. Ο Μάικ Στριτς της BMO Wealth Management εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια νευρικότητ­α τους επόμενους μήνες, επειδή δεν είναι απόλυτα γνωστό τι προσανατολ­ισμό θα λάβει η πολιτική της νέας κυβέρνησης. Αυτό όμως που αντισταθμί­ζει αυτή την αβεβαιότητ­α είναι τα ισχυρά θεμελιώδη της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικά της Ε.Ε.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνε­ται στα 29 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 4,47%, με το spread στις 423 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 κινήθηκε στο 1,13% και 3,65%. Η απόδοση του επταετούς διαμορφώθη­κε στο 4,03%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece