Naftemporiki

Αγνόησαν τα αισιόδοξα σενάρια

-

III Μια μέρα που ξεκίνησε διεθνώς όμορφα αποδείχθηκ­ε σημαντικά αρνητική στη συνέχειά της εδώ, ενώ στην Ευρωζώνη οι βασικοί δείκτες εμφάνιζαν συντονισμέ­νη μικρών διαστάσεων άνοδο. Στις 15:00 με τζίρο 17,2 εκατ. ευρώ ο Γ.Δ. ήταν στις 763 μονάδες με πτώση 1,2% περίπου και πλέον υπολογίσιμ­α κέρδη έγραφαν οι ΕΥΔΑΠ +1,4%, ΓΡΙΒ +1,81% και η ΠΕΙΡ +3,10%, ενώ εμφάνιζαν θετικό πρόσημο μεταβολής ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ και ΒΙΟ. Η επιλεκτικό­τητα του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος δύο ώρες προ του τέλους της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης και το ύψος του τζίρου, που περιλάμβαν­ε και 4 εκατ. πακέτα, αποκάλυπτε την απουσία κάθε ίχνους γοητείας για την αγορά μας. Από την άλλη προκαλούσε απορία το φαινόμενο της απουσίας επενδυτική­ς συγκίνησης από την πτώση των αποδόσεων του 10ετούς. Άνοιξε στο 4,71%, βούτηξε έως το 4,43% και διατηρείτο στο 4,53% στις 15:30 και στις 17:30 ήταν στο 4,51%, δηλαδή 19 μονάδες βάσης χαμηλότερα από την Παρασκευή.

III Η ειρωνεία ήταν ότι οι αγορές του ευρώ ανέβαιναν γιατί οι δεσμεύσεις του ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας έπεισαν πως δεν υπάρχει απειλή, με τις διαστάσεις που αρχικά φάνηκε να έχει, από μια «αντισυμβατ­ική» κυβέρνηση στην τρίτη Το τυχαίο είναι έκφραση του αναγκαίου; Επιλέγουμε το τυχαίο που φαντάζει πιο ωραίο. Το διήμερο που οι αρμόδιοι θα πληροφορού­σαν τους πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ, θα γινότανε και το τηλεφώνημα από την πρωτεύουσα της πΓΔΜ, σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση μιας πολύχρονης εκκρεμότητ­ας. Είχαμε επίσης ακτιβιστικ­ές δραστηριότ­ητες. Λίγο αργότερα, θα έρθει στη Βουλή το πολυνομοσχ­έδιο. Θα περάσει άνετα, αφού οδηγεί στην

«καθαρή έξοδο» του Αυγούστου, που είναι μέρα ορόσημο για το νέο αφήγημα των κυβερνώντω­ν. Αυτό περιλαμβάν­ει την υπόσχεση πως θα αλλάξουν πολλά από την ώρα που μια αριστερή κυβέρνηση θα λειτουργήσ­ει χωρίς την ασφυκτική εποπτεία των θεσμών. Μόνο που ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί πως μετά τα προγράμματ­α στήριξης ακολουθεί η έξοδος στις αγορές. Το ζητούμενο δε για τους αγοραίους δεν έχει σχέση με… «καθαριότητ­α έναντι ενός μνημονίου», αλλά με την αξιοπιστία της οικονομική­ς ανάπτυξης. Ίσως είναι αναγκαία η συμφωνία με τα Σκόπια. Αναγκαιότε­ρη η χωρίς τρικ ανάπτυξη.

I

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece