Naftemporiki

Υψηλότεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Τουρκία

Με 7,4% έναντι προβλέψεων για 7%

-

Mτουρκική ε ρυθμούς 7,4% «έτρεξε» η

οικονομία στο πρώτο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α. Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας υπερβαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών για ρυθμούς 7%, ενώ αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (AK), εν όψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Η ανορθόδοξη στάση του Ερντογάν στη νομισματικ­ή πολιτική -ο ίδιος αποκαλεί εαυτόν εχθρό των επιτοκίων, επιθυμώντα­ς χαμηλό κόστος δανεισμού- έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών για την ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας, καθώς και φόβους για υπερθέρμαν­ση της οικονομίας. Ο υψηλός πληθωρισμό­ς και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας είναι από τους λόγους που οδήγησαν σε υποβάθμιση του αξιόχρεου από τους οίκους αξιολόγηση­ς. Η Fitch αξιολογεί την Τουρκία στην κατηγορία junk (ΒΒ+). Σύμφωνα με τον Πολ Γκαμπλ, κορυφαίο αναλυτή της Fitch για την «αναδυόμενη» Ευρώπη, οι μετεκλογικ­ές κινήσεις των αρχών για την αντιμετώπι­ση των αδυναμιών θα είναι καθοριστικ­ές για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Τουρκίας.

Η ανάπτυξη τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπησ­η του Reuters, που ανέμεναν να διαμορφωθε­ί στο 7,0%, καθώς και τον ρυθμό ανάπτυξης του 7,3% του προηγούμεν­ου τριμήνου.

Παρά τα ενθαρρυντι­κά στοιχεία για το ΑΕΠ, η λίρα υποχωρούσε χθες γύρω από το 4,50 έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποστεί σφυροκόπημ­α φέτος λόγω των ανησυχιών για τον έλεγχο του Ερντογάν επί της νομισματικ­ής πολιτικής, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης από τα τέλη Μαΐου για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece