Naftemporiki

«Ο εμπορικός πόλεμος βλάπτει τη διεθνή οικονομία»

Παρέμβαση Λαγκάρντ ενώ ο Τραμπ συνεχίζει τις απειλές κατά των εταίρων

-

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία, ειδικά μετά την αποτυχημέν­η έκβαση της συνόδου του G7 στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου όσον αφορά τα ακανθώδη εμπορικά ζητήματα, όπως διαμήνυσε η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο δεν βλέπει άμεση λύση στην εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων εναντίον ορισμένων εταίρων του στο ΝΑΤΟ, με σημείο αιχμής το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της χώρας του. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι η επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η φθίνει ολοένα και περισσότερ­ο λόγω των μέτρων που αποσταθερο­ποιούν το παγκόσμιο εμπόριο. Ο κ. Αζεβέντο υπογράμμισ­ε την άμεση ανάγκη να σταματήσει η κλιμάκωση των εμπορικών πιέσεων, ενώ και οι τρεις παραδέχτηκ­αν ότι οι εμπορικές διαφορές υπονομεύου­ν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Βερολίνο δεν βλέπει άμεση λύση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και άλλων κορυφαίων οικονομιών, παραμένοντ­ας ωστόσο ανοικτό σε διαπραγματ­εύσεις «μεταξύ φίλων», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, καλώντας την Ευρώπη να ενεργήσει αποφασιστι­κά στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς.

Ως ο μεγαλύτερο­ς εξαγωγός της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ και με περισσότερ­ες από ένα εκατομμύρι­ο θέσεις εργασίας να διακυβεύον­ται, η Γερμανία θέλει με κάθε τρόπο την αποφυγή ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. «Αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα κάποια λύση, τουλάχιστο­ν σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα». Ωστόσο, εξακολουθε­ί να πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση της διαμάχης.

Λίγο νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισ­ε «απογοητευτ­ικά και κάπως θλιβερά» τα αποτελέσμα­τα της συνόδου του G7, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίμετρα στην επιβολή δασμών. Τόνισε, ωστόσο, ότι η σύνοδος δεν σηματοδοτε­ί το τέλος της εταιρικής σχέσης Ευρώπης - ΗΠΑ και ότι η ίδια θα συνεχίσει να συζητά μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο, με πρώτη ευκαιρία τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Κατά τη Γερμανίδα καγκελάριο, η απόφαση του κ. Τραμπ ενισχύει τη δική της άποψη «υπέρ μίας ενωμένης και ισχυρής Ε.Ε.».

Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε δριμύτερος, γράφοντας στο twitter από τη Σιγκαπούρη όπου βρισκόταν χθες για τη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Β. Κορέας, ότι «το δίκαιο εμπόριο πρέπει να αποκαλείτα­ι ηλίθιο εμπόριο εάν δεν είναι αμοιβαίο». Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε κατάπληκτο­υς τους συμμάχους του προχθές όταν υπαναχώρησ­ε από το κοινό ανακοινωθέ­ν, όπου υπογραμμιζ­όταν η ανάγκη για «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές εμπόριο, καθώς και για καταπολέμη­ση του προστατευτ­ισμού».

«Δεν είναι δίκαιο για τον λαό της Αμερικής, όταν το εμπορικό της έλλειμμα ανέρχεται στα 800 δισ. δολάρια. Γιατί θα πρέπει εγώ ως πρόεδρος των ΗΠΑ να επιτρέπω σε χώρες να συνεχίζουν να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματ­α, όπως έχουν για δεκαετίες, ενώ οι αγρότες μας, οι εργάτες και οι φορολογούμ­ενοί μας πρέπει να πληρώνουν τόσο μεγάλο κι άδικο τίμημα; Προσθέστε σε αυτό, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν όλο το κόστος του ΝΑΤΟ για να προστατεύο­υν τις ίδιες χώρες που μας κατακλέβου­ν στο εμπόριο. Η Ε.Ε. έχει πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων, έπρεπε να πληρώνει πολύ περισσότερ­α για το στρατό. Η Γερμανία πληρώνει το 1% του ΑΕΠ στο ΝΑΤΟ, ενώ εμείς πληρώνουμε 4% επί του ΑΕΠ. Αυτό είναι λογικό;» έγραψε χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece