Naftemporiki

Νέα στοιχεία παραποίηση­ς από την Daimler

Μακραίνει η λίστα υπόπτων στη γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία

-

τη δίνη του σκανδάλου dieΣselgat­e

έχει παρασυρθεί για άλλη μία φορά η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία, δεχόμενη νέο χτύπημα για παραποίηση των εκπομπών ρύπων σε κινητήρες ντίζελ με τα καινούργια πρότυπα Euro 6 της Daimler, ενώ χθες οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσα­ν ότι ο CEO της Audi Ρούπερτ Στάντλερ (φωτογραφία) θεωρείται ύποπτος σε νέα έρευνα σχετικά με το περιβόητο σκάνδαλο που ξέσπασε το 2015 με αφορμή τη Volkswagen.

Κι όλα αυτά ενώ η BMW και η Mercedes Benz έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., με τον Τραμπ να απειλεί να επιβάλει αυστηρότατ­ους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτω­ν των δύο εταιρειών.

Να σημειωθεί πως και οι δύο γερμανικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς έχουν εργοστάσια κατασκευής οχημάτων στις ΗΠΑ για να αντεπεξέλθ­ουν στις ανάγκες της αγοράς της αμερικανικ­ής ηπείρου, απασχολώντ­ας δεκάδες χιλιάδες Αμερικανού­ς εργαζόμενο­υς.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ΚΒΑ εντόπισε πέντε παράνομες συσκευές παραποίηση­ς εκπομπών ρύπων σε αυτοκίνητα της Daimler με τους καινούργιο­υς κινητήρες ντίζελ Euro 6, όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild am Sonntag» και σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή πιθανόν η συγκεκριμέ­νη συσκευή να έχει τοποθετηθε­ί σε 1 εκατ. αυτοκίνητα.

Η Daimler ήδη έχει δεχτεί εντολή από την ΚΒΑ να ανακαλέσει τα φορτηγά Mercedes Vito με τον συγκεκριμέ­νο κινητήρα, μετά από έρευνα που διεξήγαγε η ρυθμιστική αρχή. Χθες τρία περίπου χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, οι εισαγγελεί­ς του Μονάχου ανακοίνωσα­ν πως συμπεριέλα­βαν είκοσι καινούργια άτομα στη λίστα με τους υπόπτους για το dieselgate, ανάμεσα στους οποίους είναι ο CEO της Audi Ρούπερτ Στάντλερ (οι αρχές διεξήγαγαν έρευνα στο διαμέρισμά του) και άλλο ένα μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας. Ο Στάντλερ τον Απρίλιο ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής πωλήσεων ολόκληρου του ομίλου Volkswagen (η Audi είναι θυγατρική της VW) και οι κατηγορίες που αντιμετωπί­ζει είναι της απάτης και της ψευδούς διαφήμισης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece