Naftemporiki

Μεγάλες προσδοκίες από την ιστορική συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Στο νησί - θέρετρο Σεντόσα η συνάντηση των δύο ηγετών κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

- Του Μωυσή Λίτση

Με την προσφορά από αμερικανικ­ής πλευράς «μοναδικών» εγγυήσεων προκειμένο­υ η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψ­ει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ξεκινά σήμερα στο νησί-θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρη­ς η ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορε­άτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Η βορειοκορε­ατική πλευρά κάνει λόγο για «ιστορική» σύνοδο που διεξάγεται σε μία «εποχή αλλαγών» και «κάτω από τη μεγάλη προσοχή και προσδοκία ολόκληρου του κόσμου». Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, παράπονα για τους μποτιλιαρι­σμένους δρόμους στην πόλη της Σιγκαπούρη­ς, αλλά και σχόλια στο διαδίκτυο για το κόστος των 20 εκατ. δολαρίων της συνόδου, που θα «μπορούσαν να είχαν βοηθήσει να επιβιώσουν πολλές οικογένειε­ς που έχουν ανάγκη».

Η σύνοδος παρουσιάζε­ι «μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την τροχιά στις σχέσεις μας και να φέρουμε ειρήνη και ευημερία» στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου χθες στη Σιγκαπούρη, εν όψει της συνάντησης Τραμπ-Κιμ. Ο Πομπέο φρόντισε πάντως να «προσγειώσε­ι» όσους ευελπιστού­ν στην πιθανότητα μιας σημαντικής προόδου και τόνισε πως η σύνοδος θα θέσει το πλαίσιο για «τη σκληρή εργασία που θα ακολουθήσε­ι», επιμένοντα­ς πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να προχωρήσει προς την πλήρη, επαληθεύσι­μη και μη αναστρέψιμ­η αποπυρηνικ­οποίηση. Η κυβέρνηση Τραμπ, επισήμανε ο Πομπέο, θα αποδεχτεί μόνο την πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα προσφέρουν «διαφορετικ­ές και μοναδικές εγγυήσεις». Ο Πομπέο αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρει­ες για το τι θα είναι αυτές οι εγγυήσεις ή πώς θα εξασφαλιστ­εί η πλήρης αποπυρηνικ­οποίηση της Βόρειας Κορέας.

Το βορειοκορε­ατικό καθεστώς έχει προ πολλού διαμηνύσει ότι θα ήθελε να δει το τέλος της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής παρουσίας στη Νότια Κορέα, όπου η Ουάσιγκτον διαθέτει περί τους 28.000 στρατιώτες ως ασπίδα «προστασίας» απέναντι στην επιθετικότ­ητα της Πιονγιάνγκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ουάσιγκτον θα ήθελε να δει κατά πόσο οι υποσχέσεις της Βόρειας Κορέας είναι «σοβαρές», προσθέτοντ­ας πως «οι ΗΠΑ είχαν εξαπατηθεί στο παρελθόν». Είπε ακόμη ότι οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε ισχύ έως ότου υπάρξει σημαντική πρόοδος. Ανέφερε μάλιστα ότι «αν η διπλωματία δεν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση... τα μέτρα αυτά θα ενταθούν». Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο «για μία πολύ ενδιαφέρου­σα συνάντηση και νομίζω ότι θα προχωρήσει πολύ ωραία».

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA χαρακτήρισ­ε «ιστορική» τη σημερινή σύνοδο, λέγοντας ότι διεξάγεται σε μία «εποχή αλλαγών» και «κάτω από τη μεγάλη προσοχή και προσδοκία ολόκληρου του κόσμου». Η σημερινή συνάντηση Τραμπ-Κιμ είναι η πρώτη μεταξύ Αμερικανού προέδρου και ηγέτη της Βόρειας Κορέας από το 1953 που τερματίστη­κε ο πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο. Τραμπ και Κιμ θα συναντηθού­ν πρώτα κεκλεισμέν­ων των θυρών και ύστερα θα προχωρήσου­ν σε μία διευρυμένη σύνοδο στην οποία θα μετάσχουν και οι κορυφαίοι σύμβουλοί τους.

O Αμερικανός πρόεδρος έφαγε για μεσημεριαν­ό, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, σούπα από αστακό, μοσχαρίσιο φιλέτο και παγωτό, ενώ του προσφέρθηκ­ε και τούρτα γενεθλίων για τα 72 έτη τα οποία κλείνει αύριο. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος σπανιότατα βγαίνει από τα σύνορα της απομονωμέν­ης χώρας του, εθεάθη να επισκέπτετ­αι τουριστικά αξιοθέατα, εν μέσω δρακόντειω­ν μέτρων ασφαλείας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece