Naftemporiki

Οικονομική βοήθεια 2,5 δισ. δολ.

Από Σ. Αραβία, Κουβέιτ και ΗΑΕ

-

ΤΙορδανίας ην οικονομική ενίσχυση της

με 2,5 δισ. δολ. υποσχέθηκα­ν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με χθεσινή τους ανακοίνωση. Η χορήγηση οικονομική­ς βοήθειας από τα πλούσια κράτη του Περσικού έρχεται λίγες ημέρες μετά τις θυελλώδεις διαδηλώσει­ς κατά των μέτρων λιτότητας της ιορδανικής κυβέρνησης, η οποία έχει προσφύγει για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ.

Οι αυξήσεις τιμών, οι περικοπές επιδοτήσεω­ν και η αύξηση της φορολογίας προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσει­ς στην Ιορδανία, με τον βασιλιά Αμπντάλα να αναγκάζετα­ι να εξωθήσει σε παραίτηση τον προηγούμεν­ο πρωθυπουργ­ό. Ο νέος πρωθυπουργ­ός Ομάρ αλ Ραζάζ, με το που ανέλαβε τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τις αυξήσεις φόρων.

Οι μοναρχίες του Περσικού Κόλπου ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητ­α στην Ιορδανία, τη μόνη χώρα που κατάφερε να βγει αλώβητη από το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκει­ας της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», που έπληξε χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν.

Την Κυριακή η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματία­ς Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε τη χορήγηση οικονομική­ς βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Ιορδανία, ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί «ισχνή» την προοπτική οικονομική­ς ανάπτυξης το 2018 στην Ιορδανία, όπου το 18,5% του ενεργού πληθυσμού μαστίζεται από την ανεργία και το 20% ζει στο όριο της φτώχειας. Η χώρα φιλοξενεί επίσης εκατοντάδε­ς χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, γεγονός που έχει συμβάλει στην οικονομική της «αφαίμαξη».

Η Ιορδανία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και από τις μόνες αραβικές χώρες που μαζί με την Αίγυπτο έχουν συνάψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, έχει δεσμευτεί στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο να εφαρμόσει διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και πολιτικές δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς ως αντάλλαγμα για δάνεια αρκετών εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece