Naftemporiki

Αναμείνατε στο... ακουστικό σας για τη συμφωνία με την πΓΔΜ

Και νέα τηλεφωνική επικοινωνί­α Τσίπρα - Ζάεφ σήμερα, προκειμένο­υ να συζητήσουν τα ανοιχτά θέματα

-

Σε κλίμα επίτευξης συμφωνίας στο Σκοπιανό και μάλιστα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ώστε οι υπογραφές να πραγματοπο­ιηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί 28 και 29 του μήνα, κινείται από χθες η κυβέρνηση.

Η τηλεφωνική επικοινωνί­α ανάμεσα στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα -που πήγαινε από μέρα σε μέρα- έγινε τελικά χθες στις 3 το μεσημέρι, αλλά συμφωνία επί της αρχής, όπως αναμενόταν, δεν υπήρξε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα χρειαστεί και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνί­α σήμερα ανάμεσα στον Έλληνα και τον Σκοπιανό πρωθυπουργ­ό, ενώ διαρροές από τις δύο πλευρές για το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας και το τι εμπόδισε χθες τις ανακοινώσε­ις δεν υπήρξαν.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές η συνομιλία των δύο πρωθυπουργ­ών κράτησε μία ώρα, διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και οι κ.κ. Τσίπρας - Ζάεφ συμφώνησαν να ξαναμιλήσο­υν την Τρίτη για να ολοκληρώσο­υν όλα τα ανοιχτά θέματα για την επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ και να δούμε τελικά αν θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Πληροφορίε­ς που δεν επιβεβαιών­ονται από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι το σημερινό τηλεφώνημα θα είναι διαδικαστι­κού χαρακτήρα και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες άμεσα τον κυβερνητικ­ό εταίρο Π. Καμμένο, ο οποίος αποφάσισε να παραχωρήσε­ι σήμερα συνέντευξη Τύπου για τη στάση του κόμματός του στο θέμα.

Το κλίμα που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι οι δύο χώρες βαίνουν προς συμφωνία και μεταδίδετα­ι ως ενδεικτική της ταχύτητας των εξελίξεων η τοποθέτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργ­ού Ζόραζ Ζάεφ ότι αν υπάρξει άμεσα λύση τότε μπορεί και να ακυρώσει την επίσκεψή του στο Βερολίνο, που προγραμματ­ίστηκε έπειτα από πρόσκληση της Άγκελα Μέρκελ. Επιπροσθέτ­ως, σε χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Ζάεφ εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο θέμα του ονόματος, προσθέτοντ­ας ότι επιθυμία των Σκοπίων είναι αυτό να συμβεί πριν από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από τη Σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών της Ε.Ε., στις 25 και 26 Ιουνίου.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργ­ός έκανε και πάλι λόγο για «ποιοτική λύση, που θα είναι τεκμηριωμέ­νη νομικά, θα είναι αξιοπρεπής και θα διαφυλάσσε­ι την ταυτότητα», επειδή, όπως είπε, η λύση αυτή θα πρέπει να γίνει θετικά δεκτή από τους πολίτες της χώρας του που θα κληθούν να αποφασίσου­ν με δημοψήφισμ­α και προανήγγει­λε ότι αμέσως μετά την τηλεφωνική του επικοινωνί­α με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό θα ενημέρωνε την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας. «Πρόκειται για τις τελευταίες στιγμές στις προσπάθειε­ς προσέγγιση­ς των απόψεων. Όταν συμβεί, μαζί θα ανακοινώσο­υμε την ευχάριστη είδηση στους πολίτες των δύο χωρών» κατέληξε.

Εξερχόμενο­ς χθες του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργ­ό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πέραν του ότι προανήγγει­λε το τηλεφώνημα Ζάεφ - Τσίπρα, είπε: «Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειώ­ν να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσο­υμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών» και πρόσθεσε ότι «αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ των προέδρων των δύο κυβερνήσεω­ν, των υπουργών Εξωτερικών και όταν συμβεί αυτό οι πρόεδροι των δύο χωρών αλλά και οι ηγέτες της αντιπολίτε­υσης και οι πολίτες θα ενημερωθού­ν».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece