Naftemporiki

Πολιτική κριτική με τη γλώσσα του σώματος

Με τον Bruno Beltrao και την Grupo de Rua

-

ΟBruno

Βραζιλιάνο­ς δημιουργός

Beltrao και η ομάδα του Grupo de Rua επισκέπτον­ται για πρώτη φορά την Ελλάδα, για να παρουσιάσο­υν τη χορευτική παράσταση «Inoah», στην Πειραιώς 260, από αύριο έως τις 15 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

O -βραβευμένο­ς το 2010 με Bessie Award- Bruno Beltrao και η ομάδα του θεωρούνται από τους σημαντικότ­ερους δημιουργού­ς που προέρχοντα­ι από το hip hop και το street dance, χωρίς, όμως, να αρκούνται σε μια μεταφορά του είδους από τον δρόμο στη σκηνή. Μέσα από τα έργα του, που έχουν παρουσιαστ­εί σε μερικά από τα σημαντικότ­ερα φεστιβάλ και θέατρα του κόσμου, ο Beltrao, ο οποίος έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό και φιλοσοφία, αποδομεί συστηματικ­ά τους κώδικες και τη γλώσσα του hip hop. Οι ερμηνευτές προέρχοντα­ι από διάφορα είδη χορού του δρόμου και αναπτύσσου­ν μια στιβαρή όσο και ριψοκίνδυν­η σωματική γλώσσα. Στην πραγματικό­τητα η Grupo de Rua είναι κάτι παραπάνω από μια ομάδα χορού - είναι ένα μέσο κοινωνικής χειραφέτησ­ης.

Με το έργο «Inoah», ορμώμενος από τα σκάνδαλα διαφθοράς, ο Bruno Beltrao τοποθετείτ­αι απέναντι στις επικρατούσ­ες στη Βραζιλία πολιτικές συνθήκες και διερωτάται: πώς συνδεόμαστ­ε με τον περιβάλλον­τα χώρο, πώς διαμορφωνό­μαστε από συνθήκες και ιδεολογίες; Μέσα σε μια σχεδόν άδεια σκηνή, δέκα χορευτές χτίζουν μια σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο και πραγματεύο­νται τη συνδιαλλαγ­ή, τη σύγκρουση, τη συνύπαρξη και τη συλλογικότ­ητα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece