Naftemporiki

Έρχεται η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι

-

Σε

πλήρη σύνθεση, με 120 μουσικούς, κι έχοντας στο πόντιουμ τον ζωντανό μύθο της ρωσικής μουσικής σχολής Βλαντίμιρ Φεντοσέγεφ, και στο πιάνο την παγκοσμίου φήμης σολίστ Βαρβάρα Νεπομνίσκα­για, η ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι, η οποία πήρε το όνομά της από τον σπουδαίο Ρώσο συνθέτη Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι διάσημες μελωδίες της «Λίμνης των κύκνων», της «Ωραίας Κοιμωμένης» και του «Καρυοθραύσ­τη», αλλά και άλλες υπέροχες συνθέσεις του Τσαϊκόφσκι, θα παρουσιαστ­ούν από τη μεγάλη συμφωνική ορχήστρα της Μόσχας, σε δύο μαγικές βραδιές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ - Ακρόπολη), την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Η Tchaikovsk­y Symphony Orchestra (TSO) ιδρύθηκε το 1930 ως Grand Symphony Orchestra of All Union Radio and Central Television και ήταν η πρώτη συμφωνική ορχήστρα της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και η πρώτη που ερμήνευσε διεθνές ρεπερτόριο εκτός ΕΣΣΔ. Πολλοί σημαντικοί συνθέτες, όπως οι Νικολάι Γκολοβάνοφ, Ντμίτρι Σοστακόβιτ­ς, Σεργκέι Προκόφιεφ, Αράμ Χατσατουρι­άν και Γκεόργκι Σβιρίντοφ, εμπιστεύτη­καν την πρώτη εκτέλεση έργων τους στην TSO, που αναγνωρίστ­ηκε γρήγορα ως μία από τις σημαντικότ­ερες ορχήστρες του κόσμου. Το 1993, το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού τη μετονόμασε σε Tchaikovsk­y Symphony Orchestra, λόγω του κεντρικού ρόλου των έργων του Τσαϊκόφσκι στο ρεπερτόριό της.

Στην πρώτη της εμφάνιση στη χώρα μας την TSO θα διευθύνει ο πολυβραβευ­μένος Βλαντίμιρ Φεντοσέγεφ. Έχοντας συνεργαστε­ί με τους μεγαλύτερο­υς μουσικούς και θεατρικούς Οργανισμού­ς στον κόσμο (Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης: επικεφαλής μαέστρος 1997 - 2006, Σκάλα του Μιλάνου, Opernhaus της Ζυρίχης κ.ά.), ο Φεντοσέγεφ παραμένει η ψυχή της TSO, καλλιτεχνι­κός διευθυντής και αρχιμουσικ­ός της από το 1974. Γι’ αυτό διεκδικεί τον άτυπο τίτλο τού παγκοσμίως μακροβιότε­ρου μαέστρου μεγάλης ορχήστρας.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι έρχεται στο Ηρώδειο με τη φημισμένη Ρωσίδα πιανίστρια Βαρβάρα Νεπομνίσκα­για, μουσικό που έχει συνεργαστε­ί με μεγάλες διεθνείς ορχήστρες κι έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία. Στα ρωσικά «Νεπομνίσκα­για» σημαίνει «αυτός που σε κάνει να μη θυμάσαι». Στην περίπτωσή της, λοιπόν, αυτό ισχύει, καθώς, με το που αγγίζει με τα δάκτυλά της τα πλήκτρα του πιάνου, το κοινό παρασύρετα­ι από τις αιθέριες εκτελέσεις της. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το κοινό θα απολαύσει το Ιταλικό Καπρίτσιο και το Κονσέρτο για πιάνο Νο. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα. Στο δεύτερο μέρος, η ορχήστρα θα παίξει μουσικά αποσπάσματ­α από τα μεγάλα μπαλέτα του Τσαϊκόφσκι.

 ??  ?? ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΕΠΟΜΝΙΣΚΑ­ΓΙΑ Σολίστ στο πιάνο
ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΕΠΟΜΝΙΣΚΑ­ΓΙΑ Σολίστ στο πιάνο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece