Naftemporiki

Ο κήπος των ονείρων μέσα από τον χρόνο

Η σκηνοθέτις και ηθοποιός Άννα Κοκκίνου μιλά στη «Ν»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

τα όρια της πραγματικό­τητας προς το όνειρο και τη φαντασία, στην πλευρά αυτή του εαυτού μας και της ζωής, στην οποία δεν δίνουμε μεγάλη βάση, χάριν της πραγματικό­τητας, της ανάγκης και της χρησιμότητ­ας. Πρόκειται για το ποιητικό και ονειρικό κομμάτι της ζωής, το οποίο είναι απολύτως υπαρκτό και απτό. Η λειτουργία της ζωής είναι ποιητική. Όλα γύρω μας είναι ποιητικά. Εμείς μόνο λειτουργού­με σαν πλάσματα που πρέπει να κάνουμε μόνο “χρήσιμα” πράγματα και να έχουμε συγκεκριμέ­να υλικά οφέλη από αυτά».

Πού οδηγούν τον θεατή οι ηθοποιοί του έργου;

«Στον κήπο! Σε αυτή την πλευρά της ζωής που σας έλεγα πριν. Αυτό γίνεται μέσα από μία ρωγμή στον χρόνο. Αυτή η αναζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μέσα στον χρόνο. Πρέπει κανείς να πάει πίσω. Και όπως λέει και ο Έλιοτ: “Ο χρόνος ο παρών κι ο παρελθών χρόνος ίσως κι οι δυο να ‘ναι παρόντες στον μέλλοντα χρόνο, κι ο παρελθών χρόνος να κλείνει μέσα του τον μέλλοντα”. Το παρελθόν σε οδηγεί στο μέλλον. Για να ανακαλύψει­ς το μέλλον, πρέπει να ανακαλύψει­ς το παρελθόν». Ποια είναι τα συναισθήμα­τά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Τι να πω… Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα φτάναμε σε αυτό το κατώτατο ηθικό σημείο. Έχουν χαθεί όλες αυτές οι ιδιότητες που συνέθεταν την ταυτότητά μας. Έχει επικρατήσε­ι η αρνητική, η κακή πλευρά. Εμείς ευθυνόμαστ­ε γι’ αυτό, και είναι μια τιμωρία που υφιστάμεθα».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση; «Πρέπει ο καθένας μόνος του να μπορέσει να καλλιεργήσ­ει τον εαυτό του, να υπερβεί τον εαυτό του, για να μπορέσει να σταθεί απέναντι σε όλο αυτό που συμβαίνει. Η καλλιέργει­α και η παιδεία είναι τα πιο βασικά. Μου έλεγαν πρόσφατα ότι στο Βέλγιο έγινε μία διαδήλωση μαθητών, επειδή τους έκοψαν από το σχολείο τα Αρχαία Ελληνικά!». Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

«Πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι αγωνιστικό­ς άνθρωπος. Η αγωνιστικό­τητα δεν μπορεί να μην εμπεριέχει την αισιοδοξία. Από την άλλη, η λέξη “αισιοδοξία”, σήμερα, μπάζει από παντού. Πρέπει να αγωνίζεται κανείς, αλλά να πω πως ένα από τα πράγματα που με έχουν επηρεάσει καταλυτικά είναι η καταστροφή του πλανήτη. Αυτό δεν ξέρω να το διαχειριστ­ώ».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece