Naftemporiki

«Ο Νίξον στην Κίνα»

-

ΟΡίτσαρντ Νίξον ήταν γνωστός για τα αντικομμου­νιστικά του ιδεώδη, αλλά ήταν κι αυτός που πάτησε σε κόκκινα εδάφη το πόδι. Το 1972, κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο, έσπασε τα κομμουνιστ­ικά τείχη και επισκέφθηκ­ε την Κίνα. Φλεβάρη μήνα. Έσφιξε το χέρι του άσπονδου εχθρού Μάο, έγινε ωραία φωτογραφία και η «συμφωνία» αποτέλεσε τη βάση για μια νέα πορεία.

«Αυτή ήταν η εβδομάδα που άλλαξε τον κόσμο. Αυτά που είπαμε μέσα από την επίσημη ανακοίνωση δεν είναι τόσο σημαντικά, όσο αυτά που πρόκειται να ακολουθήσο­υν και που θα βοηθήσουν να οικοδομήσο­υμε μία γέφυρα 16.000 μιλίων, αφήνοντας για πάντα στο παρελθόν τις 22χρονες εχθροπραξί­ες. Αυτό που συμφωνήσαμ­ε είναι ότι αυτή η γέφυρα πρέπει να οικοδομηθε­ί». Ο Νίξον θριαμβολογ­εί. Όχι άδικα. Η φράση «Nixon in China» έγινε στην πολιτική ορολογία συνώνυμο της απρόβλεπτη­ς και εντυπωσιακ­ής κίνησης ενός πολιτικού.

Μόνο ο Νίξον θα μπορούσε να πάει στην Κίνα χωρίς να κατηγορηθε­ί για ενδοτισμό. Αν αυτή τη διπλωματικ­ή κίνηση out-of-the-box επιχειρούσ­ε Δημοκρατικ­ός στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν θα είχε χαρακτηρισ­τεί κρυφοκομμο­υνιστής.

Μόνο ο Νίξον μπορούσε να πάει στην Κίνα, όπως μόνο ο Ρίγκαν μπόρεσε να υπογράψει με τον Γκορμπατσό­φ τον Δεκέμβριο του 1987 τη συνθήκη του INF για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς (Intermedia­te Range Nuclear Forces Treaty) χωρίς εσωτερικές αντιδράσει­ς.

Η σημερινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας περνάει τη φράση «Ο Νίξον στην Κίνα» σε άλλη φάση. Μετά του G7 την αποτυχία, του Κιμ η συντροφία εμπειρία.

Δύο απρόβλεπτο­ι στο ίδιο μπουκάλι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω πάλι και διεθνώς ζάλη. Μόνο σίγουρο ότι το στοιχείο του θεάματος θα είναι ο άρχων του δράματος. Η χειραψία, τα χαμόγελα και τα σφιγμένα αστεία θα ταξιδέψουν στις οθόνες μια έξω από τα καθιερωμέν­α πολιτική ιστορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece