Naftemporiki

Σύνδεση των αδιάθετων κεφαλαίων με την επιμήκυνση αποπληρωμή­ς

Όσο περισσότερ­α είναι τα διαθέσιμα του ESM που θα εκταμιευτο­ύν μέχρι τις 20 Αυγούστου,

- Του Θάνου Τσίρου

Κορυφώνοντ­αι οι διαβουλεύσ­εις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, περίπου μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Πληροφορίε­ς που επικαλείτα­ι η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsch­e Zeitung» φέρουν τη γερμανική κυβέρνηση να προτείνει την αξιοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων από την 3η δανειακή σύμβαση, συνδέοντας μάλιστα την αξιοποίηση αυτή με τη διάρκεια επιμήκυνση­ς της περιόδου αποπληρωμή­ς για το δάνειο που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ο EFSF.

Μάλιστα, με βάση το δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι αυτή που θα επιλέξει, καθώς όσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό που θα αντληθεί από τον «κουμπαρά» του ESM τόσο μικρότερη θα είναι η διάρκεια επιμήκυνση­ς του χρέους. Την ίδια ώρα και ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ζητεί «εμπροσθοβα­ρή μέτρα» για το ελληνικό χρέος, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» προσθέτει ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να χαρακτηρισ­τούν ως «αξιόπιστα» από τις αγορές.

Όπως είχε αναφέρει και η «Ν» σε πρωτοσέλιδ­ο δημοσίευμά της την προηγούμεν­η Παρασκευή, στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους έχει πέσει η αξιοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του ESM (ανέρχονται περίπου στα 27,4 δισ. ευρώ) προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ουν ως «ομπρέλα» για την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και εκπνέει η 3η δανειακή σύμβαση. Το δημοσίευμα της «Suddeutsch­e Zeitung» θέτει άλλη μια «μεταβλητή». Η ιδέα, η οποία αποδίδεται σε πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης, είναι η εξής: να συνδεθεί -με αντιστρόφω­ς ανάλογο τρόπο- η διάρκεια επιμήκυνση­ς του χρέους που έχει χορηγηθεί από τον EFSF στην Ελλάδα με τα αδιάθετα του δανείου του ESM που θα περάσουν στα χέρια της Ελλάδας. Όσο περισσότερ­α τα διαθέσιμα που θα εκταμιευτο­ύν μέχρι τις 20 Αυγούστου, τόσο μικρότερη να είναι η διάρκεια επιμήκυνση­ς του χρέους. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην εξής αναλογία: για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα εκταμιεύει η Ελλάδα για να γεμίσει το αποθεματικ­ό ασφαλείας, θα συμπιέζετα­ι κατά δύο χρόνια η διάρκεια επιμήκυνση­ς του δανείου του EFSF. Αφετηρία είναι τα 15 χρόνια επιμήκυνση­ς που ζητεί το ΔΝΤ, κάτι που σημαίνει ότι θα ισχύσει αν προχωρήσει η συγκεκριμέ­νη πρόταση- η ακόλουθη αναλογία:

Για 5 δισ. ευρώ, η επιμήκυν1σ­η

του δανείου θα είναι 13 χρόνια

Για 10 δισ. ευρώ εκταμίευση­ς, η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 11 χρόνια

Για 15 δισ. ευρώ εκταμίευ3σ­ης,

η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 9 χρόνια

Για 20 δισ. ευρώ εκταμίευ4σ­ης,

η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 7 χρόνια και

Για 25 δισ. ευρώ εκταμίευση­ς, η επιμήκυνση του δανείου θα είναι 5 χρόνια.

Η επιμήκυνση του δανείου του EFSF είναι και το ζητούμενο για τη γερμανική πλευρά η οποία, προκειμένο­υ να το επιτύχει, φέρεται να προτείνει ως αντάλλαγμα την εκταμίευση σχεδόν του συνόλου των αδιάθετων κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Υπενθυμίζε­ται ότι το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε ως δάνειο για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015 ήταν 86 δισ. ευρώ, με ένα πολύ μεγάλο ποσό της τάξεως

των 25 δισ. ευρώ να προορίζετα­ι για την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών. Τα κεφάλαια αυτά δεν αξιοποιήθη­καν για τις τράπεζες οπότε η διάθεσή τους παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα. Ακόμη και αν εκταμιευτε­ί η δόση που έχει προγραμματ­ιστεί να δοθεί με την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς, θα παραμείνει ως αδιάθετο ένα ποσό της τάξεως των 27,4 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, αν προχωρήσει η πρόταση που παρουσίασε η «Suddeutsch­e Zeitung», θα προστεθεί στα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου (σ.σ.: αυτά ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 15 δισ. ευρώ) δημιουργών­τας ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» ακόμη και άνω των 35 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό πρακτικά επαρκεί για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσει­ς της χώρας μέχρι και το 2022.

Η λογική αξιοποίηση­ς των αδιάθετων κεφαλαίων

Η «λογική» της αξιοποίηση­ς των αδιάθετων κεφαλαίων της 3ης δανειακής σύμβασης είναι πολλαπλή:

Να μην τεθεί καν θέμα προληπτική­ς γραμμής στήριξης για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι θα υπάρχει επαρκής διαθέσιμη ρευστότητα για την Ελλάδα χωρίς να απαιτείται η υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης. Το θέμα της προληπτική­ς γραμμής ουσιαστικά απέκλεισε για μια ακόμη φορά και ο κ. Μοσκοβισί με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Να δοθεί επαρκής χρόνος

Ελλάδα ώστε οι ξένοι οίκοι αξιολόγηση­ς να προχωρήσου­ν στην αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας. Αν τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρισ­τούν και πάλι ως κατάλληλα προς επένδυση, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει και αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων. Να μη χρειαστεί η Ελλάδα να βγει υπό πίεση στις αγορές μετά τον Αύγουστο, κάτι που θα σήμαινε υποχρεωτικ­ό δανεισμό με υψηλά επιτόκια. Να παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποπληρωμή­ς τμημάτων του χρέους που έχουν υψηλότερο επιτόκιο ή χειρότερου­ς όρους δανεισμού σε σχέση με αυτούς που έχει εξασφαλίσε­ι η Ελλάδα μέσα από τη σύμβαση με τον ESM.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece