Naftemporiki

«Η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμί­σεις που έχει υποσχεθεί»

-

«Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές παραμένει εύθραυστη. Η αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών συνεπάγετα­ι την πλήρη δέσμευση για μεταρρυθμί­σεις, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό στην περίπτωση της Ελλάδας», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλάους Ρέγκλινγκ στην εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο πλαίσιο της συνέλευσής της. O ίδιος εκτιμά πως η Ελλάδα έχει ήδη απολαύσει σημαντικές ελαφρύνσει­ς για το χρέος και πως την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια της Ένωσης σε όλο το διάστημα της περιπέτεια­ς της χώρας, όπως επίσης και στην ισχυρή αρωγή της στις νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες.

«Είναι πραγματικά τιμή για μένα να μιλήσω εδώ σήμερα στην Αθήνα», είπε. «Στην Ελλάδα χάθηκε πολύς χρόνος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν σημειώθηκε προσωρινή διακοπή της μεταρρυθμι­στικής διαδικασία­ς», εξήγησε. «Συνολικά, η Ελλάδα έχει δει το μεγαλύτερο κρατικό πρόγραμμα διάσωσης στην ιστορία. Χορηγήθηκα­ν 270 δισεκατομμ­ύρια ευρώ σε δάνεια σε 3 προγράμματ­α. Ο ESM θα κατέχει περισσότερ­ο από το μισό ελληνικό δημόσιο χρέος μετά την τελευταία εκταμίευση αυτού του προγράμματ­ος».

MΕναλλακτι­κή λύση το αποθεματικ­ό

Για την επίτευξη της συμφωνίας απαιτούντα­ι μεταρρυθμί­σεις στις αγορές του χρηματοπισ­τωτικού τομέα και των προϊόντων, στις υποδομές, στην ενέργεια και στις ιδιωτικοπο­ιήσεις. Απαιτείται επίσης περισσότερ­η προσπάθεια για τη βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας της δικαστικής διαδικασία­ς.

Επομένως, ο ρυθμός των μεταρρυθμί­σεων δεν πρέπει να επιβραδυνθ­εί. Μόλις ολοκληρωθο­ύν αυτές οι ενέργειες, θα εξετάσουμε το μέγεθος της τελικής εκταμίευση­ς. Το εν λόγω αποθεματικ­ό χρησιμεύει ως εναλλακτικ­ή λύση για τις ανάγκες αναχρηματο­δότησης και είναι μια διαβεβαίωσ­η για τους επενδυτές.

Τις επόμενες ημέρες θα χρειαστεί επίσης να καταλήξουμ­ε σε συμφωνία σχετικά με το εάν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η βιωσιμότητ­α του χρέους υπήρξε βασικός στόχος των προσπαθειώ­ν της Ευρωζώνης να βοηθήσει την Ελλάδα στην ανάκαμψή της. Οι ιδιώτες πιστωτές μείωσαν την αξία των ομολόγων τους κατά περισσότερ­ο από το ήμισυ το 2012, στην αποκαλούμε­νη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αυτό μείωσε το ελληνικό χρέος κατά περίπου 107 δισ. ευρώ. Οι δημόσιοι πιστωτές δεν προχωρούν σε τέτοιες περικοπές, αλλά βελτίωσαν τους όρους των δανείων τους για την Ελλάδα. Αυτό, μαζί με τις ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού του ESM και του EFSF οδήγησαν σε σημαντική εξοικονόμη­ση πόρων για τη χώρα. Εκτιμούμε ότι αυτές οι εξοικονομή­σεις ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ ετησίως, ή σχεδόν 6% του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας. Ο ESM έχει ήδη εφαρμόσει το πρώτο σύνολο μέτρων. Αυτά τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα θα μειώσουν το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 εκατοστιαί­ες μονάδες έως το 2060. Τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμί­σεις που έχει υποσχεθεί. Πραγματοπο­ιούνται τώρα συζητήσεις σχετικά με το ποια θα είναι αυτή η δέσμη μέτρων και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας την επόμενη εβδομάδα, τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Υπάρχουν ακόμη ορισμένα θέματα που πρέπει να αντιμετωπί­σουμε τους επόμενους μήνες, κατέληξε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece