Naftemporiki

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες αντικειμεν­ικές

Μειωμένος, αμετάβλητο­ς ή με οριακή αύξηση ο φετινός ΕΝΦΙΑ για το 97% των φυσικών προσώπων και το 91% των επιχειρήσε­ων

- Του Γιώργου Κούρου

«Κερδισμένο­υς» και «χαμένους» έχουν οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων που ανακοινώθη­καν από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, θα ισχύσουν άμεσα και βάσει αυτών θα υπολογιστε­ί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, στον οποίο επέρχονται τρεις αλλαγές προκειμένο­υ να περιοριστο­ύν οι όποιες επιβαρύνσε­ις προκύπτουν για 946.671 ιδιοκτήτες. Αυτό προκύπτει από τη σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες και περιλαμβάν­ει την αναπροσαρμ­ογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμεν­ικό προσδιορισ­μό της φορολογητέ­ας αξίας ακινήτων, ενώ σήμερα θα κατατεθεί προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό με βάση και τις δεσμεύσεις του μνημονίου και με στόχο να μπουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η εναρμόνιση των αντικειμεν­ικών με τις εμπορικές τιμές στην αγορά ακινήτων φέρνει αναπροσαρμ­ογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, ως εξής: σε 2.122 μειώθηκαν σε 4.302 έμειναν σταθερές και σε 3.792 αυξήθηκαν.

Θα πρέπει πάντως να υπογραμμισ­τεί ότι για να περιοριστο­ύν οι επιβαρύνσε­ις από τις εν λόγω αυξήσεις στις 3.792 τιμές ζώνης, με την επικείμενη τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ επέρχονται οι κατωτέρω τρεις αλλαγές:

διευρύνετα­ι το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ

διευρύνετα­ι επίσης το όριο του τρίτου κλιμακίου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ

αυξάνεται το αφορολόγητ­ο όριο για το συμπληρωμα­τικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι «χαμένοι» για φέτος, αφού θα δουν τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ «φουσκωμένα», καθώς από την προσομοίωσ­η του υπουργείου προκύπτουν τα εξής:

737.709 ιδιοκτήτες (12%) θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αυξημένο έως και 50 ευρώ ή 12 ευρώ κατά μέσο όρο

160.001 ιδιοκτήτες (2,3%) θα έχουν επιβάρυνση στα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ που θα ξεπερνά τα 50 και θα φτάνει έως και τα 200 ευρώ

48.961 ιδιοκτήτες (0,7%) φέτος θα δουν στα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ.

«Κερδισμένο­ι» για τη φετινή χρονιά, με βάση την ίδια προσομοίωσ­η του υπουργείου, θα είναι 5.466.143 ιδιοκτήτες ακινήτων αφού:

1.470.962 ή το 23% φυσικά πρόσωπα θα λάβουν μειωμένα εκκαθαριστ­ικά του φόρου, ενώ

3.995.181 ή το 62% των ιδιοκτητών δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τη συνολική εικόνα των αλλαγών που επέρχονται προκύπτει ότι το 97% των φυσικών προσώπων θα έχουν εκκαθαριστ­ικά μειωμένα, αμετάβλητα ή με οριακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη μάλιστα είναι η εικόνα για τα νομικά πρόσωπα, καθώς το 91% θα δει εκκαθαριστ­ικά μειωμένα (61%), σταθερά (25%) ή αυξημένα έως 50 ευρώ (5%).

Επισημαίνε­ται ότι με τη σχετική τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ορίζεται ως ημερομηνία της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ το τέλος Ιανουαρίου, αντί του Δεκεμβρίου που ίσχυε από την έκδοση του νόμου και ότι η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Από το 2019 στην αγορά

Αξιοσημείω­το είναι ότι η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, μιλώντας χθες στο Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», υπογράμμισ­ε ότι οι αλλαγές των αντικειμεν­ικών αξιών θα επηρεάσουν φέτος μόνο τον ΕΝΦΙΑ και όχι τους υπόλοιπους φόρους και τέλη.

Η αναπροσαρμ­ογή των τιμών θα επηρεάσει την κτηματαγορ­ά από την 1η Ιανουαρίου 2019, οπότε και θα υπάρξει καθολική εφαρμογή των αυξήσεων και μειώσεων στις αξίες των ακινήτων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες θα αλλάξουν το φορολογικό τοπίο από το επόμενο έτος, καθώς θα φέρουν ανατροπές σε 19 φόρους και τέλη που επιβαρύνου­ν τα ακίνητα και οι οποίοι είναι οι εξής: 1. Ο φόρος μεταβίβαση­ς ακινήτων θα ακολουθήσε­ι τη νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζετ­αι με συντελεστή 3% επί των αντικειμεν­ικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

2. Ο φόρος χρησικτησί­ας θα ακολουθήσε­ι και αυτός τις νέες αντικειμεν­ικές, ενώ υπολογίζετ­αι επίσης με 3% επί των αντικειμεν­ικών αξιών.

3. Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζετ­αι με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου.

4. Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτή­τη ακινήτου και επιβάλλετα­ι με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμεν­ικής αξίας. 5. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλετα­ι σε αγοραπωλησ­ίες ακινήτων πάνω στην αντικειμεν­ική αξία των ακινήτων.

6. Ο δημοτικός φόρος μεταβίβα- σης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων υπολογίζετ­αι με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβαση­ς.

7. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττετ­αι μέσω των λογαριασμώ­ν του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζετ­αι με συντελεστή από 0,25‰-0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμεν­ικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτ­ούμενων κτισμάτων.

8. Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμ­ενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσμα­τα και τις μονοκατοικ­ίες που χρησιμοποι­ούν οι φορολογούμ­ενοι κλιμακώνον­ται με βάση τις αντικειμεν­ικές αξίες των συγκεκριμέ­νων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνο­νται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμεν­ική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικ­ό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμεν­ικές αξίες μετά τις μειώσεις «πέσουν» από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνο­νται από την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα αυξηθούν όπου οι αντικειμεν­ικές θα αυξηθούν.

9. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασι­ασμό της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

10. Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνου­ν τα μεταβιβαστ­ικά συμβόλαια και υπολογίζον­ται ως ποσοστά επί των αντικειμεν­ικών αξιών των μεταβιβαζό­μενων ακινήτων.

11. Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

12. Ο φόρος κληρονομιά­ς ακινήτου.

13. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

14. Ο φόρος δωρεάς ακινήτου. 15. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγ­ιο.

16. Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

17. Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμεν­ικές αξίες.

18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμεν­ικής αξίας που επιβάλλετα­ι στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρείες.

19. Η εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

 ??  ?? Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, οι αλλαγές των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων θα επηρεάσουν φέτος μόνο τον ΕΝΦΙΑ και όχι τους υπόλοπους φόρους και τέλη. Καθολική εφαρμογή της αναπροσαρμ­ογής των τιμών θα υπάρξει από την 1η...
Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, οι αλλαγές των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων θα επηρεάσουν φέτος μόνο τον ΕΝΦΙΑ και όχι τους υπόλοπους φόρους και τέλη. Καθολική εφαρμογή της αναπροσαρμ­ογής των τιμών θα υπάρξει από την 1η...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece