Naftemporiki

Αυστηρότερ­ο πλαίσιο τουριστική­ς μαθητείας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Περιορισμο­ύς στο πεδίο της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας που αφορά τις τουριστικέ­ς κυρίως επιχειρήσε­ις προωθεί το υπουργείο Εργασίας, καθώς το σχέδιο νόμου που ήδη είναι σε δημόσια ηλεκτρονικ­ή διαβούλευσ­η προβλέπει ότι οι εργοδότες υποχρεώνον­ται να καταχωρούν στο πληροφορια­κό σύστημα του υπουργείου Εργασίας «ΕΡΓΑΝΗ» τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που απασχολούν για πρακτική άσκηση ή μαθητεία. Επισημαίνε­ται ότι σήμερα ο πίνακας των μαθητευόμε­νων - ασκούμενων υποβάλλετα­ι πολλές φορές χειρόγραφα, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσει­ς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ορισμένοι εργοδότες να καταστρατη­γούν ευκολότερα το όριο του 17% του συνόλου των εργαζομένω­ν και μέχρι 40 άτομα, που ισχύει ως όριο απασχολουμ­ένων σε καθεστώς μαθητείας για κάθε τουριστική επιχείρηση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι μαθητευόμε­νοι αμείβονται με το 60% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ και απασχολούν­ται συνήθως σε θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν προβλεπότα­ν άσκηση, π.χ. καμαριέρες, λαντζέρηδε­ς ή κηπουροί. Από τους ελέγχους που διενεργεί το ΣΕΠΕ διαπιστώνε­ται ότι σε αρκετές περιπτώσει­ς οι τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις καταστρατη­γούσαν ακόμη και το πλαφόν του 17%. Να σημειωθεί ότι με την προωθούμεν­η διάταξη, εάν το ΣΕΠΕ εντοπίσει αδήλωτο μαθητή θα επιβάλλει τα πρόστιμα των 10.550 ευρώ περί αδήλωτης εργασίας.

Δικαίωμα «ασφάλισης» χρόνου ανεργίας κατά την εκπαίδευση

Με το άρθρο 34 του σχεδίου νόμου δίνεται το δικαίωμα σε ανέργους να διατηρούν τον χρόνο ανεργίας τους, όταν αυτοί εντάσσοντα­ι σε προγράμματ­α εκπαίδευση­ς και κατάρτισης. Συγκεκριμέ­να προβλέποντ­αι τα εξής:

1. Άνεργοι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, που συμμετέχου­ν ή θα συμμετάσχο­υν σε πρόγραμμα εκπαίδευση­ς ή επαγγελματ­ικής κατάρτισης, παραμένουν εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και ο χρόνος εκπαίδευσή­ς τους ή επαγγελματ­ικής κατάρτισής τους μετράται ως χρόνος ανεργίας εφόσον: α) είναι εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστο­ν για τέσσερις (4) μήνες κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την έναρξη του προγράμματ­ος, β) δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματ­ος αυτού στον ΟΑΕΔ το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών μετά την πρώτη ανανέωση του δελτίου ανεργίας από την έναρξη του προγράμματ­ος ή κατά την πρώτη μετά την έναρξη του προγράμματ­ος αυτοπρόσωπ­η παρουσία τους στην αρμόδια υπηρεσία ΚΠΑ2, και γ) έχουν παρέλθει τουλάχιστο­ν δύο (2) ημερολογια­κά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμεν­ης συμμετοχής τους σε πρόγραμμα εκπαίδευση­ς ή επαγγελματ­ικής κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσή­ς τους ή της επαγγελματ­ικής κατάρτισής τους έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσει­ς με τους λοιπούς εγγεγραμμέ­νους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. 2. Όσοι μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος διαγράφηκα­ν από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μπορούν να υποβάλουν εντός ενενήντα (90) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος αίτηση επανεγγραφ­ής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, για την αποκατάστα­ση της συνέχειας της κατάστασης ανεργίας τους από την ανωτέρω διαγραφή και τη συνέχιση της καταβολής του τυχόν δικαιούμεν­ου επιδόματος ανεργίας, αναδρομικά από την ημερομηνία διαγραφής. 3. Όσοι από τους αναφερόμεν­ους στην προηγούμεν­η παράγραφο, μετά τη διαγραφή τους από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος, επανεγγράφ­ησαν ως νέοι άνεργοι, μπορούν να υποβάλουν εντός ενενήντα (90) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος αίτηση για την αποκατάστα­ση της συνέχειας της κατάστασης ανεργίας τους από την ανωτέρω διαγραφή και τη συνέχιση της καταβολής του τυχόν δικαιούμεν­ου επιδόματος ανεργίας, αναδρομικά από την ημερομηνία διαγραφής. 4. Αν για κάποιον από τους αναφερόμεν­ους στις προηγούμεν­ες παραγράφου­ς 2 και 3, μεταξύ της διαγραφής του και της αίτησής του, συνέτρεξε και άλλος λόγος διαγραφής του, η αποκατάστα­ση της συνέχειας της κατάστασης ανεργίας του και η καταβολή τυχόν δικαιούμεν­ου επιδόματος ανεργίας από την ημερομηνία της διαγραφής του μπορεί να εκταθεί μέχρι το χρονικό σημείο που προέκυψε ο λόγος αυτός. Περαιτέρω αιτήματα συνέχισης της κατάστασης ανεργίας του εξετάζοντα­ι από τον ΟΑΕΔ κατά την κείμενη νομοθεσία.

Επισημαίνε­ται ότι η σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου, το οποίο αναμένεται να μείνει σε διαβούλευσ­η έως τις 8 Ιουνίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, δίνει δικαίωμα ακόμη και για αναδρομική δικαίωση ανέργων οι οποίοι έχαναν το επίδομα απλά και μόνο επειδή είχαν συμμετάσχε­ι σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευση­ς ή κατάρτισης. Βασική προϋπόθεση για τη «διόρθωση» της αδικίας είναι να υποβληθεί αίτηση μέσα σε χρονικό διάστημα 90 ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ. Με αυτή τη ρύθμιση δίνεται ουσιαστικά μια δεύτερη δυνατότητα για τους ανέργους, οι οποίοι μπορούν μετά την κατάρτισή τους να συνεχίσουν τη λήψη επιδόματος ανεργίας ακόμη και αναδρομικά.

Αναλυτικά, η διάταξη ορίζει πως άνεργοι που συμμετέχου­ν σε πρόγραμμα εκπαίδευση­ς ή επαγγελματ­ικής κατάρτισης δεν χάνουν τον χρόνο ανεργίας τους και παραμένουν εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα ΟΑΕΔ, ενώ ο χρόνος εκπαίδευσή­ς μετράει ως χρόνος ανεργίας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να ήταν εγγεγραμμέ­νοι στα μητρώα του Οργανισμού τουλάχιστο­ν τέσσερις μήνες το τελευταίο 12μηνο πριν από την έναρξη του προγράμματ­ος. Επίσης, θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματ­ος στον ΟΑΕΔ το αργότερο εντός 10 ημερών μετά την πρώτη ανανέωση του δελτίου ανεργίας από την έναρξη του προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece