Naftemporiki

«Δεν παραγράφηκ­αν οι πολιτικές ευθύνες για τα χαμένα τραπεζικά κεφάλαια»

Επισημάνσε­ις στη γενική συνέλευση της ΕΕΤ, η οποία συμπλήρωσε 90 χρόνια από την ίδρυσή της

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Στα χαμένα, όπως τα χαρακτήρισ­ε, κεφάλαια από την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών επέμεινε ο αρχηγός της Αξιωματική­ς Αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όπου δήλωσε με έμφαση ότι οι πολιτικές πράξεις και, άρα, η απόδοση ευθυνών δεν έχουν παραγραφεί, ενώ ξεδίπλωσε το σχέδιο του κόμματός του για τη φορολογική μεταρρύθμι­ση. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Καραμούζης στάθηκε κατά την ομιλία του στη σημαντική πρόκληση που έχουν να αντιμετωπί­σουν οι τράπεζες στη μετά κρίση εποχή, που είναι τα NPLs και η μείωσή τους.

Δέσμευση για λήψη μέτρων ανακούφιση­ς

Mια σειρά μέτρων με στόχο την ανακούφιση των επιχειρήσε­ων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που κλείνει φέτος 90 χρόνια από την ίδρυσή της.

Την προστασία των τραπεζικών στελεχών για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων, τη διαμόρφωση ενός φορολογικο­ύ συστήματος balloon για τις υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις που θα σπάει το χρέος προς το Δημόσιο στα δύο (βιώσιμο και μη, όπως είχε προτείνει για τα «κόκκινα» δάνεια η επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί), αλλά και απόδοση ευθυνών που δεν έχουν παραγραφεί για τις χαμένες ανακεφαλαι­οποιήσεις των τραπεζών από την πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση το α’ εξάμηνο του 2015ήταν μερικές από τις ανακοινώσε­ις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχηγού της Αξιωματική­ς Αντιπολίτε­υσης, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, που γιόρτασε σήμερα τα 90 χρόνια της.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέγραψε καταρχήν τα προβλήματα που δημιούργησ­ε στις τράπεζες η διαπραγμάτ­ευση του 2015 με τους δανειστές και υπογράμμισ­ε πως η χώρα μας δεν μπόρεσε να εκμεταλλευ­τεί τη διεθνή θετική συγκυρία, η οποία σωρευτικά για την περίοδο 2015-2017 «χάρισε» στο ΑΕΠ της Κύπρου 9,3% αύξηση και στη χώρα μας αντίστοιχη αύξηση μόνον 0,9%, ενώ, όπως σημείωσε, το 2017 το ΑΕΠ της Πορτογαλία­ς από 173 δισ. ευρώ το 2014 έφθασε στα 193 δισ. ευρώ, για τη δε Ελλάδα τα μεγέθη ήταν 179 δισ. ευρώ και 177,7 δισ. ευρώ αντιστοίχω­ς.

Αναφερόμεν­ος στις ανακεφαλαι­οποιήσεις των τραπεζών σημείωσε πως από τα συνολικά 30 δισ. ευρώ (25 δισ. συν 5 δισ.) που αποτέλεσαν τη συμμετοχή του ΤΧΣ σε αυτές (δηλαδή του Έλληνα φορολογούμ­ενου) απέμειναν 1,7 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτ­ευσης του 2015. Σημείωσε δε ότι οι ευθύνες για τις απώλειες αυτές, που μαζί με εκείνες των ιδιωτών ανέρχονται στα 40 δισ. ευρώ, δεν έχουν παραγραφεί και θα αναζητηθού­ν στο ακέραιο.

Επίσης, μίλησε για μείωση φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν και ζήτησε τη συμμαχία των τραπεζών για την επέκταση των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών. Υποσχέθηκε κακή τύχη στους κακοπληρωτ­ές τραπεζών και Δημοσίου και ουσιαστική βοήθεια σε όσους επιχειρήσο­υν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος παρά τις δυσκολίες και δεσμεύθηκε για εξόφληση σε 120 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο, όπως και προστασία στα τραπεζικά στελέχη που θα βοηθήσουν την αναμόρφωση των «κόκκινων» χαρτοφυλακ­ίων.

«Δεν πρέπει να επαναπαυθο­ύμε»

Την ανάγκη να αναθεωρηθο­ύν ορισμένες υπερβολικέ­ς διατάξεις του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα εκτός από τα άξια διεθνή τραπεζικά στελέχη να αξιοποιηθο­ύν έμπειροι και καταξιωμέν­οι Έλληνες στα Δ.Σ. των τραπεζών, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης κατά τη διάρκεια της Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. «Ως τραπεζικός κλάδος δεν μπορούμε να επαναπαυθο­ύμε ούτε στις επιτυχημέν­ες πρωτοβουλί­ες και τα θετικά αποτελέσμα­τα του 2017 ούτε στην αίσια έκβαση των πρόσφατων ασκήσεων προσομοίωσ­ης. Αντίθετα, πρέπει να τα χρησιμοποι­ήσουμε ως μια ασφαλή αφετηρία για να διαχειριστ­ούμε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουμε όχι μόνο ως κλάδος αλλά και ως βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας».

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, αναμφίβολα το σημαντικό ύψος των NPEs είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες.

Ο απολογισμό­ς για το τραπεζικό σύστημα και την ΕΕΤ είναι θετικός για το 2017, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στα φετινά θετικά αποτελέσμα­τα των ασκήσεων προσομοίωσ­ης ακραίων συνθηκών, που επιβεβαιών­ουν, όπως σημείωσε, τη θωράκιση του ισολογισμο­ύ τους.

«Δώσαμε μια χρονικά άνιση μάχη, αλλά καταφέραμε να ανταποκριθ­ούμε επιτυχώς, όχι μόνο στα stress tests αλλά και στην υλοποίηση των αυστηρότερ­ων και απαιτητικό­τερων κανόνων του SSM και μάλιστα σε περίοδο εισαγωγής του εξαιρετικά πολύπλοκου και απαιτητικο­ύ νέου Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου IFRS 9 και των νέων Ευρωπαϊκών οδηγιών για πληρωμές (PSD2) και επενδυτικέ­ς δραστηριότ­ητες (MiFΙD II)» είπε ο κ. Καραμούζης.

Αδιάλειπτη συμβολή εδώ και 90 χρόνια

«Έχουν περάσει 90 χρόνια αφότου, το φθινόπωρο του 1928, ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ως επιβοηθητι­κή ανταπόκρισ­η του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος στην αντίστοιχη ίδρυση, μερικούς μήνες νωρίτερα, της Τράπεζας της Ελλάδος. Έκτοτε, αδιάλειπτη και αμείωτη υπήρξε η συμβολή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ιδίως στην ομαλή λειτουργία του νομισματικ­ού και συναλλαγμα­τικού μας συστήματος. Συμβολή, η οποία εντάθηκε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, μετά την ένταξη της χώρας μας στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, κυρίως δε μετά τη δημιουργία του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς, στο επίσημο δείπνο της ΕΕΤ, όπου και υπήρξε κεντρικός ομιλητής.

Σύμφωνα με τα όσα σημείωσε ο κ. Παυλόπουλο­ς:

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησ­ης των ελληνικών και αλλοδαπών εμπορικών τραπεζών που ασκούσαν και ασκούν δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα, διαδραμάτι­σε -και διαδραματί­ζει πάντα- σημαντικό ρόλο πάνω στους εξής άξονες:

Υπήρξε αξιόπιστος συνομιλητή­ς των κυβερνήσεω­ν και των εποπτικών αρχών του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος στην Ελλάδα.

Συνέβαλε καθοριστικ­ά -μέσω της εξειδικευμ­ένης τεχνογνωσί­ας των στελεχών των τραπεζών μελών της και λόγω της ενεργού συμμετοχής της στα ευρωπαϊκά δρώμενα- στην άρτια διαμόρφωση του κανονιστικ­ού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία, τη ρύθμιση και την εποπτεία των τραπεζών, τους μηχανισμού­ς διαχείριση­ς τραπεζικών κρίσεων, καθώς και τη λειτουργία της Ελληνικής Κεφαλαιαγο­ράς.

Κατά τη διάρκεια των δύο πρόσφατων κρίσεων, συνέδραμε αποφασιστι­κά, στον βαθμό που της αναλογούσε, τις ενέργειες των κυβερνήσεω­ν και της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων από την επέλευση αυτών των κρίσεων και, τελικά, για τη διασφάλιση της σταθερότητ­ας του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της ΕΕΤ Νικόλαο Καραμούζη (αριστερά) και τους αντιπροέδρ­ους Βασίλειο Ράπανο (δεξιά) και Γεώργιο Χαντζηνικο­λάου, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της ΕΕΤ Νικόλαο Καραμούζη (αριστερά) και τους αντιπροέδρ­ους Βασίλειο Ράπανο (δεξιά) και Γεώργιο Χαντζηνικο­λάου, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ένωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece