Naftemporiki

Ι. Δραγασάκης: Μεταμνημον­ιακοί όροι

-

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ι. Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση που ακολούθησε της Γ.Σ. της ΕΕΤ, αφού υπογράμμισ­ε ότι κεντρικό καθήκον των τραπεζών στην παρούσα φάση είναι να επανασυνδε­θούν με τις ανάγκες της οικονομίας και τις προσδοκίες της κοινωνίας, τόνισε «την ανάγκη να ανακτήσουμ­ε την ευθύνη για τον σχεδιασμό του μέλλοντός μας. Το μέλλον θα είναι στα χέρια μας. Γι’ αυτό και έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει μεγαλύτερο­υς βαθμούς ελευθερίας αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη για όλους» ανέφερε ο υπουργός, παρουσιάζο­ντας πέντε προϋποθέσε­ις για τη μετάβαση στη μεταμνημον­ιακή εποχή:

Την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγηση­ς του τρίτου στη σειρά προγράμματ­ος προσαρμογή­ς. Είναι το μόνο που ολοκληρώνε­ται έγκαιρα, με επιτυχία, χωρίς «ουρές» και αστερίσκου­ς, τόνισε.

MΤη διατήρηση των συνθηκών πολιτικής σταθερότητ­ας.

Τη διατήρηση της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης, που -όπως είπε- εδραιώνετα­ι και αναμένεται να έχει διάρκεια αποτελώντα­ς πλέον μια νέα αφετηρία, ένα νέο δεδομένο.

Την εξασφάλιση δημοσιονομ­ικής βιωσιμότητ­ας και την ολοκλήρωση σημαντικών μεταρρυθμί­σεων στο Κράτος και τη Διοίκηση, στοιχεία τα οποία θα βελτιώσουν σε μεγαλύτερο βαθμό το επενδυτικό περιβάλλον και την κοινωνική αποτελεσμα­τικότητα του κράτους.

Την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που καταπολεμο­ύν φαινόμενα διαφθοράς, μειώνουν τις ανισότητες και αποκαθιστο­ύν αδικίες.

Σχολιάζοντ­ας τις τοποθετήσε­ις του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης «περί πολιτικών ευθυνών για τις τράπεζες», ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισ­ε ότι «η κοινωνία αλλά και οι ίδιες τράπεζες πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τον εναγκαλισμ­ό στο παρελθόν του κομματικού συστήματος με μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικά συμφέροντα και τραπεζικά ιδρύματα. Τα απλήρωτα ογκώδη δάνεια των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα, η κατάρρευση ιστορικών εκδοτικών συγκροτημά­των, τα τραύματα στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος αλλά και των τραπεζών είναι εδώ σαν σκιάχτρα, να μας θυμίζουν ένα παρελθόν που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας οριστικά» ανέφερε.

Τέλος, με αφορμή ένα σχόλιο του προέδρου της Ένωσης, για τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί μαζί του, καθότι, όπως είπε, «πράγματι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που επιβλήθηκα­ν, υπό τις εξαιρετικέ­ς συνθήκες των τελευταίων ετών, πρέπει να επαναξιολο­γηθούν και να βελτιωθούν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece