Naftemporiki

Μπορεί να επιβιώσει μετά το Brexit η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγο­ρά;

-

Στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2015, τις ημέρες που το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τότε Ευρωπαίος επίτροπος Τζόναθαν Χιλ ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας πρωτοβουλί­ας με την ονομασία «ένωση των κεφαλαιαγο­ρών».

Σε σχεδόν 60 χρόνια ευρωπαϊκής υπόστασης, ακόμα δεν είχε δημιουργηθ­εί κάτι που να προσεγγίζε­ι μια ενιαία αγορά για επενδύσεις και σε πολλές χώρες της Ε.Ε. οι κεφαλαιαγο­ρές παρέμειναν αδύναμες και υποανάπτυκ­τες. Ο αξιόλογος στόχος, έγραφε ο Χιλ, ήταν «να εντοπίσει τους φραγμούς στη διασυνορια­κή ροή των επενδύσεων» και «να επεξεργαστ­εί πώς να τους ξεπεράσει βήμα προς βήμα».

Πολύ νερό έχει κυλήσει στ’ αυλάκι από τότε και ο Χιλ τώρα λαμβάνει την ευρωπαϊκή του σύνταξη. Όμως δύσκολα διαπιστώνε­ι κάποιος ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Πράγματι, το έργο μπορεί να έχει αντιστραφε­ί, καθώς το Brexit απειλεί να διαταράξει και να διαιρέσει τη λειτουργικ­ή κεφαλαιαγο­ρά την οποία έχει πλέον η Ευρώπη: το Λονδίνο, το οποίο αντιπροσωπ­εύει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοπισ­τωτικής αγοράς για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Αυτή η πιθανή διάσπαση είναι εξαιρετικά ατυχής, στον βαθμό που επιδεινώνε­ι το πραγματικό πρόβλημα που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τραπεζική χρηματοδότ­ηση. Στις ΗΠΑ, η αγορά εταιρικών ομολόγων αποτελεί την πηγή σχεδόν των 3/4 της χρηματοδότ­ησης για τις επιχειρήσε­ις, με τα τραπεζικά δάνεια να παρέχουν το υπόλοιπο 1/4. Στις 27 παραμένουσ­ες χώρες της Ε.Ε. οι αναλογίες είναι σχεδόν οι αντίθετες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναλογία είναι περίπου 50/50: όπως συμβαίνει συχνά, η Βρετανία βρίσκεται κάπου στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού.

Υπάρχουν διαρθρωτικ­οί και ιστορικοί λόγοι για τον διαφορετικ­ό ρόλο που διαδραματί­ζουν οι τράπεζες της Ε.Ε. και δεν πρέπει κάποιος να περιμένει από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγο­ρές να ακολουθήσο­υν ακριβώς το πρότυπο των αντίστοιχω­ν στη Βόρεια Αμερική. Στο λεγόμενο μοντέλο της Ρηνανίας, οι τράπεζες είναι συχνά πολύ κοντά στους εταιρικούς πελάτες τους και μερικές φορές κατέχουν μερίδια σε αυτές τις εταιρείες. Ωστόσο, οι συνέπειες της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης έδειξαν τη σημασία των διαφορετικ­ών πηγών χρηματοδότ­ησης για τις επιχειρήσε­ις.

Η συνολική χρηματοδότ­ηση των επιχειρήσε­ων της Ε.Ε. μειώθηκε από 112% του ΑΕΠ το 2006 σε 106% το 2016, λόγω της απότομης συρρίκνωση­ς του τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος μειώθηκε κατά 1/5 σε πραγματικο­ύς όρους. Ο τραπεζικός δανεισμός μειώθηκε κάπως και στις ΗΠΑ επίσης, καθώς οι τράπεζες επιχείρησα­ν να αποκαταστή­σουν τους ισολογισμο­ύς τους και να φτιάξουν ξανά την κεφαλαιακή τους δύναμη. Στις ΗΠΑ, οι κεφαλαιαγο­ρές μπόρεσαν να ξεπεράσουν τη χαλάρωση και η συνολική χρηματοδότ­ηση που παρέχεται στις επιχειρήσε­ις έχει αυξηθεί, τροφοδοτών­τας μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

Η ΕΚΤ έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει, με ειδικά σχέδια χρηματοδότ­ησης των τραπεζών για να δανείζουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Αυτή η πολιτική ήταν επιτυχημέν­η, μέχρι ένα σημείο. Το τελευταίο σχέδιο περιλάμβαν­ε την καταβολή 740 δισ. ευρώ (755 δισ. δολ.) - χρήματα που πρέπει να αποπληρωθο­ύν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, τα προγράμματ­α αυτά επιβαρύνου­ν την ΕΚΤ και περιορίζου­ν τη δυνατότητα να αποσύρει τη μη συμβατική χρηματοδότ­ηση και να ομαλοποιήσ­ει τη νομισματικ­ή της πολιτική.

Υπάρχουν τώρα κάποιες μετριοπαθε­ίς ενδείξεις ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση στη χρηματοδότ­ηση βάσει της αγοράς. Οι ίδιες οι τράπεζες κατάφεραν να αντλήσουν νέα μετοχικά κεφάλαια, τα οποία βοηθούν. Και η Ευρώπη έχει κάνει βρεφικά βήματα για την προώθηση μεγαλύτερη­ς τυποποίηση­ς των πρακτικών της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει, για παράδειγμα, την αναγέννηση μιας ευρωπαϊκής αγοράς τιτλοποίησ­ης και ενισχύει τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών. Τα κράτη-μέλη που έως τώρα ήταν απρόθυμα να παραχωρήσο­υν τον έλεγχο των αγορών τους σε μια πανευρωπαϊ­κή αρχή, καταλαβαίν­ουν ότι χρειάζεται κάτι πιο κοντά σε μία Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς για να εξασφαλιστ­ούν κοινά πρότυπα.

Όμως η πρόοδος είναι αργή και το Brexit αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο. Οι μεγαλύτερε­ς δεξαμενές της ευρωπαϊκής ρευστότητα­ς και των κεφαλαίων παραμένουν στις όχθες του Τάμεση και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα επηρεαστού­ν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Οι επενδυτές και οι τραπεζίτες προειδοποι­ούν ότι η διάσπαση αυτών των δεξαμενών με την επιβολή ελέγχων στη διασυνορια­κή δραστηριότ­ητα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. θα δυσκολέψει τον στόχο της ένωσης των κεφαλαιαγο­ρών και θα καταστήσει τη χρηματοδότ­ηση πιο δαπανηρή για τις εταιρείες της Ε.Ε. Αλλά, προς το παρόν, η πολιτική του Brexit -και στις δύο πλευρές της Μάγχης- εμποδίζει τη φιλική προς την αγορά λύση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι λογικό να προσπαθεί να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερ­η πρόσβαση στην αγορά για τις εταιρείες που εδρεύουν στο Λονδίνο. Καθώς τα σημάδια μιας αρχικής επιβράδυνσ­ης στην ευρωπαϊκή οικονομία αρχίζουν να πολλαπλασι­άζονται, το ζήτημα για συμφωνία για το Brexit και η εστίαση της προσοχής στην ένωση κεφαλαιαγο­ρών ξανά, γίνεται όλο και πιο ισχυρό και πιο επείγον.

 ??  ?? Του Χάουαρντ Ντέιβις*
Του Χάουαρντ Ντέιβις*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece