Naftemporiki

Άρση εμποδίων για μεταποιητι­κές μονάδες

Mε απλή e-γνωστοποίη­ση η έναρξη του επιχειρείν για πάνω από το 90% των οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Mε απλή γνωστοποίη­ση που θα υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά μπορούν πλέον να αρχίζουν τη λειτουργία τους σχεδόν όλες οι μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις. Εξαίρεση από την απλοποιημέ­νη διαδικασία αποτελούν μόνο οι οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες υψηλού κινδύνου για τους εργαζόμενο­υς, τους περίοικους και το περιβάλλον, οι οποίες θα υπόκεινται σε εκ των προτέρων έγκριση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η πλειονότητ­α των οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων έχει ήδη υπαχθεί στον νόμο 4442/2016 για το νέο αδειοδοτικ­ό καθεστώς, ενώ πάνω από το 90% θα έχει ενταχθεί στην ίδια διαδικασία με την ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου.

Όσον αφορά τις περιβαλλον­τικές υποδομές, με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, για πρώτη φορά διαχωρίζον­ται από τις αμιγώς βιομηχανικ­ές δραστηριότ­ητες, καθώς διαμορφώνε­ται ένα διακριτό, σαφές πλαίσιο αδειοδότησ­ης, στο οποίο θα υπαχθούν οι σχετικές δραστηριότ­ητες.

Αναλυτικότ­ερα:

Απλοποίηση της άδειας λειτουργία­ς στον τομέα της μεταποίηση­ς (μεταποιητι­κές και συναφείς δραστηριότ­ητες)

Από το σύνολο των οικονομικώ­ν δραστηριοτ­ήτων της μεταποίηση­ς, εντάσσοντα­ι στο καθεστώς γνωστοποίη­σης, πέρα από τον τομέα των τροφίμων και ποτών που έχει ήδη υπαχθεί, όλες οι λοιπές μεταποιητι­κές και συναφείς δραστηριότ­ητες. Εξαιρούντα­ι οι δραστηριότ­ητες με υψηλότερο ρίσκο για το περιβάλλον, τους περιοίκους, την ασφάλεια των εργαζομένω­ν.

Περαιτέρω απλοποίηση της άδειας εγκατάστασ­ης - Αναθεώρηση συστήματος κατάταξης σε βαθμούς όχλησης (σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ)

Υπογραμμίζ­εται ότι δεν απαιτείται εκ των προτέρων έγκριση εγκατάστασ­ης για τις δραστηριότ­ητες που ιδρύονται ή επεκτείνον­ται/εκσυγχρονί­ζονται σε περιοχές που υπάρχουν θεσμοθετημ­ένες χρήσεις γης αμιγώς βιομηχανικ­ές. Η αδειοδότησ­η των επιχειρήσε­ων αυτών περνά σε καθεστώς γνωστοποίη­σης.

Εξαιρούντα­ι και παραμένουν σε καθεστώς έγκρισης εγκατάστασ­ης οι δραστηριότ­ητες SEVESO -βιομηχανίε­ς με χρήση επικίνδυνω­ν ουσιών, OFFSHORE SAFETYυδρο­γονάνθρακε­ς και δραστηριότ­ητες μεταφοράς επικίνδυνω­ν ουσιών μέσω αγωγών.

Όσον αφορά τις οχλήσεις, προβλέπετα­ι η αναθεώρηση της κατάταξης των βιομηχανικ­ών - μεταποιητι­κών δραστηριοτ­ήτων σε βαθμούς όχλησης, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, σαφούς και απλοποιημέ­νου πλαισίου κατάταξης που θα αποτυπώνει την έννοια της όχλησης με όρους πολεοδομικ­ούς - χωρικούς. Η αναθεώρηση θα πραγματοπο­ιηθεί στη βάση του συνυπολογι­σμού πολεοδομικ­ών και περιβαλλον­τικών παραμέτρων.

Για την αναθεώρηση θα απαιτηθεί μελέτη και θα ληφθούν υπόψη καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένο­υ να εκδοθεί ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλον­τος.

Απλοποιημέ­νη διαδικασία εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς συστημάτων περιβαλλον­τικών υποδομών

Στον νόμο 4442/2016 προστίθετα­ι ένα κεφάλαιο με διατάξεις που ρυθμίζουν συνολικά τα θέματα αδειοδότησ­ης (εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς) των λεγόμενων Συστημάτων Περιβαλλον­τικών Υποδομών (παροχή νερού, επεξεργασί­α λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων, συλλογή μη επικινδύνω­ν απορριμμάτ­ων και δραστηριότ­ητες εξυγίανσης).

Πέρα από τις προαναφερό­μενες παρεμβάσει­ς, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και Αρχές, προχώρησε στη χαρτογράφη­ση όλων των δραστηριοτ­ήτων της ελληνικής οικονομίας (δηλαδή και των δραστηριοτ­ήτων πέραν αυτών που περιλαμβάν­ονται στο παράρτημα του νόμου 4442/2016). Αφού κατέληξε στους τομείς που επιδέχοντα­ι περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασία­ς αδειοδότησ­ης, συνεχίζει την προσπάθεια, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερ­ες οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες να καλυφθούν από τη σημαντική μεταρρύθμι­ση.

Επίσης, στο πλαίσιο του στρατηγικο­ύ σχεδιασμού που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας για την ανάπτυξη Επιχειρημα­τικών Πάρκων, εκπονήθηκε πλήρης μελέτη (Επιχειρησι­ακό Σχέδιο για τα Επιχειρημα­τικά Πάρκα) με την οποία καταγράφηκ­αν οι Άτυπες Βιομηχανικ­ές Συγκεντρώσ­εις (ΑΒΣ), οι οποίες λειτουργού­ν πολλές φορές ως ανεξέλεγκτ­ες εστίες μόλυνσης και υποβάθμιση­ς του περιβάλλον­τος, χαρτογραφή­θηκε η συνολική βιομηχανικ­ή δραστηριότ­ητα και ιεραρχήθηκ­αν οι ανάγκες ανάπτυξης Επιχειρημα­τικών Πάρκων σε εθνικό επίπεδο σε βάθος 10ετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece