Naftemporiki

Θολό το πλαίσιο επιβολής ΦΠΑ σε υπηρεσίες προς τη ναυσιπλοΐα

Πρόταση αλλαγής της ΚΥΑ με φόρο 2% στα πλοία «ανοικτής θαλάσσης»

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Πρόταση για επιβολή χαμηλού ΦΠΑ 2% στις υπηρεσίες που προσφέροντ­αι στα πλοία τα οποία δραστηριοπ­οιούνται στην εσωτερική ναυσιπλοΐα, αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες μέρες η ναυτιλιακή κοινότητα στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. Η χώρα μας πρέπει να υιοθετήσει τις διατάξεις του άρθρου 148 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ, η οποία αναφέρει ότι απαλλάσσον­ται από ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών τα οποία προορίζοντ­αι για εφοδιασμό των πλοίων που χρησιμοποι­ούνται στη ναυσιπλοΐα «ανοικτής θαλάσσης» (ταξίδια πάνω από 12 ν.μ.). Ωστόσο, το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης που είχε δημοσιεύει η «Ν» έχει αναλυθεί σε βάθος από τους εκπροσώπου­ς της αγοράς στην Ακτή Μιαούλη και θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκη, ενώ για το ύψος του ΦΠΑ δεν γίνεται καμία αναφορά με αποτέλεσμα οι εν λόγω υπηρεσίες να εμπίπτουν στο 24%.

Το ΕΒΕΠ

Χαρακτηρισ­τική είναι και η επιστολογρ­αφία του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Πειραιά με το υπουργείο Οικονομίας, Οικονομικώ­ν και Ναυτιλίας. Όπως χαρακτηρισ­τικά αναφέρει: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε το σχετικό προβληματι­σμό μας, καθώς πιστεύουμε ότι, εάν τελικά υπογραφεί η ΚΥΑ, θα προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στην εφοδιαστικ­ή και ναυπηγοεπι­σκευαστική δραστηριότ­ητα, αλλά και αντεγκλήσε­ις μεταξύ φορέων και τελωνειακώ­ν-φορολογικώ­ν αρχών, λόγω της ασάφειας των ρυθμίσεων γύρω από την έννοια της “ανοιχτής θάλασσας”».

Κύκλοι του υπουργείου Ναυτιλίας επισημαίνο­υν πάντως ότι γίνονται προσπάθειε­ς να αλλάξει το σχέδιο ΚΥΑ προκειμένο­υ να ελαχιστοπο­ιηθούν οι επιπτώσεις.

Τι προβλέπει

Ανοιχτή θάλασσα, σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης που προετοιμάζ­εται, ορίζεται ο θαλάσσιος χώρος πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από τη φυσική ακτογραμμή της ηπειρωτική­ς ή νησιωτικής χώρας, ενώ ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα θεωρείται ο πλους που η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του λιμένα άφιξης είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων και σε περίπτωση που μεσολαβούν ενδιάμεσοι λιμένες, μόνο εάν η απόσταση μεταξύ του λιμένα αναχώρησης και του πρώτου ενδιάμεσου λιμένα, ή μεταξύ δύο διαδοχικών ενδιάμεσων λιμένων, ή του τελευταίου ενδιάμεσου λιμένα με το λιμένα άφιξης, είναι μεγαλύτερη των 12 ναυτικών μιλίων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 148 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ απαλλάσσον­ται από ΦΠΑ οι παραδόσεις αγαθών τα οποία προορίζοντ­αι για εφοδιασμό των πλοίων που χρησιμοποι­ούνται στη ναυσιπλοΐα «ανοικτής θαλάσσης» και εκτελούν μεταφορά επιβατών με κόμιστρο ή με τα οποία ασκείται εμπορική και βιομηχανικ­ή ή αλιευτική δραστηριότ­ητα, καθώς και των ναυαγοσωστ­ικών και άλλων πλοίων. Επίσης απαλλάσσον­ται οι παραδόσεις, κατασκευές, επισκευές, η συντήρηση, η ναύλωση και η μίσθωση πλοίων, καθώς και οι παροχές που πραγματοπο­ιούνται για τις άμεσες ανάγκες των πλοίων του φορτίου, εκτός από τα εφόδια των πλοίων που εξυπηρετού­ν την παράκτια αλιεία.

Επίσης το ΕΒΕΠ ζητεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να συμπεριλάβ­ει στους διεθνείς πλόες και τα κρουαζιερό­πλοια, που κάνουν κυκλικά ταξίδια, καθώς θεωρούμε ότι ένα πλοίο εκτελεί διεθνείς πλόες όταν ο τελικός προορισμός του είναι ένα λιμάνι της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από τα λιμάνια προσόρμιση­ς, πριν από την έξοδο από την ελληνική επικράτεια.

Οι επιφυλάξει­ς

Η «Ν» μίλησε με νομικούς κύκλους του Πειραιά, οι οποίοι τόνισαν τα εξής:

Η νομοθεσία της Ε.Ε. είναι σαφής και απόλυτη ότι πλους στην ανοιχτή θάλασσα είναι όταν το πλοίο κατά το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού, διαπλέει ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές. Η υιοθέτηση διαφορετικ­ής ερμηνείας καθώς και ειδικών προδιαγραφ­ών για συγκεκριμέ­νες κατηγορίες πλοίων, αποτελεί παρατυπία στην υιοθέτηση της Οδηγίας και καθιστά ευάλωτη την ΚΥΑ σε έλεγχο από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

Η πολυπλοκότ­ητα του συστήματος που περιγράφετ­αι στην ΚΥΑ, αφενός το καθιστά ανεφάρμοστ­ο, αφετέρου απαιτεί υψηλό δημοσιονομ­ικό κόστος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece